Juče mi se desila sledeća situacija: nakon pola sata rada veš mašine, ostala je bez el. energije ona, ali i rasveta u dnevnom boravku i spavaćoj sobi. Osigurači u stanu su bili na svom mestu. Nisam znao šta se desilo, prebacio sam mašinu na drugu utičnicu kako bi završila posao, u međuvremenu sam uključio i sudo-mašinu, a onda je nakon pola sata nestala struja i u drugom delu stana i uređajima: električni kotao, ruter, rasveta u predsoblju, trpezariji, itd. Da bude razumljiivije, u prvom navratu je nestala struja u 20% stana, a nakon drugog je 60% stana bilo bez električne energije. Osigurači u stanu su i dalje bili na svom mestu.
Komšija mi je predložio da odem da proverim glavni osigurač u ulazu zgrade, i zaista, sklopka prvog osigurača je bila u donjem položaju. Vratio sam osigurač na mesto i u stanu su ponovo svi uređaji imali napajanje.
Pitanje: kako je moguće da je samo jedan osigurač "iskočio" ako je električna energija u stanu nestajala u dva navrata? Mene brine da slučajno drugi osigurač nije jednostavno otkazao nečujno i da onda stan sada radi samo na dva glavna osigurača. Jel tako nešto uopšte moguće?
Ovako izgleda glavni osigurač: