Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoc kod c# ,pocetnicki problem! H E L P

[es] :: .NET :: .NET Desktop razvoj :: Pomoc kod c# ,pocetnicki problem! H E L P

[ Pregleda: 3575 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Milos Zobenica
Sombor / Beograd

Član broj: 13465
Poruke: 1106
195.178.35.*

ICQ: 177616268


+5 Profil

icon Pomoc kod c# ,pocetnicki problem! H E L P16.06.2004. u 21:27 - pre 211 meseci


Odlucim da napravim program ,radi vezbanja ,pa ajd da bude sa iznalmljivanje cd-ova.
I odmah na pocetku problem ovo je pocetak,stavio sam ga odmah u main samo da vidim da li radi i nece

Code:


using System;
using System.IO;

namespace CD_club
{
    
    class cd
    {    
        string ime_clana,prezime_clana,tel_clana,naziv_cda,vrsta_cda,cena_cda;
        int br_cda,br_clana,dug;

        StreamWriter upis_clana = new StreamWriter("C:\\clanovi.dat");

        public void uclanjenje()
        {    
            
            Console.WriteLine("****************************************************");
            Console.WriteLine("********* Unesi ime clana za uclanjivanje  *********");
            ime_clana = Console.ReadLine();
            Console.WriteLine("**********  Unesi prezime novog clana  *************");
            prezime_clana = Console.ReadLine();
            Console.WriteLine("*********** Broj telefona novog clana  *************");
            tel_clana = Console.ReadLine();
            Console.WriteLine("");
            upis_clana.WriteLine(ime_clana);
            upis_clana.WriteLine(prezime_clana);
            upis_clana.WriteLine(tel_clana);
            Console.WriteLine("******* Clan {0} {1}  je uspesno uclanjen   *******",ime_clana, prezime_clana);
            Console.WriteLine("");
            
        }

        


        
    
        static void Main(string[] args)
        {
            
        uclanjenje();

        }
    }
}



Kako da pozovem tu metodu koja ne vraca nista,samo zapise u fajl podatke,pa ako moze neko da pomogne?
hvala
 
Odgovor na temu

veljaradenkovic
Velja Radenkovic
Beograd

Član broj: 2977
Poruke: 281
*.ptt.yu

ICQ: 147120023


Profil

icon Re: Pomoc kod c# ,pocetnicki problem! H E L P16.06.2004. u 23:33 - pre 211 meseci
Pa kog ti je djoke ta metoda

Code:

static void Main(string[] args)
        {
            cd cdInstance=new cd();
            cdInstance.uclanjenje();
        }



Vidi malo sta ces sa notacijom ostalo nisam proveravao ...
 
Odgovor na temu

veljaradenkovic
Velja Radenkovic
Beograd

Član broj: 2977
Poruke: 281
*.ptt.yu

ICQ: 147120023


Profil

icon Re: Pomoc kod c# ,pocetnicki problem! H E L P16.06.2004. u 23:49 - pre 211 meseci
Fali ti jos najmanje

Code:
upis_clana.Flush();


posle ovoga:

Code:
upis_clana.WriteLine(tel_clana);


a bogami i
Code:
upis_clana.Close();
posle toga.
 
Odgovor na temu

Boris Stevanovic
Srbija

Član broj: 1265
Poruke: 121
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Pomoc kod c# ,pocetnicki problem! H E L P17.06.2004. u 10:53 - pre 211 meseci
Procitaj malo o serijalizaciji objekata. Moze i sa ovom StreamWriter klasom, ali nije bas pozeljno. Sve mozes naci u helpu ako pogledas metode Namespace-a System.Runtime.Serialization.
 
Odgovor na temu

Milos Zobenica
Sombor / Beograd

Član broj: 13465
Poruke: 1106
195.178.35.*

ICQ: 177616268


+5 Profil

icon Re: Pomoc kod c# ,pocetnicki problem! H E L P17.06.2004. u 15:28 - pre 211 meseci
Da,zobarvio sam da zatvorim,mada ne vidim zbog cega mi je neophodan ???Kad se svaki put redom upisuje i ime i prezime i tel.

Code:

upis_clana.Flush();


A sad ono glavno,nije mi jasno sto moram da pravim instancu klase cd ?
Zasto ne mogu samo da pozovem metode,ako moze neko da objasni?


i ZASTO KAZE DA NIJE BOLJE DA SE KORISTI STREAMWRITER?Ako mozes da objasnis?

Kako je najbolje da upisujem podatke i neki fajl,sada upisujem 1 red ime ,2. red prezime,3. red telefon.I kad citam citam red po red,e da li ima neki bolji nacin da upisem podatke u fajl(ne bih da korisitm bazu podataka),i ako ima ako mozete da objasnite kako se koristi?

Unapred hvala.
 
Odgovor na temu

ZokiR
Zoran Radojković
Melburn, Australija

Član broj: 15986
Poruke: 109
*.nexnet.net.au



Profil

icon Re: Pomoc kod c# ,pocetnicki problem! H E L P18.06.2004. u 03:34 - pre 211 meseci
Citat:
Milos Zobenica:Da,zobarvio sam da zatvorim,mada ne vidim zbog cega mi je neophodan ???
Sve resurse koje koristiš, kao što su fajlovi, treba da zatvoriš kada završiš sa korišćenjem. U suprotnom, oni ostaju „zaključani” i drugi procesi ili korisnici im ne mogu pristupiti. U nekim slučajevima će .NET sam da zatvori i počisti sve što treba, ali je dobro naučiti se da, ako si nešto otvorio, to isto i zatvoriš—imaćeš manje glavobolja kasnije.
Citat:
A sad ono glavno,nije mi jasno sto moram da pravim instancu klase cd ?
Zasto ne mogu samo da pozovem metode,ako moze neko da objasni?
Zato što si tako definisao metodu. Ono public void znači da taj metod koristiš na instanci klase. Ako ga definišeš kao public static void onda možeš (i moraš) da ga zoveš bez pravljenja instance.
Citat:
Kako je najbolje da upisujem podatke i neki fajl,sada upisujem 1 red ime ,2. red prezime,3. red telefon.I kad citam citam red po red,e da li ima neki bolji nacin da upisem podatke u fajl(ne bih da korisitm bazu podataka),i ako ima ako mozete da objasnite kako se koristi?
Preporičujem ti da koristiš DataTable clasu, napravi instancu sa tri kolone (ime, prezime i telefon), a onda koristi instancu DataSet klase (pošto dodaš prethodno napravljenu tabelu u nju) da snimiš podatke u XML fajl pomoću WriteXml metoda. U obrnutom smeru koristi ReadXml da učitaš fajl u DataSet.

Na primer,
Code:
DataTable clanovi = new DataTable();
clanovi.Columns.Add("ime");
clanovi.Columns.Add("prezime");
clanovi.Columns.Add("telefon");

DataRow clan = clanovi.NewRow();
clan["ime"] = "Perica";
clan["prezime"] = "Perovic";
clan["telefon"] = "555-555";

clanovi.Rows.Add(clan);

DataSet clanoviDataSet = new DataSet();
clanoviDataSet.Tables.Add(clanovi);

clanoviDataSet.WriteXml("clanovi.xml");
 
Odgovor na temu

Milos Zobenica
Sombor / Beograd

Član broj: 13465
Poruke: 1106
195.178.35.*

ICQ: 177616268


+5 Profil

icon Re: Pomoc kod c# ,pocetnicki problem! H E L P18.06.2004. u 09:24 - pre 211 meseci
Mnogo hvala,probacu sa xml onda i ako budem imao opet neki problem javicu.

 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: .NET Desktop razvoj :: Pomoc kod c# ,pocetnicki problem! H E L P

[ Pregleda: 3575 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.