Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

DOSTA ti je Windowsa? PREĐI na Linux u 5 JEDNOSTAVNIH koraka!

[es] :: Linux :: DOSTA ti je Windowsa? PREĐI na Linux u 5 JEDNOSTAVNIH koraka!

Strane: 1 2

[ Pregleda: 1160 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+2808 Profil

icon Re: DOSTA ti je Windowsa? PREĐI na Linux u 5 JEDNOSTAVNIH koraka!01.08.2026. u 09:08 - pre 10h 21min
Statcounter kaže da je u julu 2026 Linux desktop bio na 7,53%.

https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide/
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.

Odgovor na temu

p2699520
Moskovska oblast-Rusija

Član broj: 351989
*.deac.net.

icon Re: DOSTA ti je Windowsa? PREĐI na Linux u 5 JEDNOSTAVNIH koraka!01.08.2026. u 09:58 - pre 9h 31min
Citat:
ademare:
Ja iako nisam @ clan svojnasvome, sam se pose izleta u Win 10 vratio na Win 7 !

Win 10 je stalnim drljanjem uspeo veoma brzo da mi sahrani dva HDD !

Jbg. nisam dovoljno bogat da dopustam da mi MS poluproizvodi svakih par meseci ubijaju diskove !

Inace cim Win 7 totalno zasatri, mnogi bi rekli da je zastario odavno sto nije daleko od istine, ali jos uvek radi na njemu dosta toga. Vec dobijam obavestenja od Gmaila da ce uskoro prestati da radi na ovoj verziji FF 115.38 ESR !

Znaci FF samo izbacuje uocene propuste, bugove, itd. a sam FF ne dobija nijednu novu mogucnost.

Ako Gmail prestane da radi na Win 7 moram preci na Linux.

Nadam se da je nezniji prema diskovima od MS poluproizvoda.

Interesantno?
Recimo, ja koristim 10-ku na svom računaru na SSD Samsung četiri godine i ni jedan problem sa diskom. Takođe, dva lap topa, moj i suprugin, na oba 10-ke i SSD diskovi, na mom AData a na njenom WD, stari isto po 4 godine, pošto smo sve kupovali zajedno u istom danu, i ni jedn problem sa diskovima niti sam čuo da se neko žali po tom pitanju. Svi diskovi su PCIe gen.4.
Probao Linux na jednom lap topu, ubacio prazan disk, instalirao na njega Linux i nisam mogao da se priviknem. Onda sam probao prelazno rešenje, instalacijom winuxa, i isto tako, ne ide mi. Jednostavno, privikavanje na drugačije korišćenje nije mi se dalo.

Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475

+1878 Profil

icon Re: DOSTA ti je Windowsa? PREĐI na Linux u 5 JEDNOSTAVNIH koraka!01.08.2026. u 11:34 - pre 7h 56min
Meni to nece predstavljati problem jer se lako naviknem, na bolje. Naravno da je WIN 10 bolji od 7. U korisnickom smislu.

Ja sam oko godinu bio na Win 10 i sad kada sam se vratio na 7 sve mi nepoznato ? Dobro ne bas nepoznato ali se stvorila navika od 10 pa mora novo navikavanje ?

Posebno sto prvo planiram da malo isprobavam razlicite distribucije Linuxa, njih bar ima dosta dok ne nadjem koja mi odgovara.

Odgovor na temu

vladared
Vladimir Crveni
Sistem Administrator
Novi Sad

Moderator
Član broj: 50291
2a04:4e41:713f:6858::b63f.*

Sajt: www.itpoint.rs

+395 Profil

icon Re: DOSTA ti je Windowsa? PREĐI na Linux u 5 JEDNOSTAVNIH koraka!01.08.2026. u 12:05 - pre 7h 24min
Nema tu mngo probanja... Sada kada imaš AI na dohvat ruke, yt... U roku od nekoliko sati možeš doći do distribcije koja ti najverovatnije odgovara. Linux pogotovu za ove koji su na Win7 sem ako nije specifično nešto od softwarea (recimo onaj software za Canon možda radi i kroz wine) ili ako je neko jako specifičan hardware radiće radnju bolje ili isto.

Ako želiš da ostaneš na Windowsu -ostani, ali ako nisi radio na Linuxu zadnjih godinu dana onda ti je bolje da preskočiš komentare.

Opet za one koji bi da probaju Linux bez nekog istraživanja i predznanja probajte sa distrbucijama koje su za t namenjene. Npr u zadnje vreme jako odskače ZorinOS. Ali moja preporuka je, izdvojte nekoliko sati-dan za istraživanje (pomenuti ai i yt) i verovatno ćete doći do 2-3 distribucije koje vam odgovaraju (naravno što više nahranite ai imaćete bolji odgovor- navedite koji hardware imate, šta želite da radite, koje programe/igre trenutno koristite, vaš nivo poznavanja Linuxa i dobićete uglavnom više nego korektan odgovor). Ako koristite Ai gledajte da isključite njegove pisačke/inovacione ideje i trazite samo proverene činjenice (sada većina ai ima to kao opciju). trqžite detaljne odgovore i to je to. Rezultate pustite kroz yt rezultate i to je svo istražvanue koje je potrebno. Sledeće backupujte podatke skinite vaše rešenje, 90% njih dozvoljava da ih probate bez instalacije i već tu možete dosta zaključiti. Ako vam se svidi instalijate, ako ne traži dalje ili. ratite se na Windows. Toliko je sve ovo komplikovano

Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475

+1878 Profil

icon Re: DOSTA ti je Windowsa? PREĐI na Linux u 5 JEDNOSTAVNIH koraka!01.08.2026. u 16:41 - pre 2h 48min
Naravno da sam vec malo gledao. Za sada me najvise privlaci Bazzite iako se ne igram. Svidja mi se "plug `n play" koji ima. Mada on ima vise verzija zasnovanih na Fedori.

Odgovor na temu

[es] :: Linux :: DOSTA ti je Windowsa? PREĐI na Linux u 5 JEDNOSTAVNIH koraka!

Strane: 1 2

[ Pregleda: 1160 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.