Joggy, nije mi opet jasno. Ti kazes
Citat:
pa to je tih istih 29.75 din koje kupac placa (platili su ih ova trojca umesto njega i uracunala mu u cenu)
To je isto sto i ja kazem - sva trojica su platili svoj deo drzavi, pa onda i kupac plati ukupan zbir. Dati uvoznik je naplatio 100 din i drzavi dao 18, njemu je ostalo 82 dinara. Nikakve druge pare on nece dobiti u ovom procesu. prema tome, ne moze biti da ce svi u lancu svoje pare dobiti nazad zato sto ce i kupac platiti porez jos jednom.
Recenica
Citat:
a svi ostali plate 18% za svoju marzu (cena = cenaprethodnog + marza + 18% marze) recimo ako bi prodavnica odlucila da kupi za 100 a proda za 400 platila bi porez na 300 znaci vise nego uvoznik
mi ima najvise smisla. 18% dakle ide na marzu. Ako je veleprodaja dodala 50 dinara marze, 18% od 50 je tacno 9 dinara, koliko ce on i da plati, bez da uopste zna sta je platio onaj pre njega. Veletrgovac je robu platio 100 dinara, prodao je malotrgovcu za 150 i na 50 din marze platice porez 9 dinara. Sve se slaze za sada.
Onda maloprodaja kupi keks za 150 dinara od veletrgovca. Doda 15 dinara svoje marze, sto daje cenu od 165 dinara. 18% od 15 je 2.7 dinara. Proizilazi da je cena za kupca 165+2.7=167.7 dinara. A nije. Cena za kupca je 194.7
A moze da se racuna i ovako:
Uvoznik uvezao robu za 100 dinara. Dodaje porez od 18% sto cini 118 dinara.
Uvoznik zeli porez da prevali na veleprodaju i prodaje robu po 118. 100 zadrzava 18 placa drzavi. Drzava dobila 18 dinara poreza. Uvoznik nije nista izgubio zbog poreza.
Veleprodaja kupuje po 118. Dodaje svoju marzu od 50 dinara. Porez 18% na 50 dinara je 9. Veleprodaja prodaje robu maloprodaji za 118+50+9=177 dinara. Drzavi placa 9 dinara, zadrzava 168. Pokriven trosak od 118 i zaradjena marza od 50 (118+50=68). Drzava dobila svojih 9 dinara. 9 dinara poreza veleprodaja prevaljuje na maloprodaju.
Maloprodaja kupuje od veleprodaje keks za 177 dinara. Dodaje svojih 15 dinara marze. To je 177+15=192 dinara. Treba da plati porez na marzu, 18% od 15 jeste 2.7 dinara. Ukupna cena koju treba da plati kupac je dakle 192+2.7=194.7, od cega smo i krenuli. Maloprodaja drzavi plati 2.7 dinara, ostane mu 192, od cega 177 ide na trosak (nabavna cena) i njemu ostaje 15 dinara marze. Drzava dobila jos 2.7 dinara poreza.
Na ovaj nacin, svako je svoj porez koji placa prevalio na onog sledeceg u lancu, i na kraju je sav porez platio kupac. Drzava dobila tacno 18+9+2.7=29.7 dinara. Kupac platio drzavi porez, svaciju marzu i pocetnu uvoznu cenu.
Na ovaj nacin, svaki ucesnik u lancu mora jedino da zna kolika je njegova marza i na to treba da plati porez, koji ce naravno da doda na prodajnu cenu. Njegova prodajna cena je kupovna cena za sledeceg. I nikoga ne interesuje da li je i koliko poreza platio onaj prethodni.
Po metodu koji je prikazan u poruci koju sam citirao ispada da svako u lancu isplati drzavi svoj deo poreza i da na kraju kupac plati jos toliko, sto ne izgleda logicno.
Hvala svima na objasnjenju, sad mi se cini da razumem. Ako ne, onda dizem ruke, ionako mi nije posao da to razumem.
:-)