Prvo da kazem da mrzim j***ni Pascal i da me neverovatno smara da ga ucim, kada ima toliko zanimljivijih stvari za ucenje. Ali, sta cu, studiram u VETS i moram. Evo vracam se sa ispita na kojem nas je profan otkinuo
i zivo me interesuje da li neko moze da mi resi ove zadatke:
1) Napisati program u Pascal-u kojim se na bazi ucitanog niza od n clanova realnih brojeva (n<=100) formira matrica B(nXn) ciji su elementi prve vrste jednaki elementima datog niza, dok se i-ta vrsta (i=2,...n) dobija ciklicnim pomeranjem prethodne za jedno mesto u desno. Formiranje matrice i ciklicno pomeranje za jedno mesto u desno realizovati opstim podprogramima tipa PROCEDURE. Opstim podprogramom tipa FUNCTION izracunati sumu elemenata ispod glavne dijagonale matrice B (ne ukljucujuci glavnu dijagonalu). U glavnom programu stampati elemente formirane matrice i trazenu sumu.
2) Date su dve datoteke, F1, F2, ciji slogovi sadrze podatke o osobama: sifra, ime, prezime i godina rodjenja. Napisati program u Pascal-u kojim se od ove dve, vec formirane, datoteke stvara nova datoteka F3 u koju su upisani podaci iz F1 i F2. Datoteke F1 i F2 su sortirane po siframa u rastucem poretku. Datoteka F3 treba takodje da bude sortirana po siframa ali u opadajucem poretku.
Ako neki car ili carica ima malo vremena i zna da napise ove programe, neka ih postuje. Bio bih mu/joj puno zahvalan.
Hvala!