Prvo sam dosao u susret sa 3DS4 - jos 95 -e posle toga je dosao Max (96-e) - Nije mi se svideo - jednostavno ne lezi mi - Radio u njemu jesam - ali.....
99-e se pojavljuje maja. To je bilo otkrovenje za mene - pre nekih mesec dana sam radio (sticajem okolnosti) u maxu - i moram priznati da iako ga znam da je bilo bolno

Znaci ja nisam koristio Mayu pa sam presao na Max - ali poznajem MAX jer sam nekad radio u njemu, a sada radim u Maji. Malo cudno kako to objasniti - jednostavno ne lezi mi - Da bi neko bio dobar u nekom programu mora ga dobro poznavati - e sad - Ja se nisam igrao u zadnje vreme osim tog posla (niti planiram) sa Max-om da bih iz njega izvukao njegov maksimum, ali se secam da kad sam normalno radio sa Fur-om i dinamikom u Mayi (1999-2000), da toga nije bilo (tada) u Max-u - To je sve lepo integrisano u Maju, i sve sto je najbolje od svega super lako radi - Verujem da se i dan danas dosta stvari u Maxu dobija ubacivanjem pluginova. Hotbox u Maji je super - ali npr ja ga uopste ne koristim - Outliner takodje -
Da skratim - ne zelim flame - ali zamisli da vozis juga i da sednes u golfa - jel bi ti se svidjalo da se vratis u juga? To su ti rekli i ostali - na malo drugaciji nacin. Mozda Vama nece znaciti nista sledeca recenica, ali ljudima medju koji se bave ozbiljno komp grafikom, vrlo je poznat proizvodjac Silikon Graphic - Pa Alias Wavefront je divizija Silikon graphica - Studio tools postoji godinama i pre maxa i pre maje - Oni su jednostavno napravili Mayu na iskustvima iz Studioo Tools-a
Jos jedna stvar koja mozda izdvaja Mayu u odnosu na Max - Feature se zove Maya live - gde mozes miksovati tvoj video materijal sa 3d kompjuterskom animacijom (real time - ali to vec zavisi od brzine komjutera koji imas) -
Nekoliko vrsta rendera od kojih i onaj koji izbacuje flash fajlove (koji izgledaju kao flash) je takodje vrlo nice thing
Ja se ogradjujem od price o modelingu, mada znam da se u njemu moze svasta napraviti - Ja Mayu koristim samo za renderovanje - tacnije modele radim u ProE-u a renderujem u Maji.
Help je dosta dobro uradjen, funkcija - na pretek

lakoca rada - tutorijala gomila - Materijala takodje - Jedino treba vremena sesti i raditi - Jos samo jedna stvar - Bez obzira da li je i sta je bolje - to je ipak vrlo licna stva sta ce se tebi dopasti - Moze Maya biti bolja - ali ako se tebi ne dopadne - gotova prica (kao sto se meni desilo sa 3DS4 i Max-om)
Razmena fajlova ume da bude problem pa je AW napravio mogucnost koja se zove *.obj - Koja meni u odnosu na sve ostalo daje fantasticne mogucnosti (na moju srecu nova verzija ProE-a ima integrisan export u Obj). Ako budes uvozio nesto preko Iges-a kao opste poznatog narodnog formata - shvatices kad vidis Gapove - Ostaje ti i StL ali - ako imas obj nemoj nista drugo koristiti (ima i plugin za Obj za Max)
Dinamika je super - Kad sam napravio svoju prvu klackalicu i kocku sa vatrom koja leti u nebo

bilo je vauuuu (a to je bilo dosta davno) - Prost je rad - jos laksa izvedba. Kad sam radio neke probe sa pistoljem sam se bas odusevio - Ima normalno nekih nedostataka u vidu "interpenetration-a" ali

niko nije savrsen
Imas nesto sto se zove Fcheck - Koji je sada u onosu na prethodne verzije jos poboljsan
Ti poznajes max (mozda bolje od mene), a ja ti pricam o maji - pa ti uporedi sta imas u maxu s obzirom da ga znas verovatno bolje od mene, koliko ti je tesko ili lako da to iskoristis pa onda sam oceni ima li poboljsanja ili ne - Ali moraces sam da probas - Ovo su neke oblasti u koje bih te uputio - Ako si u Bgd-u nece biti problem da se vidimo.
Umalo da zaboravim - obrati paznju na feature koji se zove Ipr RENDER (zeleni prozorcic) Pogledaj malo kako to radi - To takodje ume da olaksa zivot podosta