Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[BASIC] Koje su mane BASIC-a?

[es] :: Ostali programski jezici :: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 8737 | Odgovora: 40 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Barney Gumble

Član broj: 38077
Poruke: 47
*.telekom.yu.Profil

icon [BASIC] Koje su mane BASIC-a?28.10.2004. u 07:27 - pre 203 meseci

Koristim BASIC već skoro 15 godina i još uvek ne znam koje su mane ovg programskog jezika. Čuo sam da mane BASIC-a dolaze do izražaja tek pri programiranju velikih programa.
Voleo bih da mi neko ko ima iskustva objasni šta ne valja kod BASIC-a.
Takodje bi bilo dobra da čujem i neko poređenje sa C++ jezikom jer do sada nisam nista radio u njemu.
 
Odgovor na temu

salec

Član broj: 6527
Poruke: 1738
*.rcub.bg.ac.yu.+25 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?28.10.2004. u 11:26 - pre 203 meseci
Posle nekog vremena i dopunjavanja, svaki jezik postane dovoljno moćan. Jezici nisu problem, nego programeri. Neki jezici suviše "opraštaju", ili suviše štite programera od realne mašine, pa su mogućnost za greške, dvosmislenosti i nerazumevanje neefikasnosti otvorene.

Konkretno, u vezi primedbe o velikim programima, neki stariji BASIC-i možda ne podržavaju podelu programa u zasebne celine, pa ceo program, ma koliko veliki, mora stati u jedan fajl.

Osnovni razlog zbog kojeg bi ti trebao da naučiš neki drugi jezik jeste taj da ti može zatrebati da ga na poslu koristiš u okviru tima.

C++ i BASIC? Pa, glavna razlika je u tome što je C++ jezik koji je namenjen za objektno orijentisano programiranje, dok (Visual) Basic ima neke rudimentarne pokušaje u tom pravcu, ali ni izdaleka tako kompletne, jer, mada nije bio prvi, ni "najobjektniji", C++ je uveo OOP na velika vrata u industriju.

Od manje važnih razlika, C++ je dalji potomak ALGOLA, u kome je struktuirano programiranje prvi put promovisano, dok je BASIC potomak FORTRANA (mada su u međuvremenu i FORTRAN i BASIC pretrpeli izmene i prešli na stranu "struktuiranih").
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
66.228.70.*+6 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?28.10.2004. u 13:11 - pre 203 meseci
Ako uspešno koristiš BASIC toliko dugo, ti bolje znaš kakve su njegove mane. Ja sam "klasični" bejzik poslednji put koristio početkom 90-ih i jedva ga se sećam :)
 
Odgovor na temu

Barney Gumble

Član broj: 38077
Poruke: 47
*.telekom.yu.Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?28.10.2004. u 20:01 - pre 203 meseci
Do pre par meseci sam pravio DOS programe na 286-ici. Nisma ništa programirao za
windows. 286-ica je konačno vrisnula i sada sam prinuđen da usavršim rogramiranje za windows a još sam neupućen u tu oblast. Naravno, već dugo koristim Windows XP samo nisam nikad programirao za njega. Zanimaju me programi različitih namena (pravio sam sve od video igara do programa za veoma specifične kalkulacije) tako da me interesuju šta je najbolje od današnjih jezika za tako široke namene.

Ne želim da provedem sledećih par godina prelazeći sa jezika na jezik. Svaka informacija mi mnogo znači. Termini koje si pomenuo u vezi C++ (objektno programiranje, strukturirano programiranje...) su me baš zainteresovali. Ako može malo bolje da mi ih objasniš (ja nisam školovani programer, sve sam radio samostalno i nikada se nisam upoznao sa stručnim terminima).

Takođe me interesuje razlika izmedju BASIC-a i Visual BASIC-a.
 
Odgovor na temu

sasas
Saša Slavnić
radim za neke švabe

Član broj: 35478
Poruke: 617
*.zaslon-telecom.si.Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?29.10.2004. u 09:29 - pre 203 meseci
Ako vec znas basic, vb.net ti je najlaksi i najbrzi put u windows programiranje. Dobro bi bilo da kupis neku knjigu ako nisi upoznat sa terminologijom. To ti moze mnogo pomoci na pocetku. vb.net je inace objektni jezik, i sa njim mozes nauciti sve sto se tice pisanja modernih windows aplikacija.
I nemoj mesati vb.net i vb 6 (ovaj drugi je 'zastareo', tj. microsoft ga ne razvija vise), i mnogo se razlikuju, pa nemoj da trosis vreme na ucenje vb 6.

ss.
When something is hard to do, then it's not worth doing.
 
Odgovor na temu

salec

Član broj: 6527
Poruke: 1738
*.rcub.bg.ac.yu.+25 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?29.10.2004. u 10:38 - pre 203 meseci
Idemo redom:

Prvo, pod windowsima bi trebalo da rade svi programi koje si pisao u Quick Basicu, ako u njima nisi koristio naredbe koje se direktno obraćaju hardveru. Pokreneš QBASIC.exe, otvoriće ti se mali prozor sa poznatim ekranom editora, a nadalje znaš sve. Držanjem Alt i pritiskom na Enter, prelaziš u full-screen mode, odnosno sve će da izgleda kao da si u DOS-u.

Struktuirano programiranje si verovatno i koristio svo ovo vreme, ne znajući da se tako zove. Ono znači da je program podeljen u blokove instrukcija koji su zatvorene celine, odnosno ne postoje bezuslovni skokovi (goto) iz bloka u blok, nego se prenošenje izvršavanja izvodi strogo kontrolisano, putem selekcije (if, else, switch) i nekoliko vrsta petlji (for, while, repeat-until). Na taj način se prave kao neki "protivpožarni zidovi" između delova programa, kako bi se smanjila mogućnost greške a i zato da bi se konstruisanje programa moglo izvesti "odozgo na dole", odnosno da bi se kostur programa mogao napisati i isprobati odmah na početku, a detalji dodavati postepeno.

Objektno orijentisano programiranje: Generalno, taj princip "podeli pa vladaj" se pokazao kao jako dobar: kad god je moguće program podeliti na parčiće koji su potpuno nezavisni od drugih delova programa i rade nešto jednostavno što se lako proveri, to olakšava i ubrzava posao. Objektno orijentisano programiranje je produžetak tog rezona: podaci postaju "živi", odnosno njihov opis sadrži spisak (i kod) svih akcija koje će se nad njima moći izvršiti, a samoj vrednosti podatka ne može da se priđe direktno, jer je sakrivena u svojoj "ljusci" (ta osobina se naziva "enkapsulacija") . Nadalje, možeš koristiti te takve opise podataka (koji se zbog tih novih svojih osobina nazivaju "objekti", a njihovi opisi "klase"), da definises neku srodnu vrstu (tj. klasu) podataka (tj. objekata) nešto kao "isti takav, samo sa tim i tim razlikama" . Ta mogućnost se zove "nasleđivanje".

E, to je otprilike sve što ja znam o tome, budući da oko OOP obilazim već neko vreme kao oko vruće kaše a nikako da probam (sem što se trudim da one principe koje mogu, primenim u svojim "ne-objektnim" programima, nadajući se da će mi biti lakše da naučim neke od mogućnosti OO jezika kad budem shvatao u čemu mi one pomažu, odnosno kad se sretnem sa problemima koji se bez tih mogućnosti teško rešavaju), pa bih zato zamolio Dragog Tatu da me ispravi u onome što sam pogrešno napisao ili izostavio.

Osnovna razlika između BASIC-a i VB-a, za migrante, je u tome što je VB naizgled nekako statičan, odnosno nemaš utisak da u se njemu nešto vrti, nemaš neku glavnu petlju programa koja čeka na ulaz, zatim analizira ulaz, pa odluči šta će da uradi i onda kad to izvrši vraća se na početak. Ne, taj deo naravno postoji, ali je skriven, odnosno ugrađen i ti ga ne pišeš i ne utičeš na njega. VB programi su tzv. "event-driven", odnosno ti pišeš parčiće programa koji se aktiviraju kad korisnik nešto učini, klikne mišem na neko dugme, izmeni tekst u nekoj "kutijici" na prozoru programa (tzv. "formi") itd. Sa druge strane, ni akcije koje predstavljaju izlaz programa najčešće nemaju oblik nekakvih izvršnih naredbi, nego su to naredbe dodele: nekakav_tekst_na_nečemu = "Novi tekst" (umesto bukvalnog teksta pod navodnicima, naravno, može da stoji i neka promenljiva tipa string). Print, čini mi se, može da se radi u nešto što se zove Image ili možda PictureBox, ali meni to nije bilo potrebno. Tebi, koji si pisao raznovrsne programe, sa tekstom i grafikom, verovatno će te vrste "kontrola" biti najinteresantnije.
Eto, po meni, to su najveće razlike, od onih sa kojima se prvo susretneš.

VB donekle podržava OOP (mada za nasleđivanje nisam baš siguran...), odnosno sve "kontrole" (dugmići, selekcije, meniji, "kućice" za unos teksta, ispis ili crtanje,... itd.) su objekti. Moguće je konstruisati i neke svoje složene kontrole, na primer kućicu za unos teksta koja dozvoljava upis samo cifara (tako da ne moraš u programu da proveravaš da li je ulazna veličina prihvatljiva) i slično.
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541+709 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?29.10.2004. u 11:20 - pre 203 meseci
Prelazak sa QBASIC (ili, još gore, GWBASIC) programiranja na bilo koji vid Windows (ili, još gore, veb) programiranja je toliko drastičan da je učenje novog jezika samo mali deo truda koji ćeš morati da uložiš. Ako si već spreman za tako veliki zalogaj, možda nije loše da o istom trošku pređeš na neki savremeniji jezik (C#, Java, čak Delphi), jer se u krajnjoj liniji isplati.

Uzgred, cela priča o programiranju 286-ice usred 2004. godine deluje prilično neverovantno, mada nije nemoguće postojanje tako endemskog primerka programera.
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096+51 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?29.10.2004. u 13:54 - pre 203 meseci
S obzirom na veliko iskustvo u BASIC-u, za tebe je najbolje da kreneš sa učenjem Visual Basic .NET. Kako su ti već savetovali, stariji Visual Basic slobodno preskoči. Moraćeš da malo pručiš i baze podataka tipa Access i rad sa istim pomoću SQL. Dakle, pravac VB .NET.
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

Barney Gumble

Član broj: 38077
Poruke: 47
*.telekom.yu.Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?29.10.2004. u 22:47 - pre 203 meseci
Hvala vam na odgovorima!
Naravno nemam ništa protiv da napišete još saveta. Verujem da će to koristiti i drugima koji planiraju da se bave programiranjem.

Vidim često spominjete .NET ...negde sam pročitao da .NET programi ne mogu da rade samostalno već zahtevaju neki dodatak za windows (mislim da se zove .NET framework). Da li je to tačno i ako je tačno kako drugi programeri rešavaju taj problem?


 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096+51 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?29.10.2004. u 23:14 - pre 203 meseci
Da, potrebno je da na kompjuteru bude instaliran .NET run-time (poslednja verzija je 1.1). Veličina ovog dodatka je oko 20 MB.

Programi koje napišeš u Visual Basic .NET (ili C# ili C++ .NET) se upakuju tako da uključe i ovaj potrebni dodatak i sve se to stavi na CD. Prilikom instaliranja tvoje aplikacije, instalacioni program će prvo prvo proveriti da li na kompjuteru ima instaliran .NET i ako nema onda će ga instalirati, a zatim će nastaviti sa instaliranjem tvoje aplikacije. Ako se za programiranje koristi Visual Studio, ovo je sve prilično jednostavno i automatizovano.

Ako si siguran da na kompjuteru ima odgovarajuća verzija .NET-a, onda možeš da im pošalješ samo tvoju aplikaciju. A ni sa internetom nije tako strašno - može da se skine tih 20-tak MB, pa onda lako dalje kopira i instalira na ostale računare, itd. Takođe, može i da se koristi Windows Update za skidanje i instaliranje istog.

Stvari će biti još više pojednostavljne iduće godine kada izađe verzija 2 .NET frameworka i verzija 2005 Visual Studija - postojaće nešto što se zove one-click-deployment.


Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

Barney Gumble

Član broj: 38077
Poruke: 47
*.telekom.yu.Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?30.10.2004. u 01:36 - pre 203 meseci
To znači da bi moj program (tačnije instaler) bio minimalno 20 megabajta.
Sve je ovo OK ako pravim program koji bi prodavao (ili besplatno delio) na CD-u.

ALI

Šta kada poželim da napravim neki manji programčić od recima megabajt ili dva, poput gomile sličnih koji se mogu naći na download.com-u. Tamo su programi u proseku oko 3 MB. Kako bi ja mogao da konkurišem bilo kom takvom programu sa "programčićem" koji zauzima recima 21 MB i pomoću dial-up pristupa se downloaduje za minimalno sat vremena. Ja znam mnoge ljude koji odustaju od downloadowanja kada vide da je program više od 5 MB.
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096+51 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?30.10.2004. u 02:04 - pre 203 meseci
E, u tom slučaju pomoći ti nema sve dok .NET ne bude deo Windowsa i dok taj Windows ne bude zauzimao veći deo tržišta ili dok većina korisnika ne bude imala instaliran .NET na starijim Windowsima.

Možeš da staviš dva linka na svojoj stranici: jedan za tvoj program, a drugi za .NET runtime. Ako čovek već ima .NET, onda može da preuzme samo tvoj program.

Ako ti ne odgovara, moraćeš da se maneš .NET-a (isti slučaj je i sa Java, možda čak i još gore), bar još nekoliko godina, a u međuvremenu pogledaj Delphi i, ako baš moraš, C++.
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

Barney Gumble

Član broj: 38077
Poruke: 47
*.telekom.yu.Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?30.10.2004. u 06:03 - pre 203 meseci
OK! Idem sistemom eliminacije.
-Visual Basic 6 izbacujem
-Javu izbacujem

Visual Basic .NET mi dobro zvuči (osim u vezi malih programa)

Sada bi voleo da me informišete o C++ C# i C++ .NET (valjda sam ih sve pomenuo). Koje su razlike izmedju njih i tako to? 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096+51 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?30.10.2004. u 16:18 - pre 203 meseci
C# takođe treba .NET runtime. C# je sličan po sintaksi Javi, C i C++, a Visual Basic.NET je naravno BASIC. Dakle, praktično ista stvar, samo zavisi koje predznanje imaš pa onda izabereš C# ili VB.NET. Svakako, kad naučiš VB.NET, prelazak na C# je izuzetno jednostavan, a vredi i obrnuto (sa C# na VB.NET ). U stvari, više vremena ćeš provesti proučavajući sam .NET deo na koji se oslanjaju i VB.NET i C#.

Poseti malo ".NET" forum koji imamo ovde na EliteSecurity i pogledaj neke od TOP tema.

Za C++ zaista ne mogu da komentarišem, nikad nisam stigao dalje od bubanja standardnog C++ i malo igranja u VC++ i VC++.NET. Ono što je sigurno: trebaće ti mnogo vremena dok počneš da produktivno programiraš koristeći C++. Ako praviš poslovne aplikacije, mislim da treba da izbaciš i C++.

I da, ne zaboravi da pogledaš Delphi. Nije komplikovan kao C++, a ne treba nikakav runtime za pokretanje. I postoji i Delphi.NET. Poseti malo i "Delphi" forum na ES :)
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
*.bos.east.verizon.net.+6 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?30.10.2004. u 16:41 - pre 203 meseci
Citat:
degojs: I da, ne zaboravi da pogledaš Delphi. Nije komplikovan kao C++, a ne treba nikakav runtime za pokretanje. I postoji i Delphi.NET. Poseti malo i "Delphi" forum na ES :)


Može biti da sam loše obavešten, ali koliko znam Delphi deli istu sudbinu kao VB - Borland će da razvija samo .NET verziju.


 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096+51 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?30.10.2004. u 16:46 - pre 203 meseci
Zaista prvi put čujem. Ako je tako, onda i Delphi ispada :)
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

Član broj: 2237
Poruke: 3654
*.dialup.xtra.co.nz.+3 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?30.10.2004. u 17:14 - pre 203 meseci
Citat:
Dragi Tata: Može biti da sam loše obavešten, ali koliko znam Delphi deli istu sudbinu kao VB - Borland će da razvija samo .NET verziju.

Da li se secas gde si to video? Tacno je da je Delphi 8 bio samo za .NET ali najnoviji Delphi 9 podrzava i .NET i Win32. Nekako mi je malo cudno da ulazu u Win32 Delphi samo zbog jedne verzije. Mozda i gresim.
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
*.bos.east.verizon.net.+6 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?30.10.2004. u 18:15 - pre 203 meseci
Na nekoj diskusiji na Code Project-u se pojavio jedan Delphijevac koji je "pljuckao" .NETi hvalio Delphi (kojavećverzija) kao poslednji pravi Delphi.

Međutim, sudeći po ovom linku:

http://www.borland.com/product...s/pdf/delphi_2005_overview.pdf

srki je u pravu i Delphi 2005 će da podržava Win32 programe.
 
Odgovor na temu

Djomloun
Mladjan Jovanovic
Bgd

Član broj: 3604
Poruke: 984
*.vdial.verat.net.

ICQ: 158628304
Sajt: blogoye.org/djomlouns


Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?30.10.2004. u 18:50 - pre 203 meseci
Ajde okaci neke tvoje programe radjene u basicu, (spomenuo si igrice?) bas bih voleo da vidim tvoj rad.
Josx dok sam bio klinac baba me je uchila da ne jedem zxut sneg, citamo se na mojoj svasxtari lnk: http://blogoye.org/djomlouns/

ZM0501 :)


//napustio [es]...
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.83.beocity.net.

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?31.10.2004. u 00:13 - pre 203 meseci
Citat:
Dragi Tata:
Može biti da sam loše obavešten, ali koliko znam Delphi deli istu sudbinu kao VB - Borland će da razvija samo .NET verziju.


prvo, definitivno si loše obavešten, al to si već i sam skontao.. ;)

a drugo, i da se to desi (da borland batali win32 verziju), to se nikako ne bi moglo nazvati "deljenje sudbine sa VB", pošto delphi (delphi jezik, i donekle component library) ne mora da pretrpi praktično nikakve značajnije izmene da bi se uklopio u .net šemu.. (za razliku od VBa)

količina koda koja mora biti promenjena pri portovanju na .net je prilično mala (ako postoje iste/ekvivalentne komponente), a to će naročito postati očigledno za par dana, kada izađe delphi 9, sa podrškom za obe platforme (i oba jezika ;).

// mislim, izvinjavam se, ali sam morao da reagujem.. stavljanje VBa i delphija u isti koš, pa makar i u hipotetičnoj pretpostavci ne mogu da oćutim.. :-P
 
Odgovor na temu

[es] :: Ostali programski jezici :: [BASIC] Koje su mane BASIC-a?

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 8737 | Odgovora: 40 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.