Zadnji Win update je izgleda nešto "pomogao", bar kod 10-ke, kod mene sa Eset-om iznenada počeo Firefox da ne radi, dok Chrome i Edge (koje i ne koristim) rade normalno. Uklonim iz Firewall "pravila" sve što sam dodavao u interaktivnom modu, a moglo bi da ima veze, za Firefox opet iskoči dijalog da pokušava konekciju, pustim sve što pita, opet ništa. Restartujem komp, Firefox radi tipa 10 minuta i onda zakuca.
Ona vidim na net-u da ovo sa Eset-om može biti nešto do IP.v4 i IP.v6 adresa, međutim kako onda radi Chrome... na kraju, stavim mrežu na "private/home" ili kako se već zove, do sada bila na "public" jer mi nije trebalo nikakvo šerovanje na tom računaru, za sada radi...
Znam da je kod Eset-a možda pre 10 ili više godina zezala opcija "DNS poisoning", dovoljno je bilo odčekirati, inače je mreža bila blokirana za sve aplikacije, ali ovo da samo jedan browser ne radi, a nije blokiran i firewall-u mi je čudan, jedino ako na javnoj mreži Firefox generiše neke zahteve koje Eset prepoznaje kao "napad".
Uglavnom, kad vidim koliko win servisa i na koje sve "endpoint-e" se povezuje, smuči mi se, kod nekih distribucija Linux-a je rešeno elegantno, pustiš sistemsko ažuriranje i ažuriranje aplikacije koje čekiraš da hoćeš da se ažuriraju, kad ti kao KORISNIK to hoćeš, i završena priča. Ovo podmetanje svega i svačega korisnicima "za njihovo dobro i zbog brige za njih" je otišlo u tri lepe, čemu na desetine servisa i više desetina raznih endpoint-a na koje se one povezuju, zar nije dovoljan upit "ima li ažuriranja?" i ako nema, to je to, a ako ima, onda se povuče ažuriranje i završena priča.
Kao, MS najavio ukidanje podrške za Win10, a redovno stižu neki "Feature updates" kojima verovatno hoće da unakaze Win10 toliko da će ljudi morati da pređu na Win11 samo zbog toga.
Vidim pre neki dan da su vratili "Lock" opciju na ikonicu korisnika, pre par meseci ili tako nešto premestili je u grupu gde je Power taster, što je nebulozno, valjda pre par sedmica ukapirali da je glupost i vratili. I za to neko u M$-u prima platu, da se tako zeza sa "sitnicima" na koje su korisnici navikli već nekoliko decenija.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.