Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

PLC sa PNP i NPN ulazima-koja je razlika?

[es] :: Elektronika :: PLC sa PNP i NPN ulazima-koja je razlika?

[ Pregleda: 687 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

glackop
Le.

Član broj: 168452
80.243.235.*

+29 Profil

icon PLC sa PNP i NPN ulazima-koja je razlika?27.04.2024. u 00:02 - pre 5 meseci
Do sada sam iskljucivo koristio jedan model plc sa integrisanim panelom/Hinje XP-3 PR/Oni su bili tipa PNP i za komande sam koristio + ako bih sad uzeo NPN dali samo umesto + trebam koristiti - i da u nicemu vise nemam sta menjati u semi povezivanja odnosno nema li program neke veze sa tim,odnosno da to sve radi isto kao na PNP tipu plc-a.?

Odgovor na temu

glackop
Le.

37.220.73.*

+29 Profil

icon Re: PLC sa PNP i NPN ulazima-koja je razlika?07.10.2024. u 00:39 - pre 2 dana
Pet meseci i 500 pregleda,a nijednog odgovora,mozda nisam bio jasan ili...???

Odgovor na temu

DSL
Sweden

Član broj: 47290
*.tbcn.telia.com.

+172 Profil

icon Re: PLC sa PNP i NPN ulazima-koja je razlika?07.10.2024. u 01:21 - pre 1 dan i 23h
Razlika između PNP i NPN ulaza u PLC (programabilni logički kontroler) leži u načinu na koji se signal prepoznaje i prenosi prema PLC-u, kao i u polaritetu strujnih krugova:

PNP ulazi (sourcing):

PNP ulazi se nazivaju "sourcing" ulazima jer struja teče od PLC-a prema senzoru. To znači da ulazni signal dolazi na PLC kada senzor ili prekidač spoji pozitivni napon (+) prema ulaznom terminalu.
U ovom slučaju, pozitivni napon (+) dolazi na ulaz kada je signal aktivan. PNP senzori povezuju se tako da isporučuju +V kada su uključeni.
NPN ulazi (sinking):

NPN ulazi se nazivaju "sinking" ulazima jer struja teče od senzora prema PLC-u. To znači da ulazni signal dolazi na PLC kada senzor ili prekidač spoji negativni napon (ili GND) prema ulaznom terminalu.
U ovom slučaju, negativni napon (0V ili GND) dolazi na ulaz kada je signal aktivan. NPN senzori povezuju se tako da isporučuju uzemljenje (GND) kada su uključeni.
Glavna razlika:
PNP ulaz: aktivira se kada je pozitivan napon (+V) doveden na ulaz.
NPN ulaz: aktivira se kada je negativan napon (0V ili GND) doveden na ulaz.

Odgovor na temu

glackop
Le.

37.220.75.*

+29 Profil

icon Re: PLC sa PNP i NPN ulazima-koja je razlika?08.10.2024. u 23:00 - pre 2h
To mi je sada sasvim jasno,ako bih mogao jos da pitam kako nema vise u prodaji plc sa relejnim izlazima vec samo tranzistorskim,samo bih da mi potvrdite da li trazistor potpuno isto imitira relej odnosno nema nikakvog napona na njihovim izlazima kada zatvori da bih bez bojazni smeo kroz njega da provucem naponske komande od 10V sa frekventnog regulatora.Prilazem i semu da bi bilo jasnije kako to izgleda,hvala puno.

[Ovu poruku je menjao glackop dana 09.10.2024. u 00:30 GMT+1]
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: PLC sa PNP i NPN ulazima-koja je razlika?

[ Pregleda: 687 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.