Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

3D Game Programming i C#

[es] :: GameDev - Razvoj Igara :: 3D Game Programming i C#

Strane: 1 2

[ Pregleda: 12765 | Odgovora: 35 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

NeznamTkoSam

Član broj: 39660
Poruke: 280
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon 3D Game Programming i C#12.01.2005. u 22:16 - pre 203 meseci
Tema Najbolji besplatan game engine je otisla u off topic pa evo teme o tome...
Sto mislite o 3D programiranju igara u C#? Je li bolje za takve stvari uzeti C++? Dajte malo recite o gubitku performansa u C#. Vec ima i komercijalnih igara pisanih u C#. Znaci li to da je i C# dobar za programiranje igara? Ipak, ima vise tutorijala za C++.
Isplati li se pisati 3D igre u C#?
 
Odgovor na temu

Nothingman

Član broj: 31375
Poruke: 308
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.



+112 Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#13.01.2005. u 00:16 - pre 203 meseci
Ovakva tema moze dovesti do treceg svetskog rata ;) Koristi ono sto ti najvise odgovara...asembler, C, C++, C#....who cares?


Q: Are there really any systems where
void main() doesn't work?
A: It has been reported that programs using void main() can crash.
Q: The book I've been using, _C Programing for the Compleat Idiot_,
always uses void main().
A: Perhaps its author counts himself among the target audience.
 
Odgovor na temu

Filip Strugar
Filip Strugar
Leamington Spa, UK

Član broj: 9871
Poruke: 383
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.rebellion.co.uk


+1 Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#14.01.2005. u 14:23 - pre 203 meseci
Citat:
NeznamTkoSam: Tema Najbolji besplatan game engine je otisla u off topic pa evo teme o tome...
Sto mislite o 3D programiranju igara u C#? Je li bolje za takve stvari uzeti C++? Dajte malo recite o gubitku performansa u C#. Vec ima i komercijalnih igara pisanih u C#. Znaci li to da je i C# dobar za programiranje igara? Ipak, ima vise tutorijala za C++.
Isplati li se pisati 3D igre u C#?


Generalno, odgovor na pitanje 'da li se isplati pisati igru u C#u' zavisi od mnogih stvari, kao na primer 'kakvu igru', 'koja platforma', 'koji middleware alati se koriste' itd.
Razlika u performansama .NET koda u odnosu na C++ je poslednja stvar o kojoj treba da brines, ima brdo drugih nezgodnih stvari vezanih za pravljenje igre u .NET okruzenju, i to je prica za sebe.

Ali posto tebe ne interesuje da sam napises komercijalnu igru nego da ucis programiranje igara ne bi li nekad nasao posao u toj struci, C# ti je potpuno pogresan izbor jer te niko u doglednoj buducnosti nece zaposliti kao programera igara ako ne znas dobro C++, cak i ako bi te zaposlili kao npr C# tool kodera.

Citat:
Nothingman: Ovakva tema moze dovesti do treceg svetskog rata ;) Koristi ono sto ti najvise odgovara...asembler, C, C++, C#....who cares?


Ma nema nikakvog rata: jednostavo, postoji malo trziste na koje mozes da izadjes sa .NET (C#)-based igrom, plus raznorazni problemi u produkciji. Neki manji projekti mogu da zaobidju te probleme, ali ozbiljnija veca igra tesko.

Pravo pitanje na tu temu je na primer: "Da li Xbox2 podrzava .NET, tj dal' Microsoft planira da izbaci .net framework za PowerPC-based Xbox2?"

Ako je odgovor 'Ne', kao sto verovatno jeste, ne ocekuj nikakve ozbiljnije .NET-based igre do Xbox-a 3.

Inace, ja mnogo volim C# i radio sam nesto 3d grafike u njemu - mozes da pogledas jedan demo, mator je i pomalo nestabilan, zahteva graficku sa vs/ps 2.0 (DirectX9) i .net framework 1.1: http://www.affinegraphics.com/download/demo.rar, 13mb) - ali sam od toga odustao jer od takvog igranja nema vajda, a moram leba da jedem :)
 
Odgovor na temu

NeznamTkoSam

Član broj: 39660
Poruke: 280
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#14.01.2005. u 18:22 - pre 202 meseci
Vec ima komercijalnih igara. Znam i jednu pisanu u VB.NET!
Zasto u buducnosti nitko ne bi programirao igre u C#?
To nikako ne mogu shvatiti.
P.S. (mislim na buducnost, a ne sadasnjost)
 
Odgovor na temu

Filip Strugar
Filip Strugar
Leamington Spa, UK

Član broj: 9871
Poruke: 383
*.ppp-bg.sezampro.yu.

Sajt: www.rebellion.co.uk


+1 Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#14.01.2005. u 19:19 - pre 202 meseci
Citat:
NeznamTkoSam: Vec ima komercijalnih igara. Znam i jednu pisanu u VB.NET!
Zasto u buducnosti nitko ne bi programirao igre u C#?
To nikako ne mogu shvatiti.
P.S. (mislim na buducnost, a ne sadasnjost)


Probaj procitati moju prethodnu poruku jos jednom. Pa ako nesto ne mozes shvatiti, procitaj je jos jednom, pazljivo. Pa pitaj sta ti konkretno nije jasno, jer ja nigde nisam rekao nista priblizno tome sto si naveo, da 'u buducnosti nitko ne bi programirao igre u C#'.

Btw, da dodam, koje su to komercijalne igre napisane u .NET-u o kojima pricas? Ja se prisecam samo jedne (nesto aleksandar veliki, izometrijska strategija il tako nekako), i nesto mi se cini da nije bas posebno komercijalna. Ako vec pricas o necemu, navedi nazive.
 
Odgovor na temu

NeznamTkoSam

Član broj: 39660
Poruke: 280
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#16.01.2005. u 11:15 - pre 202 meseci
Ljudi u svemu i svacemu programiraju igre. Pogledaj samo www.generationstars.com.
Ovi rade igre u VB6.
 
Odgovor na temu

Dark Icarus
Goran Lalić
Beograd

Član broj: 19775
Poruke: 428
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.



+2 Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#16.01.2005. u 14:32 - pre 202 meseci
Heeeej! Kako to misliš u "svemu i svačemu"? Šta fali VBu?
In a game of chess you must never let your opponent see your pieces - Zap
Brannigan
 
Odgovor na temu

NeznamTkoSam

Član broj: 39660
Poruke: 280
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#16.01.2005. u 20:16 - pre 202 meseci
Smiri se. Samo mi je cudno da se rade igre u VB. OK za neke male logicke igre, ali 3D?
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.client.comcast.net.



+18 Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#17.01.2005. u 00:16 - pre 202 meseci
VB.Net i uopste svi .Net jezici nisu uopste toliko spori kao sto deluje. VB.net nije nista sporiji od C#a, a u C#u moze dosta toga da se uradi. Naravno, ne moze da se uradi Half Life 3, ali opet postoji velika klasa igara koje mogu da se izvedu. Matematika u .net jezicima je otprilike isto brza koliko i u Cu, ono gde su .net jezici spori je alokacija memorije. Posto igre ionako ne treba da dinamicki alociraju i oslobadjaju memoriju dok rade, sa malo paznje moze da se napravi dobra, relativno brza .net igra.

[Ovu poruku je menjao Reljam dana 17.01.2005. u 01:34 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Dark Icarus
Goran Lalić
Beograd

Član broj: 19775
Poruke: 428
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.



+2 Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#17.01.2005. u 00:31 - pre 202 meseci
Znaš li možda nešto više o VB6 po tom pitanju? OO programiranje u VBu 6 je SMRT za procesor. Toliko da umesto kolekcija koristim linearne nizove klasa (Private oObject(1 To 100) As cClass ). Za računske operacije, oddly enough, još nisam radio benchmark.
In a game of chess you must never let your opponent see your pieces - Zap
Brannigan
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.client.comcast.net.



+18 Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#17.01.2005. u 00:33 - pre 202 meseci
Hm, ne znam. Mada iskreno ne vidim zasto bi neko vise radio u VB6 osim ako bas ne mora. :)

Kolekcije ionako obicno nisu dobre za igre, u principu sve moze da se uradi vektorima. Sve maksimalne velicine su unapred poznate (max broj neprijatelja, max broj metaka na ekranu, sve), tako da je mnogo lakse i brze staticki alocirati niz za te stvari i onda dodavati na kraj tog niza - tim pre sto ako se ovo uradi kako treba, nije potrebno alocirati nove objekte dok igra radi.
 
Odgovor na temu

Dark Icarus
Goran Lalić
Beograd

Član broj: 19775
Poruke: 428
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.



+2 Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#17.01.2005. u 21:26 - pre 202 meseci
Citat:
Reljam: Hm, ne znam. Mada iskreno ne vidim zasto bi neko vise radio u VB6 osim ako bas ne mora.
Pa recimo samo da sam nostalgičar ... e, Komodore, Komodore...

A sada ozbiljno, u VBu radim iz jednog ključnog razloga: vreme. Već imam iskustvo, lakše je debagovati program, kod je mnogo čitljiviji (makar zato što radim u VBu već ihajhaj.)... Svi ćemo se složiti da bi mi VC++u trebalo više rada za iste rezultate kao u VBu (s tim što bi kod u VC++u bio mnogo brži), a pošto sam ja jedan jedini čovek koji sam pravi igru i usput studira neinformatički fakultet koji ne ostavlja puno vremena, onda odjednom brzina postizanja rezultata postaje bitan faktor...

A da se ne lažemo, C++ je naprosto isuviše van moje lige. Manje programe mogu da pravim, ali kompletnu igru? U principu sve moje programerske avanture u C++u (sa pointerima, virtuelnim metodama i sličnim bakračima) su davale gomilu čudnih grešaka koje moj siroti VBovski um naprosto nije mogao da upije. Svaka čast gospodi programerima, ali ja mu više dođem dizajner koji usput programira svoje igre najbolje kako ume.

Citat:
Reljam:Kolekcije ionako obicno nisu dobre za igre, u principu sve moze da se uradi vektorima.
Auh... ja ovo nisam razumeo kakve veze ima sa kolekcijama. Vektor kao matematički pojam koji ima pravac, smer i intenzitet?

Citat:
Reljam:Sve maksimalne velicine su unapred poznate (max broj neprijatelja, max broj metaka na ekranu, sve), tako da je mnogo lakse i brze staticki alocirati niz za te stvari i onda dodavati na kraj tog niza - tim pre sto ako se ovo uradi kako treba, nije potrebno alocirati nove objekte dok igra radi.
Baš tako i ja radim, s tim što alociram memoriju na početku nivoa.
In a game of chess you must never let your opponent see your pieces - Zap
Brannigan
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.client.comcast.net.



+18 Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#18.01.2005. u 02:42 - pre 202 meseci
Nisam se najbolje izrazio - mislio sam da ne vidim zasto bi neko sada radio u VB6 kada ima VB.net, jer ne vidim prednosti VB6 nad VB.net. A gde je VB.net, tu je vrlo brzo i C# :)

Prednosti VB nad C++om su mi jasne, i uopste ne mislim da je basic kao jezik pogresna stvar.

Pod vektorom sam mislio na C-ovsku definiciju vektora: vektor je niz koji obicno ume da uradi par stvari koji standardni niz ne ume, kao sto je vracanje broja elemenata, dinamicko dodavanje, i tako to. Ali poenta je da je niz, i da je pristupanje proizvoljnom elementu vrlo jeftina operacija, kao i dodavanje na kraj.
 
Odgovor na temu

Duck_
Darko Jovanović
Sremska Kamenica

Član broj: 43509
Poruke: 67
62.108.101.*

Sajt: www.google.com


Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#18.01.2005. u 03:20 - pre 202 meseci
Vidim smominjete VB.NET i C#
Da li znate nešto o .NET Framework SDK-u?
Na microsoftovom sajtu nisam našao nikakav opis osim da sadrži sve što vam treba za development .NET aplikacija.
Zanima me da li taj SDK sadrži alate (kompajlere i sl.) za VB.NET i C# ? Da li je to nekakva trial verzija visual studia ili je full? Da li je freeware?
Fajl je preko 100 MB pa ne bih da downloadujem ako ne znam sigurno da je to "to".
 
Odgovor na temu

idb
Ivan Bulic
Beograd

Član broj: 4436
Poruke: 402



Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#18.01.2005. u 08:58 - pre 202 meseci
Citat:
Duck_:
Vidim smominjete VB.NET i C# ....
Da bi razjasnio nedoumice pogledaj: http://www.elitesecurity.org/tema/77480 (Top tema na .NET).

 
Odgovor na temu

Filip Strugar
Filip Strugar
Leamington Spa, UK

Član broj: 9871
Poruke: 383
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.rebellion.co.uk


+1 Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#20.01.2005. u 08:40 - pre 202 meseci
http://www.msdn.microsoft.com/...ats/transcripts/2005_1_13.aspx

Transkript chat-a sa Tom Miller-om (on je glavni za Managed DirectX), pa koga zanima... :)
 
Odgovor na temu

Duck_
Darko Jovanović
Sremska Kamenica

Član broj: 43509
Poruke: 67
*.telekom.yu.

Sajt: www.google.com


Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#24.01.2005. u 20:19 - pre 202 meseci
A šta je u stvari Managed DirectX? U čemu je razlika u odnosu na "prosti" DirectX?
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.microsoft.com.



+18 Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#24.01.2005. u 22:30 - pre 202 meseci
Managed DirectX je varijanta DirectXa prilagodjena koriscenju iz .NET jezika. Laksa je za upotrebu od obicnog DirectXa, ali je zato i malo sporija. Krajnjem korisniku je nebitno da li igra koristi MDX ili DX, dok je programeru koji pise u nekom od .NET jezika (C#, VB.NET, MC++) to ipak bitno.
 
Odgovor na temu

Duck_
Darko Jovanović
Sremska Kamenica

Član broj: 43509
Poruke: 67
*.neobee.net.

Sajt: www.google.com


Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#25.01.2005. u 13:06 - pre 202 meseci
Znači li to da programer .NET jezika može da bira ili mora da koristi Managed varijantu?

Šta je potrebno za razvoj Managed DirectX igara? Da li se to dobija uz .NET Framework SDK ili uz DirectX SDK ili ima nešto treće?

Citat:
Reljam: Krajnjem korisniku je nebitno da li igra koristi MDX ili DX,
Da li to znači da MDX igra koristi iste DirectX "drajvere"?
Da li MDX igra uopšte koristi DirectX drajvere ili joj je dovoljan .NET Framework?
Ukoliko koristi DirectX, da li to mora da bude DirectX 9.0 ili može bilo koji?
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.client.comcast.net.



+18 Profil

icon Re: 3D Game Programming i C#25.01.2005. u 16:34 - pre 202 meseci
Ok, evo kako izgleda pojednostavljeni software stack kod nekog 3D programa:

1 - Aplikacija
2 - C runtime
3 - Direct3D 9.0
4 - Drajveri
5 - Hardver

Kod .NET programa, to izgleda ovako:

1 - Managed aplikacija
2 - Managed DX
3 - .NET Framework
4 - Direct3D 9.0
5 - Drajveri
6 - Hardver

Znaci kod .NET programa, postoji jedan dodatni sloj, ManagedDX koji 'prevodi' (tacnije: wrappuje) .NET pozive u Direct3D pozive. ManagedDX inace nije drajver, kao sto ni ceo DirectX nije drajver - to su sve 'samo' sistemske biblioteke.

Za razvoj ManagedDX programa je potreban DirectX SDK u kome se dobija sve za pravljenje i native i managed programa.

Kod korisnika je potrebno instalirati redist verziju DirectXa i ManagedDXa, a obe stvari se dobijaju uz SDK.

[Ovu poruku je menjao Reljam dana 28.01.2005. u 20:46 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Reljam dana 28.01.2005. u 20:47 GMT+1]
 
Odgovor na temu

[es] :: GameDev - Razvoj Igara :: 3D Game Programming i C#

Strane: 1 2

[ Pregleda: 12765 | Odgovora: 35 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.