Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Cisco ruter - propusni opseg

[es] :: Enterprise Networking :: Cisco ruter - propusni opseg

[ Pregleda: 4524 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Starter

Član broj: 39325
Poruke: 6
80.93.230.*Profil

icon Cisco ruter - propusni opseg17.11.2004. u 13:57 - pre 214 meseci
Ako moze neko da mi pomogne sto se tice Cisco rutera. Znam neke osnovne stvari, ali interesuje me na koji nacin se ostvaruje obezbedjivanje propusnog opsega bez obzira na trenutni saobracaj. QoS? RSVP?
 
Odgovor na temu

markom
Marko Milivojević
Network Engineer
Google
Mountain View

Član broj: 18427
Poruke: 4227
*.singidunum.net.

Sajt: https://markom.rs


+16 Profil

icon Re: Cisco ruter - propusni opseg17.11.2004. u 14:29 - pre 214 meseci
Na različite načine u zavisnosti od toga šta želiš da postigneš.

RSVP je deo IntServ QoS implementacije na Cisco platformama i ne verujem da je to baš ono što tebi treba. No, možda i jeste, ali to ne znamo dok nam ne kažeš...

Generalni odgovor na tvoje pitanje, bandwidth garancije na Cisco ruteru se postižu primenom nekih od naprednijih "queueing" (kako se ovo prevodi na srpski?) metoda, recimo PQ, CQ, CBWFQ, LLQ, a opet, u zavisnosti od toga šta tačno želiš da prioritizuješ i kako ...

Marko.
 
Odgovor na temu

Starter

Član broj: 39325
Poruke: 6
80.93.230.*Profil

icon Re: Cisco ruter - propusni opseg17.11.2004. u 15:34 - pre 214 meseci
Da pojasnim situaciju. Dva LAN-a su povezana preko Frame Relay-a. LAN A ima direktan pristup internetu. LAN B ide preko LAN-a A na internet, plus dve masine iz LAN-a B se konektuju na server iz LAN-a A preko telnet-a. Kada je veliki saobracaj (propusnost 128 kb/s), aplikacija koja radi na tom serveru 'puca'.
Treba konfigurisati ruter da (po IP adresama ili po protokolu) da uvek prioritet ovim masinama.
 
Odgovor na temu

markom
Marko Milivojević
Network Engineer
Google
Mountain View

Član broj: 18427
Poruke: 4227
*.singidunum.net.

Sajt: https://markom.rs


+16 Profil

icon Re: Cisco ruter - propusni opseg17.11.2004. u 16:50 - pre 214 meseci
Za početak, pošto si nov na forumu, nisi ranije pisao, itd. ne znam kakvo je tvoje poznavanje materije. Ne zameri ako odgovor na pitanje bude imao previše suvišnih (osnovnih, jednostavnih, i sl.) informacija. Kako ovo čitaju i drugi korisnici na forumu, nekad nije zgoreg biti detaljan.

Ja sam arhitekturu mreže i problem razumeo kao na slici i u sledećem paragrafu teksta. Samim tim, rešenje problema se zasniva na tim parametrima. Ako sam negde pogrešio, korigovaćemo rešenje.U LAN-u B se nalazi nekoliko klijent računara koji preko 128K FR veze pristupaju serveru u LAN-u A ili preko iste te veze Internetu, koji je "nekako" (nebitno za ovu priču) vezan sa FR ruterom na lokaciji A. Zbog velikog Internet saobraćaja, neka interaktivna aplikacija između klijenata u B i servera u A ima problema sa radom.

Ovaj problem može da bude jednostavan, ali može i da bude komplikovan. Ukoliko je pristupna brzina na obe strane 128Kb/s i ukoliko imaš isti toliki CIR, problem je jednostavan. Ukoliko se CIR razlikuje od pristupne brzine (CAR) ili u igri postoji i PIR, stvar može da bude komplikovana. Zarad jednostavnosti, a i pošto nisi naveo detalje, ja ću da podrazumevam da je na obe strane CAR=CIR=128Kb/s.

U čemu se sastoji rešenje problema:

- Potrebno je identifikovati saobraćaj koji treba prioritizovati
- Potrebno je odrediti garancije i eventualne limite za taj saobraćaj
- Sve ostalo tretirati kao saobraćaj nižeg prioriteta (best-effort)

Ovo iznad može da se uradi na mnogo različitih načina i uz korišćenje različitih alata u IOS-u (u prošloj poruci sam naveo Priority Queueing, Custom Queueing, Class Based Weighted Fair Queueing i Low Latency Queueing), ali spisak ne prestaje tu, pošto se identifikacija i klasifikacija saobraćaja takođe može obaviti različitim alatima (Commited Access Rate alat, Class Based Classification and Marking, Network Based Application Recognition, itd.). Sve u svemu, izbor rešenja je raznovrsan, ali ne treba previše komplikovati. Moje rešenje se zasniva na korišćenju class-based alata (dakle, class based marking i CBWFQ) i modularnog QoS CLI-a (MQC). Ovde bih iskoristio da uspešno rešenje ovog problema podrazumeva konfiguraciju oba FR rutera -- jedan će prioritizovati saobraćaj od servera ka klijentima, a drugi obrnuto.

Identifikacija saobraćaja
Pošto ne znamo tačno kakva je aplikacija u pitanju, samo znamo da je zasnovana na telnetu, možemo identifikaciju da obavimo na sledeći način: sav saobraćaj koji ide ka serveru po TCP portu 23, pripada toj aplikaciji. Takođe, sav saobraćaj od servera sa TCP porta 23 ka klijentima je ista ta aplikacija. Ovo nije bilo komplikovano.

Prioritizacija saobraćaja
Ovo je već malo kompleksnije. Pošto ne znamo tačno kakve su potrebe aplikacije u vidu 4 osnovna QoS parametra (bandwidth, delay, jitter i loss), pretpostavićemo da je u pitanju interaktivna aplikacija, relativno otporna na jitter (razlike u kašnjenju, npr: 150 ms, 200 ms, 110 ms, itd.). Ukoliko je neotporna na ovo, stvar se komplikuje i treba primeniti Frame Relay fragmentaciju, a ako ćemo pravo, to me izrazito mrzi sad da objašnjavam. Takođe, aplikacija toleriše povećano kašnjenje (ako ne toleriše, potrebno je primeniti low latency queueing, ali to nije podržano na svim ruterima). Takođe, pošto su nam bandwidth parametri nepoznati, pretpostavićemo da će aplikacija biti srećna i zadovoljna da dobije 50% bandwidtha na raspolaganju.

Dosta teoretisanja, evo konfiguracije:

Ruter A
Code:

access-list 128 remark *** Saobracaj ka klijentima
access-list 128 permit tcp IP.ADRESA.SERVERA eq 23 any

class-map APLIKACIJA
 match access-group 128
!
policy-map PRIORITET
 class APLIKACIJA
  bandwidth percent 50
 class class-default
  fair-queue
  random-detect dscp-based
!
interface Serial0.1
 service-policy output PRIORITET
!


Ruter B:
Code:

access-list 128 remark *** Saobracaj ka serveru
access-list 128 permit tcp any IP.ADRESA.SERVERA eq 23

class-map APLIKACIJA
 match access-group 128
!
policy-map PRIORITET
 class APLIKACIJA
  bandwidth percent 50
 class class-default
  fair-queue
  random-detect dscp-based
!
interface Serial0.1
 service-policy output PRIORITET
!


Marko.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: Enterprise Networking :: Cisco ruter - propusni opseg

[ Pregleda: 4524 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.