Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Bez BDE Administratora ???

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Bez BDE Administratora ???

[ Pregleda: 3242 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Alien
Code Aliens
Brcko R. Srpska

Član broj: 2756
Poruke: 13
217.26.74.*



Profil

icon Bez BDE Administratora ???23.03.2002. u 20:40 - pre 248 meseci
Kako napraviti program koji radi sa bazom a da ne koristi BDE administrator (Control panel)?

Tj zelim sam da navodim putanju gdje mi se nalazi baza. (Probao sam da u polje DatabaseName komponente Table upisem direktnu putanju "c:\baza" i radi ali opet samo na mom kompjuteru.
... Djole, Djole nevaljali zeka...
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.verat.net

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: Bez BDE Administratora ???24.03.2002. u 09:02 - pre 248 meseci
Citat:
Alien:
Kako napraviti program koji radi sa bazom a da ne koristi BDE administrator (Control panel)?

Tj zelim sam da navodim putanju gdje mi se nalazi baza. (Probao sam da u polje DatabaseName komponente Table upisem direktnu putanju "c:\baza" i radi ali opet samo na mom kompjuteru.


Pa ili preko ODBC-a ili SQLDirect komponenti, koje opet zahtevaju instalaciju server (odnosno client) verzija biblioteka koje te povezuju sa odredjenim database sistemom. Npr. zelis da radis sa Interbase ili MSSQL sistemom. Za ovaj prvi mozes da koristis IBX (InterBase Express) komponente koje dolaze uz Delphi, a za ovaj drugi SQLDirect komponente (btw. kroz koje mozes da pristupas i InterBase bazi, i ne samo njoj ...) ali koje moras da skines recimo sa torry-ja. Pre toga, na svom odnosno ciljnom racunaru, moras da instaliras, respektivno, Interbase (6.0) server ili MSSQL Server 2000.

Sve u svemu, tesko da mozes da radis nekim db sistemom bez odgovarajucih biblioteka koje ce tvoju aplikaciju "povezati" (omoguciti joj komunikaciju) sa tim sistemom.
Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

Alien
Code Aliens
Brcko R. Srpska

Član broj: 2756
Poruke: 13
217.26.74.*



Profil

icon Re: Bez BDE Administratora ???24.03.2002. u 09:12 - pre 248 meseci
Znaci ne postoji nista jednostavnije? Tako da sa aplikacijom koja ima jednu bazu ne moram instalirat te pratece klijente?
... Djole, Djole nevaljali zeka...
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
212.110.78.*

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Bez BDE Administratora ???24.03.2002. u 11:12 - pre 248 meseci
Ukoliko je u pitanju Paradox onda mozes ovako to resiti:
( bar ja tako resavam paradox )

u putanju aplikacije kreiraj subdir (koji ja uvek nazovem 'db'), postavi sve Paradox tabele u istog subdira ( koa sto znas Paradox baza predstavlja dir sa datoteke koje predstavljaju tabele ). Postavi jednu TDatabase komonentu na formu, i unesi
ime aliasa kojeg ces koristiti u toku rada aplikacije. Na onCreate event uradis sledece:
Code:

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
Database1.databasename:=extractfilepath(application.exename)+'db';
Database1.connected:=true;
end;

i onda sve tquery i ttable komponente povezes na alias kojeg si uneo za TDatabase komponentu.
Ali kad distribuiras aplikaciju moras sve tabele iskopirati u subdir aplikacije kojeg si nazvao 'db', kao i BDE drivere za paradox. To se lako radi uz pomoc InstallShield-a koji ide uz delphi.

Ako je u pitanju ADO onda kreiras on the fly Connection string, ali prvo moras instalirati ODBC drajvere za bazu na koju se povezes. Ako je Access ili MSSQL onda ih imas instalirano na svaki win sistem, ali ponekad moras update-ovati MDAC.

pozdrav

People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.verat.net

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: Bez BDE Administratora ???24.03.2002. u 19:18 - pre 248 meseci
Citat:
Riste Pejov:

Ali kad distribuiras aplikaciju moras sve tabele iskopirati u subdir aplikacije kojeg si nazvao 'db', kao i BDE drivere za paradox.


I Riste-ov post ce ti reci da je odgovor na tvoje poslednje pitanje potvrdan.
Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
212.110.78.*

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Bez BDE Administratora ???25.03.2002. u 10:17 - pre 248 meseci
najprostija instalacija db biblioteka ima Zeos, sve sto trebas uraditi je da iskopiras jedan dll u <windir>\system32. ali zeos je iskljucivo za povezivanje na SQL serverima kao Postgre,MS SQL,InterBase,Oracle i MySQL. Ako je tvoj problem
lokalna baza, Access ili Paradox, ukoliko treba da instalacija bude sto manja, onda bi bilo bolje da ides ADO+Access. Posto Paradox (verzija 7) zahteva BDE, a instalacija sa BDE-a je odprilike 5 MB.
People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Bez BDE Administratora ???

[ Pregleda: 3242 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.