Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Direktorijum i fajlovi u njemu...

[es] :: C/C++ programiranje :: Direktorijum i fajlovi u njemu...

[ Pregleda: 2899 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

scud
Novi Sad

Član broj: 6882
Poruke: 47
*.telekom.yu



Profil

icon Direktorijum i fajlovi u njemu...06.06.2004. u 09:25 - pre 241 meseci
Pri pravljenju programa, koji ce (recimo) obraditi fajlove na odredjen nacin iz nekog direktorijuma, javio mi se problem. Ima li neko ideju kako napisati kod da program trazi od korisnika kao ulazni parametar ime direktroijuma, a potom da program ucita sve fajlove iz direktorijuma recimo u neku listu da bi se dalje ti fajlovi mogli obradjivati?
 
Odgovor na temu

filmil
Filip Miletić
Oce Technologies B.V., inženjer
hardvera
Arcen, NL

Član broj: 243
Poruke: 2114
*.adsl.zonnet.nl

Jabber: filmil@jabber.org
ICQ: 36601391


+3 Profil

icon Re: Direktorijum i fajlovi u njemu...06.06.2004. u 12:35 - pre 241 meseci
Na žalost, način na koji se čitaju imena datoteka iz fajl sistema se puno razlikuje od jedne do druge platforme. Najmanja moguća ilustracija toga je recimo činjenica da se na raznim Unix-like (možda bolje rečeno POSIX) sistemima kao separator za stazu koristi „/“, dok se kod Windows sistema koristi “\„. Na Unixima je direktorijum (zamalo pa) tekstualna datoteka koja sadrži spisak datoteka koje ne nalaze u direktorijumu. Na Windows sistemima je stvar opet drugačija. Svi oni daju funkcije pomoću kojih je moguće čitati direktorijume i analizirati ih, ali su te funkcije korisne samo na toj platformi. Dakle program se bez potrebe veže samo za jedan operativni sistem.

Da bi izbegao tu zamku, nije loše da iskoristiš recimo http://www.boost.org/libs/filesystem/doc/index.htm, biblioteku koja je napravljena kako bi apstrahovala razlike.

f
 
Odgovor na temu

scud
Novi Sad

Član broj: 6882
Poruke: 47
*.ftn.ns.ac.yu



Profil

icon Re: Direktorijum i fajlovi u njemu...06.06.2004. u 16:33 - pre 241 meseci
Dobro, hvala na odgovoru, ali mene ovde konkretno zanima najlaksi nacin da se to izvede na windows platformi u C++-u, a ne nacini da se izbegnu zamke u kompatibilnosti. Jeste da nisam naveo to u poruci, ali mi pise ispod imena da koristim windows. Znaci interesuje me konkretno koje bi funkcije rebalo koristiti, a ne bi bilo lose da neko paste-uje neki primer ako mu je pri ruci.
 
Odgovor na temu

filmil
Filip Miletić
Oce Technologies B.V., inženjer
hardvera
Arcen, NL

Član broj: 243
Poruke: 2114
*.adsl.zonnet.nl

Jabber: filmil@jabber.org
ICQ: 36601391


+3 Profil

icon Re: Direktorijum i fajlovi u njemu...06.06.2004. u 16:42 - pre 241 meseci
Citat:
scud:Dobro, hvala na odgovoru, ali mene ovde konkretno zanima najlaksi nacin da se to izvede na windows platformi u C++-u, a ne nacini da se izbegnu zamke u kompatibilnosti. Jeste da nisam naveo to u poruci...


Ono što napišeš u poruci je jedino iz čega može da se zaključi šta ti treba. Retko ko ovde ume da čita misli, i zato bih te zamolio da sledeći put daš što više detalja kako ne bismo morali da pogađamo šta si hteo da kažeš.

S druge strane, iako te ne interesuje portabilnost, mogao bi da probaš boost::filesystem jer pomaže upravo za ono što ti treba.

f
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.231.216.81.gus.vf.siwnet.net

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Direktorijum i fajlovi u njemu...06.06.2004. u 16:54 - pre 241 meseci
scud, da bismo ti odgovorili na pitanje moras nam dati jos parametara... Jedan od njih je - da li ti treba pomoc vezana za neki GUI, konzolu ili nesto trece mozda? Stvari se razlikuju od toolkit-a do toolkit-a...
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

milanche
San Francisco

Član broj: 2447
Poruke: 1200
*.client.comcast.net



+1001 Profil

icon Re: Direktorijum i fajlovi u njemu...06.06.2004. u 19:01 - pre 241 meseci
Ako si resio da to izvedes u Windows-ima, pocni od funkcije FindFirstFile( ), ciji opis
mozes naci u MSDN dokumentaciji.

Posle toga, nastavi da kopas dalje - sve je tu i moze se tacno to sto hoces - da
otvoris direktorijum i da izlistas sve u njemu (subdirektorijume i fajlove).
 
Odgovor na temu

scud
Novi Sad

Član broj: 6882
Poruke: 47
*.ftn.ns.ac.yu



Profil

icon Re: Direktorijum i fajlovi u njemu...06.06.2004. u 22:51 - pre 241 meseci
OK, u pravu ste da nisam naveo detalje, ali to sam uradio zato da poruka bude sto kraca kako biste imali volje da je citate, da ne umara mnogo :) Ali, vidim da je to bila greska. Evo detaljnije sta hocu da uradim. Pravim programcic u suvom C++-u (windows okruzenje) koji ce da rename-uje sve fajlove u nekom direktorijumu bez prolaza kroz njegove poddirektorijume, tj. da ignorise poddirektorijume i uzme u obzir samo fajlove (znaci zelim da menjam imena samo fajlovima). Razmisljao sam da ne moram izvrsni fajl da stavljam u sam direktorijum, nego samo da navedem putanju do direktorijuma kao ulazni parametar u kome zelim da promenim imena fajlovima i potom da program redom menja imena fajlovima. Eto to je to sto me zanima.
 
Odgovor na temu

DarkMan
Darko Matesic

Član broj: 20445
Poruke: 572
*.223.EUnet.yu

Jabber: DarkMan


Profil

icon Re: Direktorijum i fajlovi u njemu...07.06.2004. u 23:30 - pre 241 meseci
Ako jos nisi provalio probaj nesto sa ovim kodom:

Code:

    WIN32_FIND_DATA FindData;
    HANDLE hFindFile;
    char SearchFile[MAX_PATH], SearchPath[MAX_PATH], FileName[MAX_PATH];
    sprintf(SearchPath, "c:\\windows\\");
    memset(&FindData, 0, sizeof(FindData));
    sprintf(SearchFile, "%s*.*", SearchPath);
    if((hFindFile = FindFirstFile(SearchFile, &FindData)) != NULL) {
        do {
            if(!(FindData.dwFileAttributes & FILE_ATTRIBUTE_DIRECTORY)) {
                char FileName[MAX_PATH];
                sprintf(FileName, "%s%s", SearchPath, FindData.cFileName);
                // i onda radis nesto sa ovim FileName
            }
        } while(FindNextFile(hFindFile, &FindData));
        FindClose(hFindFile);
    }
 
Odgovor na temu

scud
Novi Sad

Član broj: 6882
Poruke: 47
*.ftn.ns.ac.yu



Profil

icon Re: Direktorijum i fajlovi u njemu...09.06.2004. u 23:47 - pre 241 meseci
E hvala ti puno... bas to sam trazio. :)
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Direktorijum i fajlovi u njemu...

[ Pregleda: 2899 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.