Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pretraga cirilicnog sajta

[es] :: PHP :: Pretraga cirilicnog sajta

[ Pregleda: 5277 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Djordje Sumic

Član broj: 41742
Poruke: 12
*.rvkds.net.



Profil

icon Pretraga cirilicnog sajta13.12.2004. u 01:03 - pre 194 meseci
Kako napraviti search u PHP-u koji treba da trazi po html stranicama na serveru (ne po bazi) s tim da su sve stranice radjene u cirilici. Kada se neshto ukuca u search box za pretragu naravno skoro nikakav rezultat ne izadje jer je pretraga u latinici a pretrazivane strane u cirilici
 
Odgovor na temu

milanvla
Srbija

Član broj: 11686
Poruke: 132
*.vdial.verat.net.



Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta14.12.2004. u 14:37 - pre 194 meseci
Pa probja da prevedes to sto ne uneto u cirilicu

mozda tako hoce
 
Odgovor na temu

Djordje Sumic

Član broj: 41742
Poruke: 12
*.rvkds.net.



Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta24.12.2004. u 18:07 - pre 193 meseci
sad se pojavio problem druge vrste. To prevodjenje iz latinice u cirilicu cak sad i nije bitno.

Problem je da i kad se ukuca trazena stvar u cirilici nikakav rezultat ne izadje. Proverio sam kodnu stranu, proverio, reci sve je ok, ali pretraga ne daje nikakve rezultate.

Sajt je inace radjen u unicodu ili ne znam vec kako se zove to kad u source-u strane ne pise lepo cilrilicom rec "nesto" nego pise "нешто", ali svejedno napravio sam da i pretraga radi po tom principu, ali rezultata i dalje nema.

Pomagajte !!!
 
Odgovor na temu

Radovan__III
Radovan__III
Beograd

Član broj: 15669
Poruke: 1245
*.verat.net.



+26 Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta24.12.2004. u 20:59 - pre 193 meseci
Cek cek jedno pitanje. Kakav ti je to search koji pretrazuje html?
Aj sad svi u biblioteku da nesto pojedemo i popijemo ...
--------------------------------
Knjigovodstvo

 
Odgovor na temu

Djordje Sumic

Član broj: 41742
Poruke: 12
*.rvkds.net.



Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta25.12.2004. u 23:56 - pre 193 meseci
php search ciji je glavni princip da sa fopen otvara fajlove i pretrazuje njihov sadrzaj.... ne znam sto ovo uopste odgovaram, valjda se podrazumeva o kakvom searchu pricam
 
Odgovor na temu

JovanT
Jovan Turanjanin
Niš

Član broj: 35633
Poruke: 473
*.bankerinter.net.

Jabber: Zeus@elitesecurity.org
ICQ: 263033789
Sajt: www.turanjanin.net


+17 Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta26.12.2004. u 17:08 - pre 193 meseci
@Djordje Sumic

Kodiranje koje koristi taj sajt nije Unicode nego windows-1252. Ja ti toplo preporučujem da ceo sajt prebaciš u Unicode jer ćeš tako imati mnogo efikasniju i bržu pretragu a i moći ćeš da direktno u izvornom kodu čitaš ćirilicu. Još jedna velika prednost Unicode-a je u tome što može da se upotrebljava na skoro svim postojećim platformama dok si sa windows-1252 ograničen samo na Windows platformu.

Pretraga koju si ti zamislio je u teoriji izvodljiva ali u praksi nije baš najsrećnije rešenje. To otvaranje fajlova i čitanje može veoma usporiti brzinu pretrage ako je potrebno pretraživati veći broj fajlova tako da ti savetujem da upotrebiš MySql bazu ako imaš mogućnosti.
Nije znanje samo znati, već je znanje - znanje dati.

Piši ćirilicom! | Surfujte brže, sigurnije i lakše | Najveća niška online zajednica

 
Odgovor na temu

Djordje Sumic

Član broj: 41742
Poruke: 12
*.rvkds.net.



Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta05.01.2005. u 14:59 - pre 193 meseci
ok, ali kako onda da prebacim nekoliko desetina html stranica

stranice su dakle otprilike ovakve
<html>
<head>
.....

&#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058;
<img src="blabla.jpg"> &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058;

...
</html>

..samo sa dosta dosta teksta.
Jel ima neki automatizovan nacin (dreamweaver, neki poseban program) da se ceo source prebaci u citljivu cirilicu tj ceo dokument iz charset=iso-8859-1 koji je sad na sajtu u utf-8 ili sta je vec pogodnije za pravljenje cirilicnog searcha??
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.83.beocity.net.

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta06.01.2005. u 17:44 - pre 193 meseci
ako nemaš (ili ti nisu bitni) slike i formatiranje texta (bold, italic, itd..), onda je najlakše da otvoriš stranicu u nekom pismenom browseru, selektuješ text, kopiraš ga, i prebaciš u neki pismen editor (sa utf8 podrškom).

ako ti je pak bitno html formatiranje, onda možeš da probaš recimo html_entity_decode() funkciju..

 
Odgovor na temu

Djordje Sumic

Član broj: 41742
Poruke: 12
*.rvkds.net.



Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta06.01.2005. u 22:49 - pre 193 meseci
kako ovako naizgledan jednostavna stvar moze da bude tako komplikovana

zombie, ne moze ni tako
Formatiranje je bitno, ima dosta formatiranog teksta a ima i slika

Sto se tice drugog predloga ni to ne radi.
Ta funkcija ne moze da konvretuje ovo sto meni treba
konvertuje ona npr &gt; &lt; i to lepo radi, ali kad treba &#1059; &#1058; ...itd, to nece

iz najjednostavnijeg primera

<?=html_entity_decode("&gt;");?>
<?=html_entity_decode("&#1059;")?>;

cete videti da ce se u sourceu pojaviti lepo > ali posle toga ide &#1059; ...dakle ne uspe taj karakter da konvertuje
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.83.beocity.net.

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta07.01.2005. u 11:12 - pre 193 meseci
pogledaj komentare korisnika za tu funkciju..

o bože.. zar baš niko više ne RTFM??


 
Odgovor na temu

Djordje Sumic

Član broj: 41742
Poruke: 12
*.rvkds.net.



Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta07.01.2005. u 15:42 - pre 193 meseci
citao sam FM ali chm offline koji za ovu funkciju nije imao nijedan komentar

svejedno ni online komentari nisu dali resenje jer te funkcije tj njihovi predlozi &#1059; konvertuju u Ó umesto u cirilicno U

cak i onaj njihov primer "&#1055;&#1088;&#1080;&#1074;&#1077;&#1090;" sa win-1251 konvertuje u besmisleno Ïðèâåò
 
Odgovor na temu

JovanT
Jovan Turanjanin
Niš

Član broj: 35633
Poruke: 473
*.vdial.verat.net.

Jabber: Zeus@elitesecurity.org
ICQ: 263033789
Sajt: www.turanjanin.net


+17 Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta08.01.2005. u 10:41 - pre 193 meseci
Citat:
Djordje Sumic: ok, ali kako onda da prebacim nekoliko desetina html stranica

stranice su dakle otprilike ovakve
<html>
<head>
.....

&#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058;
<img src="blabla.jpg"> &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058; &#1059; &#1058;

...
</html>

..samo sa dosta dosta teksta.
Jel ima neki automatizovan nacin (dreamweaver, neki poseban program) da se ceo source prebaci u citljivu cirilicu tj ceo dokument iz charset=iso-8859-1 koji je sad na sajtu u utf-8 ili sta je vec pogodnije za pravljenje cirilicnog searcha??


Pronađi program Vučko. On ima mogućnost konverzije kodnih rasporeda iz jedan u drugi. Korisna stvarčica...
Nije znanje samo znati, već je znanje - znanje dati.

Piši ćirilicom! | Surfujte brže, sigurnije i lakše | Najveća niška online zajednica

 
Odgovor na temu

Djordje Sumic

Član broj: 41742
Poruke: 12
*.rvkds.net.



Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta08.01.2005. u 15:36 - pre 193 meseci
ah konacno bar to da resim
Vucko izgleda radi super. nisam bas kontrolisao sve strane ali jednu povecu sam proverio i na prvi pogled bar izgleda da je sve savrseno preveo bez kvarenja formatiranja, slika, tabela i HTMLa uopste.

Sad jos deo oko searcha
Javicu se vec ako mi treba neki search-vucko mada pretpostavljam da ce sledeca poruka biti 'ok je, sad radi search'
 
Odgovor na temu

Djordje Sumic

Član broj: 41742
Poruke: 12
*.rvkds.net.



Profil

icon Re: Pretraga cirilicnog sajta10.01.2005. u 16:17 - pre 193 meseci
ok je, sad radi search :)

inace neko je spominjao da je ovakav nacin pretrage postojecih .html fajlova na serveru spor, pa me zanima koje su to brze alternative da se iz php-a pretrazuje sajt sastavljen od staticnih html stranica?
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Pretraga cirilicnog sajta

[ Pregleda: 5277 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.