Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Access2000-Identifikacijsko polje

[es] :: Access :: Access2000-Identifikacijsko polje

[ Pregleda: 1985 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Bogo
Bogo Teršek
Slovenija

Član broj: 25061
Poruke: 20
*.alcad.si

ICQ: 195559690


Profil

icon Access2000-Identifikacijsko polje01.06.2004. u 08:27 - pre 198 meseci
Pozdrav svima!
Molim vas ako mi neko moze pomoci, imam napravljenu jednu bazu u Accessu 2000 sa kojom rade vise komercialista, u formi bi zeleo imati jedno polje koje bi pokazivalo ko je uneo podatke u bazu npr.: naziv PCa ili tako nesto slicno. To polje bi trebalo biti zakljucano tako, da se ne moze promeniti. A bilo bi jos bolje da bi se sa tim poljem bilo jos jedno sa tacnim casom unosa podataka.

Hvala vam za odgovore

 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com



+78 Profil

icon Re: Access2000-Identifikacijsko polje01.06.2004. u 13:50 - pre 198 meseci
Dva pitanja dakle:
1) kako sacuvati KO je uneo podatke
2) kako sacuvati KADA je rekord UNESEN (ne vazi za EDITovanje postojeceg rekorda)

Prvo 2) jer je lakse: u tvoju tabelu dodaj polje WhenCreated, data type = DateTime, Default Value = Now(). To polje ne mora ni da se pojavi na formi, sve ce raditi OK. cak i ako se rekord unese direktno u tabelu, bez fomi, opet ce da se upise momenat unosenja.

Za 1) ima vise nacina i ni jedan nije prost, ima puno da se radi. Trenutno mi padaju dva nacina na pamet.

Prvi nacin: kreiras tabelu tblKorisnici unutar tvoje aplikacije i tu upises sve tvoje korisnike. Table da ima najmanje dva polja Ime i Password. Onda dodas formu za logovanje na pocetak tvoje aplikacije. Pre nego bilo sta urade, moraju da se loguju, da ukucaju Ime i Pasword. Ako kombinacija (Ime,Password) postoji u tabeli tlKorisnici onda je Ok, pusti ih dalje. Kad si potvrdio ime i password, treba to me zpamtiti negde, bilo u globalnoj varijabli pstrKorisnik (public, string, vidljiva iz svih procedure) ili u nekoj tabeli tip tblLocalSettings, polje Korisnik. Onda na formi za unos podataka stavis polje Korisnik. Moze da bude i nevidljivo, nema veze. Onda na formin BeforeUpdate event stavis da se u text box Korisnik (to jest u polje) upisuje vrednost globalne varijable pstrKorisnik. Ako si ime korisnika sacuvao u tabeli tblLocalSettings, onda mozes da napises public funkciju GetCurrentUser() koja cita ime korisnika iz tabele tblLocalSettings.

Kao sto vidis ima puno da se radi i opet ce biti puno rupa. Medjutim, ako tajnostnije problem, ovo moze sasvim fino da zavrsi posao.

Drugi Nacin: Slicno prvom nacinu. Ne koristis tabelu tblKorisnici, nego postavis User level security i onda Access vodi racuna o passwordima. Onad mozes da koristis Accessovu ugradjenu funkciju CurrentUser da procitas ime korisnika. Bilo bi lepo da CurrentUser stavis za default na polje Korisnik ali na zalost ne moze. Na srecu, moze da se stavi Default value za text box na formi = CurrentUser pa otpada potreba za koriscenjem Form_BeforeUpdate. Ovaj nacin zahteva mogo manje programiranja - nema programiranja uopste. ne treba ti LogIn forma, to uradi Access, ne treba ti tabela za korisnike niti da je odrzavas i citas iz nje. sve radi Access sam. Problem - treba da znas da postavis Access Security. Zapazi da do sada svrha te security ne bi bila da stitis podatke, nego samo da uhvatis User Name
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Access2000-Identifikacijsko polje

[ Pregleda: 1985 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.