Ja bi rekao da priceka se, stize 802.11i, a onda security za wireless ce prilicno da se popravi, ali, ako postoje problemi sa upotrebom na 2.4Ghz, moze se uzeti resenje na 802.11a koji radi na 5Ghz a ima slican bandwidth kao 54MBps na G-reviziji. FYI: 802g dobija negde u vrh glave 22Mbps cim izadju van 5 metara, znaci ako se trazi maksimalna brzina treba prilicno jake antene ili vise repeater-a. Bolje bi bilo da se uvedu CAT-7 kablovi i nesto 1GBps kartica ili bar, 100Mbps, one bar rade "as advertised".
Repeateri su AP-ovi koji jednostavno dele signal, a netreba im direktna veza sa kablovima, ja bi preporucio da se ide sa kablovima. Ako se odlucis da uzmes wireless onda treba da nadjes profesionalca da to konfigurise i obavezno Cisco oprema. Obezbedjenje na AP-ovima i osnovnim klient karticama je JAKO vazno, a u firmi jos i vise, najbolje bi bilo onda da se podesi RADIUS server za 802.11x autentikaciju pa onda VPN tunel (za paranoje) i na vrh toga VPN ili nov 802.11i.
WPA je softverska verzija 802.11i, a 802.11i je hardversko resenje za encryption, mnogo jace nego WEP (daj 2-3 dana i gotovo), WPA (isto sredjeno, ali eksperta za takvu provalu neces naci u Srbiji).
Samo zato sto je lakse da se instalira neznaci da je lakse da se odrzava. Drzi se dokazanih tehnologija koje imaju dokazan up-time, wireless je jednostavno nedokazan za uptrebu u kriticnim funkcijama.
Kompanija za koju ja radim Wireless Deployment se sprema za vertikalnu integraciju Pocket PC, Palm i x86 PC masina, za sada jos smo u planskoj fazi ali ja sam kroz voznju do sada nasao 20-30 AP-ova u okolini koji su NE-zasticeni, pa ako moras uz wireless bar zastiti se sa gore navedenim tehnologijama. A to je "muchos dineros", AP od Cisco je negde 450eura + porez i 140E za 802.11G karticu. 802.11i negde 240E, ali to je industrijska oprema koja traje, ima besprekornu implementaciju standarda navedenog i ima podrsku do 2015 (verovatno). Zato, stedi na parama i performansama, i idi sa wired Ethernet, ili Wireless koji moze da ti dodje negde 1000E u kvalitetnoj integriranoj konfiguraciji za firmu. (Predpostavljam da je firma)
[Ovu poruku je menjao enterpriserx dana 11.09.2004. u 21:29 GMT]
A message from the system administrator: 'I've upped my priority. Now up yours.'