Citat:
kalkulus:
a kako se to konkretno radi? skripta skine stranicu pa nekako izdvoji glavne vesti ili ti sajtovi imaju posebne stranice sa kojih se skidaju te vesti ili shta vec?
Neki mix toga sto si rekao. Postoje rss/rdf parseri za recimo php, koji uzimaju odredjen dokument sa servera, i iz njega parsiraju vesti. Reicmo, za knjizara.com rss fajl (koji ne inace u XML jeziku) izgleda nesto ovako:
Dakle, ono sto je u <item> se prikazuje kao vest... i odatle se parisra link i naslov.
Postoje koliko mi se cini jos neki oblici, ali meni je ovaj izgledao najjednostavniji, a usto je valjda i standard (ne secam se kad sam pravio, tad sam bas proucavao to). Naravo, taj rrs, ili npr moze da bude i php fajl, moze automatski da uzima vesti iz baze i stavlja poslednjih 10 recimo, (kao sto mi se cini da radi ovde elitesecurity), ili moazes da napravis skript pa da "rucno" ubacujes podatke kroz formu koja ce zapisivati fajl na osnobvu tih unetih podataka (ovo je u slucaju knjizara.com, jer zelimo da mi odredjujemo sta ce biti u tom fajlu, ali zato je update mnogo redji).
Za parsiranje moze da se koristi recimo php skript, ali mislim da ima i javascript resenja.
Nadam se da sam dovoljno objasnio nacvin funkcionisanja toga... koliko ga i ja razumem.
[Ovu poruku je menjao boccio dana 02.02.2006. u 14:38 GMT+1]
Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...