Citat:
...o tome sta da radim sa .obj fajlovima...
Nabavis neki linker koji moze da pravi izlazni format koji tebi treba. Koji ti treba zavisi od boot loadera koji planiras koristiti. Preporucujem ti da ne pravis sopstveni loader, vec da uzmes neki postojeci. Pravljenje loadera je 'pain in the ass' pogotovo sto nisi uopste siguran da li radi to sto loader ucita sa diska. Boot loader ces izabrati na osnovu toga kakav os pravis (real ili protected mode).
Citat:
...sta mi tacno treba iz assemblera?
Za protected mode ti treba od asemblera:
1. Inicijalizacija procesora - sam princip je prilicno komplikovan za razumeti, ali programiranje se svodi da sledis preciznu i jako dobru intelovu dokumentaciju. Radi se samo o setovanjima pojedinih bita u registrima, pojedinih registara i tako to.
2. interapti, tj. kontrola istih.
3. task switching (ako doguras do te faze ;)
uglavnom se prica vrti oko premestanja registara ovamo i onamo, nikakvo specijalno programiranje.
Za real mode:
Ukucas u googletu 'Ralf Brown interrupt list'
Dobro proucis naredbe 'mov' i 'int' :)
I to je sve sto ti od asm-a treba (ne shvataj ovo bukvalno ;). Pravljenje real-mode osa se u sustini svodi na pozivanje funkcija biosa. znaci u registre (ah, bh...) upisujes parametre funkcije koju trazis od bios-a, sa int XXX pozivas XXX funkciju. Liste SVIH parametara i funkcija ima taj Ralf B.
Nego u stvari najvaznije pitanje: znas li C?
ss.
ps. sorry na ovako pausalnim objasnjenjima, mrzi me da kucam opsirnije, a i zaboravilo se dosta. ipak, ako se jos neko zainteresuje, potrudicu se da potrazim vise linkova i da napisem poneki tip za pocetnike.
When something is hard to do, then it's not worth doing.