pa nista
nacrtam liniju gusenica, izmodelujem jedan deo gusenice (na engleskom cleat) stavim mu kontroler path follow,
izracunam otprilike koliko ih treba biti na kompletnoj liniji gusenice
recimo neka bude 90
kopiram liniju gusenica i podelim je na 90 delova,
koristim expression da bi postavio delove gusenica tako da se centar jedne gusenice nalazi na sredini jednog segmenta (1/90 linije gusenice)
za ovo verovatno postoji bolji nacin ali ja ga ne znam, mozda nesto preko skripte
znaci to uradim u track view-u, tako sto za position (percent) stavim expression controler
i radim sledece, ako je 1 = cela putanja
x = 1/180
prvi cleat ima poziciju 1/180
drugi ima poziciju 1/180 + 1/90
treci ima poziciju 1/180 +2/90
IV 1/80 +3/90 (ovo sam kucao rucno, postoji bolji nacin)
e kad se rasporede cleatovi po toj drugoj liniji
na tu liniju stavim path deform world modifier, i izaberem onu nacrtanu putanju oko gusenice
e sad za follow procente te linije koristim expression, -tenk_kretanje.x/duzina_gusenica*100
sto znaci da kad se tenk pomeri za celu duzinu gusenica, one ce obrnuti ceo krug,
i jos jedan expression za okretanje tenka, znaci isracunas neko prosecno udaljenje, recimo od centra mase tenka do sredine gusenica, znaci, nacrtas krug, kako bi se okretao tenk ako bi se gusenice okretale obrnuto jedna od druge.
e i ako nazovemo R udaljenje od centra tenka do centra gusenica (u x,y ravni)
hm
pokusavam da se setim, ovo je bila malo komplikovanija racunica
a pisao sam kad sam imao 15 godina
znaci nesto ovako
rotacija tenka po Z osi, izrazena je valjda u radianima,
e sad ima jedna operacija zove se radtodeg
znaci uzmes
(tenk_rot.z)radtodeg da bi pretvorio u stepene
onda uzmes /360 * 2Rpi/ L (L= Duzina linije gusenice)
sto bi trebalo da znaci
kad tenk napravi pun krug (360stepeni) i kad se podeli sa 360 jednako je 1 odnosno 100% odnosno gusenice ce napraviti pun krug po svojoj putanji
ali to nije u redu jer, tenk moze da bude veoma sirok sto znaci da u jednom okretanju tenka, gusenice naprave recimo 5 krugova po svojoj putanji
a ako je strasno uzan, znaci da ce se okrenuti dok ce gusenice napraviti recimo 1/4 kruga po svojoj putanji
zato sam dodao ovo 2rpi (obim kruga)/L duzina gusenice,
jer to je onda konstanta, recimo neka je .75, znaci 75%
u tom slucaju
kad tenk obrne pun krug 360/360 je 1, ali puta konstanta .75, znaci da su gusenice presle 75% svoje putanje
what we want, we must create