Apatrid Ottawa, ON
Član broj: 34944 Poruke: 471 *.tor.istop.com.
|
Posto je darkesha moj sapatnik koji ocigledno operise iz Kanade, da progovorim nesto o pogledu na ekonomiju stampanja iz kanadske perspektive. Mislim da stampace treba porediti za razlicite tipove stampanja:
1) Crno-bijeli dokumenti
Jedina prednost ink-jet stampaca je manje pocetno ulaganje. Ako se stampa par stranica mjesecno, efikasnost lasera u eksploataciji ne moze da dodje do izrazaja. Ja kad sam se raspitivao za nove HP kolor lasere, pokazano mi je da imaju 5 tonera, jedan od njih je bio za crnu boju. Cijena, reda velicine $110 kanadjana za toner (svaka boja se kupuje posebno, svaki toner kosta isto). Ja vec dvije godine eksploatisem crno-bijeli HP LaserJet 1200 i dosad sam potrosio onaj "demo" kertridz koji je sa stampacem dosao (izvukao ~1200 strana iz njega) i dva "normalna" tonera (~2200 strana po kutiji tonera) po cijeni ~$90 kanadjana, kako vec naletim (Staples). Tu cijenu po odstampanoj stranici, a u ovoj studenoj nedodjiji, jednostavno nije moguce postici ink refill igranjima. U Srbiji ocigledno deru za laser toner, jedino tako mogu da objasnim zasto ljudi tvrde da je ink jeftiniji u eksploataciji. Ovdje kvalitet stampe ne bi smio uopste da se spominje, laser je pojam. 600 dpi stampa je kristalno cista. Kod mene u kuci se ocigledno stampa mnogo i rado, vise niko ne zapise broj telefona, naprimjer, vec svi kliknu "print".
2) Kolor stampa, grafikoni, izvjestaji za skolu ili posao, uglavnom sve sto nije stampa na "foto" papiru.
Ink-jet je i dalje skuplji za eksploataciju, cak i sa punjenjem u "kucnoj radinosti". Pitanje je koliko je ovo argument za kolor-laser, meni se cini da je broj kolor stranica koje se stampaju za vecinu kucnih korisnika mnogo manji od potrebe za crno-bijelom stampom. Doduse, kvalitet je ovaj put na strani ink-jeta. Razlog je mehanicke prirode, ink-jet obavi sve u jednom prolazu, ono sto kolor laser radi, ma kako da je mehanizam konstruisan, svodi se na prolaz stranice papira kroz N sistema za stampanje jedne boje (toner se nanese na papir, laser "sprzi", uklone se ostaci, mehanizam potera papir do sledece boje...). Da li je taj kvalitet dovoljan za CD omote i CD naljepnice? Mislim da je do svakog pojedinca da da odgovor na to pitanje. Ja ono sto sam vidio kao demo stranicu sa HP kolor lasera... moglo je da prodje za te potrebe. Darkesha neka se proseta do najblizeg Future Shopa i neka ocijeni sam.
3) Foto stampa
Jeftini kolor laseri uopste ne mogu ovo da izvedu, za takve stvari se koriste veoma skupi profesionalni kolor laser stampaci. Dakle, kolor laser stampac je out. Ink jet svakako postize kvalitet, ali ekonomija, sto se ja pitam, diskvalifikuje i ink-jet kao rijesenje.
Prvo, kad se stampa fotografija velike rezolucije, ink-jet stampac prosto "guta" boju. Vecina ink-jet stampaca ne moze da izbaci vise od desetak 8*10 incha stranica, ako i toliko. Cak i sa "punjenjem", to je toliko skupo da se postavlja pitanje zasto se digitalne fotografije ne odnesu u Price Club, gdje se dobije kvalitet ekvivalentan "analognoj" fotografiji sa filma po bagatelnoj cijeni. Na cijenu stampanja u kucnoj radinosti utice i cijena foto papira, koji mora da se koristi.
Drugi problem je trajanje odstampane fotografije. Sa "obicnim" bojama koje se prodaju u radnji, ink-jet fotografija poslije par (ne vise od 4-5) godina pocne da blijedi. Moji ortaci koji se ozbiljnije bave digitalnom fotografijom problem razresavaju narucujuci specijalne kertridze sa trajnijom bojom (tad je rezultujuca fotografija slicnog roka trajanja kao ona napravljena u radnji), sto je em skuplje, em iskljucuje "punjenje u kucnoj radinosti".
Stampanje fotografije na ink-jetu se onda svede na jedan od dva slucaja, ili se radi o nekom veoma nestandardnom formatu za umjetnicku fotografiju (kad se trosi "sirok" ink jet, spomenute specijalne boje i cijena nije faktor), ili se radi o "reakciji na situaciju", tipa dosli gosti, bas hoce da imaju neku sliku, ajde evo vam slika ocas cu je odstampati.
Zbog ovakve ekonomije (a sto mi brzina postavljanja slika na web nije faktor), zbog cinjenice da su digitalne kamere koje ja hocu (SLR, 6+ Mpixela) jos uvijek skupe, ja uopste nijesam presao na digitalnu fotografiju. Cijena filma je za bagatelu, ja nemilice skljocam i pedesetak rolni filma godisnje razvijem ne razmisljajuci o cijeni. Ako treba da se retusira, skenira se sa analogne fotografije u velikoj rezoluciji, GIMP, ponese na stampu u radnju.
Zakljucak:
Izgleda blesavo, ali ja bih darkeshi savjetovao da za te pare uzme dva printera: crno-bijeli laser za masivnu i jeftinu stampu (default stampac na racunaru), ink-jet za kolor vratolomije, neki koji se puni kuci, mada moze da razmisli i o modelu koji moze da stampa CD-e direktno, da ne kupuje naljepnice.
Ako nema prostora gdje da smjesti dva stampaca (ili USB portova), onda o kolor stampacu da razmislja samo pod uslovima da je spreman da se odrekne kolor stampe viskokog kvaliteta, na foto papiru.
Nadam se da je ovo od pomoci.
|