Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoc,source code i kratko objasnjenje

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Pomoc,source code i kratko objasnjenje

[ Pregleda: 3713 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

osmica
Beograd

Član broj: 38009
Poruke: 74
*.matf.bg.ac.yu.

Sajt: www.imagenedthe.com


Profil

icon Pomoc,source code i kratko objasnjenje10.11.2004. u 16:21 - pre 221 meseci
E ovako ako moze source code i kratko objasnjenje za sledece.Na interfejsu ima 6 slika(img1,img2,...img6)i sve se nevide.I imamo jedno dugme.Na svaki btn klik treba nasumice da se izabere jedna slika,prikaze i izbaci neka poruka(bla,bla).Znaci on treba nasumice da izabere jednu sliku i prikaze je zajedno sa porukom.Hvala
Ivan :)
 
Odgovor na temu

masetrt
Marko Djurovic
Programer, Omni-Explorer
Beograd

Član broj: 3129
Poruke: 228
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.

Sajt: www.vast.com


+2 Profil

icon Re: Pomoc,source code i kratko objasnjenje11.11.2004. u 11:42 - pre 221 meseci
Ne zelim da ti dam source nego samo objasnjenje ,za source se malo sam iscimaj. Postavi niz od image boxova i nafiluj ih slikama koje hoces , postavi na poziciju koju hoces i setuj prop. Visible na false. Onda koristeci Random (u OnClick event-u button-a) funkciju (sa odgovarajucim skaliranjem dobijas broj izmedju 0 i 5(k). Onda za box sa indexom k+1 property visible postavi na true. Pre poziva Random-a ne zaboravi da pozoves Randomize. Ljudi pomucite se prvo malo pre nego sto pocnete da trazite gotova resenja od drugih
His majesty Grand Duke of Shumadija and Western Pomoravlje
 
Odgovor na temu

panjevic
Filip Panjevic
Beograd

Član broj: 20259
Poruke: 26
*.140.eunet.yu.



+1 Profil

icon Re: Pomoc,source code i kratko objasnjenje11.11.2004. u 11:49 - pre 221 meseci
e pa vidis ovako, neka se slicice zovu image1, 2.. 6. U var odeljku iznad implementation deklarises niz pokazivaca na klasu TImage
a : array[0..5] of ^TImage.
Dva puta klikes na formu i u matodu FormCreate kazes:

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin

randomize;
a[0] := @image1;
a[1] := @image2;
a[2] := @image3;
a[3] := @image4;
a[4] := @image5;
a[5] := @image6;


end;

Stavi novo dugme na formu. Dva puta klikni na dugme i sad pisi

procedure TForm1.BitBtn1Click(Sender: TObject);
var
i : longint;
begin
for i := 0 to 5 do ((a[ i ]^).visible := false);
i := random(6);
showmessage(inttostr(i)); // poruku stavi kakvu god hoces
(a[ i ]^).visible := true;

end;

A sad ako te intersuje kako to radi. Pri kreiranju forme si pozvao proceduru randomize da se slike ne bi svaki put prikazivale u istom redosledu. Zatim si svakom elementu niza dodelio pokazivac na odredjenu sliku (zato onaj operator @ koji znaci "adresa od"). Na svaki klik dugmeta prvo se sakrivaju sve slike (ovo nije bas najsrecnije recenje). Operator ^ oznacava da hoces da pristupis objektu koji se nalazi na adresi a[ i ]. Onda u i upisujes random broj od 0 do 5 i zatim u zavisnosti od broja prikazujes sliku. showmessage prikazuje string poruku koju mu das kao argument. Umesto showmessage mozes da koristis MessageDlg koji ima jos gomilu opcija.
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.83.beocity.net.

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: Pomoc,source code i kratko objasnjenje12.11.2004. u 04:42 - pre 221 meseci
stvarno nema potrebe za korišćenje pointerske sintaxe.. svi delphi objekti već i jesu pokazivači, tako da nema potrebe da tako komplikuješ sebi život (tako bi mogao da programiraš i u c/c++, što je besmisleno ne iskoristiti čari delphia).


 
Odgovor na temu

Rapaic Rajko
Bgd

Član broj: 4105
Poruke: 810
217.119.242.*



+62 Profil

icon Re: Pomoc,source code i kratko objasnjenje12.11.2004. u 07:23 - pre 221 meseci
Hehe, klasican primer C programiranja u Delphi-ju...

Rajko
 
Odgovor na temu

panjevic
Filip Panjevic
Beograd

Član broj: 20259
Poruke: 26
*.131.17.bitsyu.net.



+1 Profil

icon Re: Pomoc,source code i kratko objasnjenje15.11.2004. u 15:16 - pre 221 meseci
ma da. samo ti to njemu objasni na engleskom i boli te da li ces ikad nauciti da programiras. :))
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Pomoc,source code i kratko objasnjenje

[ Pregleda: 3713 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.