Prvo mi je otkazao MSN transport na jabber.sk serveru, a kasnije sam primetio da su mi korisnici koje imam u listi sa drugih servera (na primer sa jabber.com) stalno nedostupni. Pokušao sam jedno vreme da koristim i ESov server, doduše to je bilo odavno, a tada me je zezao MSN, a i Yahoo transport. Onda sam pokušao default.co.yu, jabber.ru, jabber.fr, jabber.org.uk, i nijedan nije imao sve od potrebnih uslova: Da jabber serveri mojih kontakata budu dostupni, da ima ICQ/MSN/Yahoo tranport, da podržava SSL.
Na primer jabber.org.uk je na papiru imao sve potrebne karakteristike, ali kada god bih pokušao da registrujem ICQ transport bio bih dočekan sa "Connection timed out". :(
Lista servera na www.jabber.org/user/publicservers.php nije baš ažurna, tako da na nju nisam mogao da se oslonim.
U svakom slučaju ja sam registrovao account na jabber.freenet.de koji mi za sada deluje prilično sigurno i brzo, svi transporti rade lepo i veoma sam zadovoljan.
Voleo bih da čujem vaša iskustva. Da li vi imate neku preporuku za server, ili listu dobrih Jabber servera.
Mislim da je od presudnog značaja za jedan IM protokol da pre svega bude podržan u vidu kvalitetnih i postojanih servera, što mislim da za sada nije slučaj sa Jabberom :(
Da, ima servera kao što su jabber.com koji deluju ok, ali oni nemaju skoro ništa od dodatnih mogućnosti sem prenosa jabber poruka.
E da, nisam se vratio na ESov server jer sam zaboravio šifru, a nije mi se otvarao novi JID tipa "thetrooper2" :). Uz to ne znam koji od transporta na ESu zaista rade, a koji su samo aktivni.
Oh goody... it's my Illudium PU-36 Explosive Space Modulator!
Softversko Inženjerstvo
♪♫♪