Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

"burazeri" ne daju monopol

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: "burazeri" ne daju monopol

[ Pregleda: 2823 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

torbica
Zoran Torbica
community manager
Vracar, Beograd

Član broj: 187
Poruke: 1780
*.yubc.net

ICQ: 36726092
Sajt: www.aikstednja.rs


+1 Profil

icon "burazeri" ne daju monopol28.03.2002. u 10:36 - pre 245 meseci
28. mart 2002.
„Blic“ saznaje: PTT „Srbija“ i „BK trejd“ se dogovorili o prodaji „Mobtela“
„Vodafon“ kupuje 063

BEOGRAD - Dogovor o veliini osnivakog kapitala u „Mobtelu“ koji u ovom operateru mobilne telefonije imaju PTT „Srbija“ i „BK trejd“ je pitanje dana, a odmah po postizanju dentlmentskog sporazuma kupac mree 063, kako je „Blic“ to ve ranije pisao, bie britanska kompanija „Vodafon“, potvreno je jue naem listu u beogradskim poslovnim krugovima koji su zahtevali anonimnost. „Vodafon“ je kompanija koja u ovakve poslove ne ulazi ukoliko ne moe da dobije vie od polovine ukupnog vlasnitva, odnosno 51 odsto akcija neke firme. Konsultantska kua „Artur di Litl“, od koje su vlasnici „Mobtela“ zatraili pomo u prevazilaenju problema, zavrila je elaborat u kome je predloila kako da PTT „Srbija“ i „BK trejd“ postignu kompromis, tvrdi na izvor, dodajui da obe strane imaju razloga za zadovoljstvo.

- Formalno-pravno posmatrano, ako vlasnici „Mobtela“ postignu sporazum, to bi znailo da oni priznaju da nikakvog spora u kompaniji nije bilo, kako bi kupac „Mobtela“, koji je ve poznat, preuzimajui kompaniju doao „na ist teren“. Svi ostali sporovi, samim tim padaju u vodu, a verovatno i posao oko preispitivanja poslovanja „Mobtela“ koji vodi predsteajni upravnik Branislav Aneli - kae jedan od naih sagovornika. Drugi na sagovornik smatra da pravog spora oko vlasnitva u „Mobtelu“ nije ni bilo, jer on nije pravno ozvanien, a svaki budui razvoj situacije u ovoj kompaniji smatra linim dogovorom nekog ko je u aktuelnoj valsti veoma uticajan i predstavnika BK kompanije.

- Uprkos svemu, ne verujem da e novim sporazumom izmeu PTT „Srbija i „BK trejda“ biti revidiran ugovor o osnivanju „Mobtela“. Verovatnije je da e se vlasnici mree 063 u ugovoru o prodaji „Vodafonu“ obavezati od dobijenog novca, koji moe dostii i 500 miliona evra, dravi pripadne 70, a porodici Kari 30 odsto - kae sagovornik „Blica“.

Priu je indirektno potvrdio Branislav Aneli, predseajni upravnik „Mobtela“, koji je za na list rekao da je uo za sporazum, „jer svi u kompaniji priaju o tome“.

Ako se pria sa „Mobtelom“ ovako zavri, aktuelna vlast e na „transaprentan nain“ doi do preko potrebnog novca, a prave konkurencije u mobilnoj telefoniji jo dugo nee biti, s obzirom na to da se tehniko-tehnoloki potencijali „Mobilne telefonije Srbije“ nee moi ni uporediti sa onim koje mrea 063 bude imala u rukama „Vodafona“. Prevedeno na jezik onoga to prosenog korisnika usluga mobilne telfonije u Srbiji interesuje, nove usluge i njihove nie cene malo su verovatni. P. Radojevi Insistirali na monopolu

Grki „Panafon-Vodafon“, koji je ispred itave kompanije „Vodafon“ predvodio posao oko kupovine „Mobtela“, preneo je srpskim zvaninicima da prodaja mree 063 dolazi u obzir samo pod uslovom da se aktuelna vlast u Srbiji definitivo obavee da u dogledno vreme nee izdati treu licencu za mobilnu telefoniju. Ovakav stav „Vodafon“ obrazlae monopolom prve licence na mobilnu telefoniju koji je svojevremeno drava dala „BK trejdu“.

Zauzvrat „Vodafon“ e tolerisati konkurenciju „Mobilne telefonije Srbije“. Osim toga, „Vodafon“, kako „Blic“ saznaje, insistirao je i na izdvajanju „Mobilne telefonije Srbije“ u posebno preduzee, nezavisno od „Telekoma Srbija“, kako bi se i jednom i drugom operateru obezbedili isti uslovi za pristup fiksnoj telefoniji kao bazi za obavljanje njihovih usuga.

Italijani prodaju akcije u „Telekomu Srbija“ Grcima?
„Telekom Italija“, koji je krenuo u privatizaciju, ozbiljno razmilja o prodaji 29 odsto akcija u „Telekomu Srbija“ jednom od svojih partnera u ovoj kompaniji. Kako izvor „Blica“ tvrdi, Italijanima je preko glave stalnih primedaba srpskih vlasti da nita ozbiljno nisu uradili na razvoju kompanije od njene kupovine 1997. godine i da su je na taj nain obezvredili, ali i stopirali njen razvoj.

Budui da ugovor o prodaji „Telekoma Srbija“ ijem su potpisivanju kumovali Milan Beko, nekadanji srpski ministar za privatizaciju, i Dojilo Maslovari, bivi ambasador SRJ u Vatikanu, ne podrazumeva pravo pree kupovine srpskoj vladi, verovatno e kupac akcija biti grka OTE. Tome u prilog ide i injenica da vlast teko moe nai novac za reotkup u budetu u uzavreloj politikoj klimi koju vie od deset meseci potresaju razliite afere i skandali, ali i socijalna slika Srbije. S druge strane, OTE nikada nije krila da bi elela da se domogne veeg akcijskog udela u „Telekomu Srbija“, pa je za poverovati da e ona, uz 20 odsto koji joj ve pripadaju, biti i gotovo sigurni kupac 29 odsto akcija koje u fiksnoj telefoniji Srbije trenutno imaju Italijani.

www.aikstednja.rs mesec stednje 2010/ www.snajper.rs servis za media planiranje na Internetu
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16263
*.verat.net+7087 Profil

icon Re: "burazeri" ne daju monopol28.03.2002. u 11:14 - pre 245 meseci
"burazeri" kao i svaka vlast hoce da se dokopaju sveze love kako bi postigli socijalni mir, zbog pretnje strajkovima i potpunog nedostatka stranih kapitalnih investicija.

Konkurencija i visoko kvalitetna telfonija ce morati u Srbiji da cekaju 22-gi vek (a mozda i 23.) - a mozda od ove banana drzave nista nece ni biti ni za 1000 godina :(

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.verat.net

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: 28.03.2002. u 17:11 - pre 245 meseci
Citat:
Italijanima je preko glave stalnih primedaba srpskih vlasti da ništa ozbiljno nisu uradili na razvoju kompanije od njene kupovine 1997. godine i da su je na taj način obezvredili, ali i stopirali njen razvoj.ccccccccccc....pa mislim, stvarnoooo,oni se još ljute....mamma mia
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: "burazeri" ne daju monopol

[ Pregleda: 2823 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.