Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem s digitalnim termometrom

[es] :: Elektronika :: Problem s digitalnim termometrom

[ Pregleda: 6461 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

vbr666

Član broj: 27021
Poruke: 180
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Problem s digitalnim termometrom26.05.2004. u 17:26 - pre 190 meseci
Imam jedno pitanje u vezi projekta mjerača temperature s mikrokontrolerom 89c2051 i dallasovim senzorima ds1820 kojeg sam izabrao za maturalni rad. Tiskana pločica, tj sklop je izveden prema električnoj shemi sa slike. Imam dva senzora ds1820 ali prvo moram saznati ID kodove pojedinih senzora i to tako da spojim samo jedan senzor i onda pročitam sadržaj njegova ROM-a pa ga onda odspojim i spojim drugi senzor pa čitam njegov ROM. Problem je u tome što kad uključim sklop u napajanje (9V, ali nakon stabilizatora 78L05 je napon 5V) na LCD-u bi se trebali prikazivati bajt po bajt ROM-a priključenog senzora, a umjesto toga na LCD-u su prikazani neki kvadratići (svi segmenti pojedinog znaka su uključeni). Ne pomaže ni resetiranje mikrokontrolera. Tip LCD displaya je PC1602AR (2 reda po 16 znakova). Na LCD je priključen potenciometar od 25k za podešavanje svjetline na LCD-u. Da li je to previše? U uputama za rad sa senzorom koje sam našao na internetu sam vidio da kad se koristi parazitno napajanje senzora da se treba spojiti još jedan MOSFET tranzistor na sabirnicu kao dodatni pullup (slika je priložena), ali meni je profesor rekao da taj tranzistor ne treba, treba li? Napajanje sklopa je provjereno i u redu. Ne znam zašto ne ispisuje ništa na LCD-u. Drugi red LCD-a se dosta slabije vidi. U prilogu su još i slike upaljenog i ugašenog LCD-a tj onog što on prikazuje. U mikrokontroleru at89c2051 je ovaj program kojim se ispisuje ID kod senzora na LCD:

Declare Sub Keyboard
Declare Sub Display
Declare Sub Address
Dim Id(8) As Byte
Dim I As Byte

Config Lcd = 16 * 2
Config 1wire = P3.0
Cursor Off Noblink
Cls

Do
Address
Display
Waitms 250
Loop
End

'//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Sub Address
1wreset
1wwrite &H33
For I = 1 To 8
Id(i) = 1wread(i)
Next
1wreset
End Sub
'//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Sub Display
Cls
For I = 1 To 8
Lcd " ID(" ; I ; ") = " ; Id(i)
Lowerline
Lcd " Byte " ; I
Wait 1
Keyboard
Cls
Next
End Sub

'//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Sub Keyboard
Debounce P3.3 , 0 , Mode1 , Sub
End Sub

'//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Mode1:
Wait 2
Do
Loop Until P3.3 = 0
Return

Možete li nekako pomoći?! Bilo kako. Unaprijed zahvaljujem!
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

vbr666

Član broj: 27021
Poruke: 180
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom26.05.2004. u 17:31 - pre 190 meseci
U prilogu je slika el. sheme
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

vbr666

Član broj: 27021
Poruke: 180
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom26.05.2004. u 17:33 - pre 190 meseci
Spajanje s parazitnim napajanjem (slika u prilogu)
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

vbr666

Član broj: 27021
Poruke: 180
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom26.05.2004. u 17:34 - pre 190 meseci
U prilogu s pitanjem je slika LCD-a dok je upaljen, a u ovoj poruci je slika dok je ugašen
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

guja011
Bgd

Moderator
Član broj: 15025
Poruke: 7893
195.252.85.*



+85 Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom26.05.2004. u 18:43 - pre 190 meseci
jel ovo baš okej vezan lcd?
čudno mi to malo
 
Odgovor na temu

vbr666

Član broj: 27021
Poruke: 180
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom26.05.2004. u 18:50 - pre 190 meseci
Pa trebo bi bit. prof reko da je, pa valjda je. Zaš ti je čudno?
 
Odgovor na temu

guja011
Bgd

Moderator
Član broj: 15025
Poruke: 7893
195.252.85.*



+85 Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom26.05.2004. u 19:28 - pre 190 meseci
pa ide redom. mislim da bi trebalo valjda da ide prvo na one od d0 do d4 ane na zadnje. ovo prvi put vidim.
 
Odgovor na temu

vbr666

Član broj: 27021
Poruke: 180
*.net4u.hr



Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom26.05.2004. u 21:55 - pre 190 meseci
Ovo je 4-bitni način rada i prof je reko tj nacrto da se tak spaja, a uostalom pregledo mi je shemu i reko da je ok. Znam sta mislis. Kad se već šalju 4 bita slat će se 4 "manje značajna" tj LSB bitovi jer se i brojevi broje od nižih prema višim (kak ćeš s 4 viša bita napisat 1)?al ide ovak
 
Odgovor na temu

indicator1
BGD

Član broj: 4248
Poruke: 533
*.ppp-bg.sezampro.yu



+1 Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom27.05.2004. u 07:56 - pre 190 meseci
Nemam iskustva sa Atmelima ali slika koju imas na LCD-u je sasvim normalna, tj to je slika pre ikakve inicijalizacije displeja. To sto ne uspevas da napises bilo sta drugo znaci da ne postoji komunikacija mP-LCD. Nigde ne vidim deklaraciju na kom portu ti je vezan LCD(sa slike se vidi da je port1), niti da koristis 4-bitnu komunikaciju. Mozda to u ovom kompajleru ne mora da se specificira, nego se podrazumeva po default-u? Lici mi na neki basic, jesam li u pravu?
Prvo resi lcd problem (probaj da ispises bilo sta) pa onda vidi sta ces sa ds1820.
Prilicno mi je sumnjiva ova sema , I vdd i gnd su kratko spojeni ???, ne vidim kako ce to da radi. Davno je bilo kako sam se igrao sa ovim 1-wire stvarcicama, ali koliko se secam, ovako ne moze.
 
Odgovor na temu

vbr666

Član broj: 27021
Poruke: 180
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom27.05.2004. u 09:28 - pre 190 meseci
Ak je to slika prije inicijalizacije displaya jel onda normalno da se gornji red kvadratića jače vidi nego donji koji se skoro i ne vidi? Kompajler je BASCOM 8051 i u njemu postoji opcija compiler>LCD gdje možeš definirati na koji pin kojeg porta je spojen LCD i to sam rijesio i podesen je 4-bitni mod rada. Ako mislis na kratkospajanje vdd i gnd-a senzora onda je to zato jer se tako spaja kad se koristi parazitno napajanje senzora. Poslao sam i sliku takvog spajanja koju sam izvuko sa dallasove stranice. Slika ti je u prilogu treće poruke; zove se "spajanje ds.jpg" i na njoj imas kako se spaja kad se koristi parazitno i vanjsko napajanje. Jedino mi je profesor reko da kad koristim parazitno napajanje da ne trebam onaj MOSFET tranzistor kao dodatni pullup iako ga na slici ima.
Gdje inace ima za kupiti programatora mp-a i kolko to otprilike kosta?
 
Odgovor na temu

guja011
Bgd

Moderator
Član broj: 15025
Poruke: 7893
*.rcub.bg.ac.yu



+85 Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom27.05.2004. u 09:48 - pre 190 meseci
gvirni ti ipak malo oko hd44780 i kako on radi 4 bitno
evo par linkica koji ti mogu koristiti:

How to control a HD44780-based Character-LCD

http://home.iae.nl/users/pouweha/lcd/lcd.shtml

i ovo

http://jap.hu/electronic/lcdif.html

bar se vidi da su db0-db3 na masi


 
Odgovor na temu

vbr666

Član broj: 27021
Poruke: 180
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom27.05.2004. u 23:22 - pre 190 meseci
Dobio sam informaciju da se ne trebaju ovi ostali neiskorišteni pinovi lcd-a spajati na masu. LCD bi trebo bit ok spojen, ali ima li kakvih grešaka u programu? Pokušao sam samo ispisati na LCD-u neki bezvezni tekst da vidim jel radi,ali ne opet nista
 
Odgovor na temu

indicator1
BGD

Član broj: 4248
Poruke: 533
*.ppp-bg.sezampro.yu



+1 Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom31.05.2004. u 12:26 - pre 190 meseci
To sto se vidi samo gornji red kockica je ok, i treba da bude tako, a donji red ti se kao malo vidi jer ti je previse pojacan kontrast, a ne zato sto su znaci "upaljeni".
Znaci definitivno ti je problem u komunikaciji mP-LCD. Pogledaj malo po netu, imas gomilu uradjeni primera. A sto se ds1820 tice, prica je ista, na netu sve nadjes gotovo. Ona sema sa fetom je ok, ali bez feta valjda mora da visi Vdd a ne da je spojen na gnd.
Evo ti jedan sajt pa malo prosetaj po njemu:(nije za atmela nego za pic-a ali je bar u basic-u)
http://www.rentron.com/PICX4.htm
 
Odgovor na temu

vbr666

Član broj: 27021
Poruke: 180
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom01.06.2004. u 23:09 - pre 190 meseci
Ma dobro je ok hvala. Danas sam se riješio blesave mature i ne moram više razbijat glavu oko toga. Sad bi htio napravit neš sebi za dušu, al nemam još ideja. Neki prijedlog možda? Ima li neki zanimljiv projekt a da nije previše skup i da je koristan donekle?
 
Odgovor na temu

indicator1
BGD

Član broj: 4248
Poruke: 533
*.ppp-bg.sezampro.yu



+1 Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom03.06.2004. u 08:18 - pre 190 meseci
Probaj da napravis termometar za automobil sa ispisom na LCD, znaci bas ovo sto si radio. Meri spoljnu i unutrasnju temperaturu, eventualno jos ponesto (npr broj obrtaja motora ili napon akumulatora). Ovo bi trebalo da je jednostavno a jeftino. A moze da bude efektno, jos malo kao putni racunar.
 
Odgovor na temu

vbr666

Član broj: 27021
Poruke: 180
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Problem s digitalnim termometrom03.06.2004. u 16:01 - pre 190 meseci
Dobra ideja. Hvala!
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Problem s digitalnim termometrom

[ Pregleda: 6461 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.