|
old Tomislav Vujević freelance SR
Član broj: 16670 Poruke: 1145 *.dynamic.sbb.rs.
|
Desilo se juče u mom bliskom okruženju. Ime izmišljam:
Pera Perić dobija SMS da mu je ispražnjen bankovni račun. Kao korisnik na freelancerskom sajtu za poslove imao je povezan Paypal nalog, a taj je povezan sa bankovnim računom-karticom. Sve napravljeno davno i zaboravljeno. Šifra naloga za ono vreme dovoljna.
Taj sajt je 1 od stotinak sajtova na koje je pokušano prijavljivanje iz Perinog mail inboxa, sve u istom minutu. Konstatovano na osnovu mase odgovora, automatskih. (Na primer sa aliexpress sajta)
Pera se posle ulogovao na freelancerski sajt, i video u desnom uglu tačan iznos skinutog novca kao svoj aktuelni "bilans". Ako ćemo narativnu dramatiku, ponadao se da može da ih pošalje nazad. Ili bar zamrzne. Naravno, traži nagovešteni live-chat za korisničku podršku.
E, tu je sad prva atrakcija - neko već piše u njegovo ime. Negira da ima problema i tsl, ali i izloguje Peru posle par otkucanih reči.
Pera je pokušao da promeni šifru i uspeo, ali uprkos tome situacija je ostala ista. (Da, neverovatno i neki bi rekli nemoguće).
Druga krupna stvar je sinhronizovano postavljanje projekata u Perino ime. Koji su odrađeni, prihvaćeni i isplaćeni, sve u nekoliko sati. (Pa je "bilans" i tamo postao nula).
Eto šta sve može maliciozno programirani AI agent ili ekipa. Upada u oči koliko duboko je "uhakovan" nalog na sajtu, s obzirom da je pokušana istovremena eksploatacija Pere na 100 sajtova.
(Poslao je "prigovor" na Paypal transakciju. Poslao mail korisničkoj podršci freelancerskog sajta).
Na sajtu je među chat porukama dobio jednu od osoblja-bota da još 200 dolara nije prebačeno u njihov bilans, znači pražnjenje bi se nezadrživo nastavilo. Da u banci ima još nečega. Možda je i Paypal zamrznuo isplate tom sajtu, sa Perinog naloga svakako kasno.
Očekujem na soc mrežama još izveštaja ovog tipa.
|
|
|
| |
|
|
svojnasvome
Član broj: 351841 Poruke: 70
|
Da razjasnimo ako je moguće.
Pera se nije logovao na freelance sajt "od onog vremena".
Dobio je SMS poruku i u SMS link na "freelance sajt" a koji je u stvari bio link na lažni freelance sajt.
Na lažnom freelance sajtu Pera exponira svoj User name i password. I dok petlja sa prijavom AI (generisana aplikacija) mu "u minutu" krade novac. Nakon obavljenog "posla" AI pušta Peru da udje na stvarni freelance sajt gde Pera konstatuje haos.
Tako ili nekako drukčije?
|
|
|
| |
|
|
old Tomislav Vujević freelance SR
Član broj: 16670 Poruke: 1145 *.dynamic.sbb.rs.
|
Pera je dosta paranoičan. Na telefonu ne uključuje Internet. Nema šanse da bi se upecao na link ni sa kompjutera.
|
|
|
| |
|
|
ademare
Član broj: 151475 Poruke: 8776
|
Prica je realna, ali vise ono sto se kaze "danak neiskustvu" nego realno hackovanje.
Puni su dnevni portali, a zna se koji je njihov nivo poznavanja Tehnike i tehnologije bilo cega a najmanje kompjutera ? Da se ne otvaraju mejlovi , SMS i ostali spam koji stize od nepoznatih izvora !
Znaci ako je stigao SMS od "banke" da ej racun prazan, ne ide se po sajtovima, vec se zove banka ! Ili ako ima aplikacija preko nje se kontaktira banka !
Banka bi rekla sve je u redu nema praznog racuna i sve O.K.
Ovako je bilo klasicno "pecanje" na Bucku, a ne hackovanje.
Ja sam davno imao problem sa Ebay, pomislio bi covek da su oni sigurni, ali su oni bili hackovani, a ne ja !
Paypal je za sada siguran i on mi je i bio jedini trag da je Ebay hackovan ! Jer on mij ejavio da sam "kupio" nesto sto nisam.
Sva sreca pa sam imao debitnu karticu i devizni racun na koji sam prebacivao samo sume koliko mi treba. Tako da su mi u startu napravili stetu od nekih 20 Eura !
Na Ebayu koji je hackovan nije bilo nikakvog traga o "kupovini" !
Paypal je imao podatke da se radi o nekom sa " zapadne obale " okupirane od strane Izraela !
Paypal je vratio novac bez reci, jer se iz aviona vidi da problem nema veze sa mnom vec je Ebay hackovan ! To je na ecayu redovbno prodavane su sifre vise puta !
|
|
|
| |
|