Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Jos jedno pocetnicko pitanje...

[es] :: PHP :: Jos jedno pocetnicko pitanje...

[ Pregleda: 3261 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

koska
London, UK

Član broj: 987
Poruke: 823
*.beotel.net



+61 Profil

icon Jos jedno pocetnicko pitanje...29.03.2002. u 02:34 - pre 267 meseci
elem... startovao sam sa php-om i koliko mi se cini - nije lose, jer dosta me podseca na c++... skinuo sam i dosta primera sa neta, ali gde god da se trazi baza tu nastaje problem... recimo za neki counter mi trazi da napravim direktorijum data i u njemu hits.dbm bazu... medjutim kada napravim bazu iz PHPTriada (programcic koji olaksava instalaciju web-servera, mysql-a itd) on mi samo napravi direktorijum hits u c:\apache\mysql\data ali od hits.dbm nista.... PHPTriad daje mogucnost praviljenja tabele, ali kad napravim tabelu on mi izbaci tri fajla sa extenzijama frm, myd i my1... kako da napravim DBM tabelu i kako da znam koji su atributi te tabele....
izvinjavam se sto postavljam ovako debilna pitanja, ali stvarno ne znam koga da pitam...
arhivu sam skinuo sa
http://users.hol.gr/~bat_geor/jcounter-1.0.1.zip
 
Odgovor na temu

01011011

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.proxy.aol.com



+2 Profil

icon Re: Jos jedno pocetnicko pitanje...29.03.2002. u 09:16 - pre 267 meseci
Ovako,

Dbm je najsarija orginalna vrsta DB stajla za baze. Pokusaj da izbjegnes ovo sto je moguce, i ako je moguce. Mnogi php ti nece PODRZAVATI dbm, jer jedino podrzavaju kod a ne orginalni DBM format sto je --with-dbm

E sad jedan ancin da vidis sta tvoj php podrzava je da uradis jedan fajl da ga nazoves
proba.php

i da stavis sledece linije i njega
<?
phpinfo();
?>

i onda ces vidjeti sta je komitabilno sa tvojim php, koji si instalirao. Ja nemam triad tako da ne mogu da ti kazem ovako od prsta. Ali gledaj linije onako
--with-XXXX
reci ce ti sta imas, ovako nesto

--with-ndbm
--with-gdbm


i sta podrazumijevas pod tim "ATIRBUTI" ???
ne kontam...jel pitas kako da kreiras???

eVO TI JEDAN PRIMJER ZA DBM


<?php

$id = dba_open ("/tmp/proba.db", "n", "db2");

if (!$id) {
echo "dba_open je neuspesan\n";
exit;
}

dba_replace ("nesto", "Jedan mali primer!", $id);

if (dba_exists ("nesto", $id)) {
echo dba_fetch ("nesto", $id);
dba_delete ("nesto", $id);
}

dba_close ($id);
?>

 
Odgovor na temu

koska
London, UK

Član broj: 987
Poruke: 823
*.beotel.net



+61 Profil

icon Re: Jos jedno pocetnicko pitanje...31.03.2002. u 00:07 - pre 266 meseci
...prilikom startovanja phpinfo() ispise mi gomilu nekakvih (jos uvek) nerazumljivih podataka, ali ono -with-?dbm mi ne izbacuje nigde... verzija php-a mi je 4.11... nije ni bitno.... ali ja i dalje ne znam kako da napravim tabelu...
...pod atributa sam podrazumevao opis jedne kolone tabele... tako su nas bar ucili u skoli... znas ono recimo jedan atribut je IME ili LIB ili DatumRodjenja itd.... nisam bas siguran kako mogu da napracim tabelu (bazu) ako ne znam bar jedan atribut... a mozda nisu u pitanju relacione baze...
a kada sam startovao onaj primer ispisao mi je da se greska nalazi u liniji 3 iako sam napravio dir tmp....

BTW
Da li postoji neki sajt gde mogu da skinem neke skripte za rad sa bazama, ali da dobijem i bazu uz to?
 
Odgovor na temu

Divine
Miloš Šaković
IT Manager
Yugoslavia

Član broj: 883
Poruke: 108
195.66.182.*

ICQ: 16044064
Sajt: www.divine.cg.yu


Profil

icon Re: Jos jedno pocetnicko pitanje...02.04.2002. u 18:31 - pre 266 meseci
Ovako,

Shvatam da je tvoj problem sto bazi hoces da pristupis kao fajlu. PHP (u glavnom) ne radi tako. Bazu (ubuduce) shvataj kao server kojem pristupas da bi izvukao podatke, znaci ti ne pristupas fizicki podacima, nego preko konekcije koju PHP ostvaruje sa serverom za bazu podataka i SQL querija. Za pomoc oko konekcije sa pojedinim bazama podataka pogledaj u manual-u PHP-a.

Pozdrav.
I see dead people...
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Jos jedno pocetnicko pitanje...

[ Pregleda: 3261 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.