Serveri i kućni računar su nebo i zemlja. Ferrari i Yugo.
Kraj priče.
Ja imam jedan "mali" server kod kuće. IBM Intellistation M Pro. Dual PII 350MHz, 384MB ECC SRDAM,BX ploča... E sad, na njoj sada ima gomila kartica i gomila integrisanog hardvera. Svi portovi su nakrkani uređajima i sve to lepo radi! Sećam se kada sam glavu lupao da na fensi BX ploči nateram 3 kartice da rade uopšte. Sada imam grafičku kartu (TNT2 Ultra), IDE RAID kontroler, USB2.0 karticu (4 porta), modem (536EP), zvučnu kartu (Audigy2), integrisan SCSI kontroler, IDE kontroler (koji na BX jede 2 IRQa), integrisanu 100mbit mrežnu kartu, tu se i FireWire negde uvukao sa zvučne... 2 SCSI harda, 1 IDE, 2 CD uređaja (DVD-ROM i CD-RW), USB tastatura i USB miš, USB Bluetooth, USB štampač, USB digitalni fotoaparat, USB Flash disk, daljinski upravljač na COM portu... I sve to radi besprekorno... Mašina radi 24/7, izigrava fajl server je u lokalnoj mreži (7 računara), podignut je UT2004 Dedicated Server, još ja gledam filmove, komšije gledaju filmove i slušaju muziku sa servera (>100GB materijala), surfam (i delim konekciju sa komšijama), mp3 ne gasim, režem, štampam, grebujem, glupiram se nenormalno... I za pola godine nisam video ni jedan plavi ekran, niti je računar zaštucao, a nekmoli zakucao....
Ne znači da ako neko hoće mnogo komponenti da treba da kupi server, već da je ogromna razlika između običnih ploča i ploča pravljenih za servere. Napajanje je duplo teže od običnog i napone koje daje su dobri i stabilni. Kućište ima 4 venitlatora, 2 ubacuju hladan vazuh (preko hardova) i 2 izbacuju topao vazduh (preko procesora) i jedva da se čuje.
Pokušao sam ovako nešto sa običnim komponentama i... No way dude!!!
Na mašini je Windows2000 Advanced Server. Pali se sto godina ali kada se podigne, radi savršeno.
Sada nameravam da ubacim 2*PIII450MHz i ludaja!
E sad... Zavisi od toga kakav "server" hoćeš da praviš koje komponente da biraš. Za fajl server ti treba samo brz hard (ili više brzih hardova) i dobro napajanje. To može da odradi i neka smešna mašina, samo da joj ugradiš PCI IDE kontroler i krkaj hardove do mile volje. Provereno Pentium 233MMX može da opslužuje gomilu korisnika bez zagušenja. Već za servere koji nešto treba aktivno da rade treba procesorska snaga, puno memorije itd...
A to sa klasterima mašina, to je već drugi sport. Zabavno je napraviti klaster od 32 Pentiuma, ali je jednostavnije kupiti jedan Dual P4... ;)