Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Koji mikrokontroler da učim?

[es] :: Elektronika :: Mikrokontroleri :: Koji mikrokontroler da učim?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 3263 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

stameni
Ivan Stamenković

Član broj: 6739
Poruke: 538



+9 Profil

icon Koji mikrokontroler da učim?02.02.2024. u 11:41 - pre 5 meseci
Potrebna mi je preporuka oko učenja programiranja nekog novijeg mikrokontrolera opšte namene. Nisam pratio ovu oblast nekoliko godina, pa je red da malo osvežim znanje

Ono što mi treba je softversko razvojno okruženje sa assemblerom ili C-om, debuggerom i pratećim fičurijama (poput npr. MPLaba, MicroVisiona i sličnih).

Ne treba mi nešto početničko, jer sam daleko od toga
 
Odgovor na temu

scoolptor

Član broj: 305514
Poruke: 1664



+596 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?02.02.2024. u 15:42 - pre 5 meseci
Predlazem ti da odaberes RP2040, koji je razvio Raspberry Pi.

Getting started

Cena razvojne ploce (Raspberry Pi Pico) kod nas je od 600 do 650 dinara - KP/ Malina314. Ploca sa Wifi i BT jedinicom je kod nas do 1300 din.
I Waveshare pravi ploce sa ovim mikrokontrolerom, i mogu se naci kod nas : https://www.waveshare.com/prod...kits/raspberry-pi-pico-cat.htm
Na raspolaganju su besplatni resursi za razvoj (Windows/Linux/Mac), (Asm/C/C++/Micropython) i detaljna dokumentacija, i vrlo jak community.
Pordzan je i Arduino, ako ti ne sto znaci.
Nije potreban programator, a debugger se moze napraviti za pet minuta od jednog primerka razvojne ploce.
Ovaj mikrokontroler je posebno interesantan zbog dve PIO jedinice sa po 4 state masine, pomocu kojih se mogu implementirati brze periferije.

Ja sam isti poceo da koristim pre par nedelja, i za sada sam zadovoljan.
People are the greatest asset.
The dedicated 5% that can compensate for the remaining 95%.
 
Odgovor na temu

scoolptor

Član broj: 305514
Poruke: 1664



+596 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?02.02.2024. u 17:53 - pre 5 meseci
Ovih dana se igram sa HUB75 displejima i RP2040.
Sa samo 10 PIO asm instrukcija u dve state masine (7 + 3) i 3 DMA kanala, od kojih glavni salje ceo framebuffer PIO modulu, sa restartom DMA u interaptu, a druga dva salju kontrolnu 32-bitnu rec od prve ka drugoj state masini, RP2040 vozi dva kanala (2 x 96x48pix) HUB75 displeja (4 x R G B = 12 dioda istovremeno) sa multipleksom 1/24 i dubinom boje po diodi od 8 bita (BCM), brzinom 850Hz, dok je prvo CPU jezgro u praznoj mrtvoj petlji, a drugo na cekanju.
Kada se skroluje video bafer za po jedno mesto u horizontalnom i vertikalnom smeru, i kada se nakon toga vrsi konverzija sadrzaja video bafera u framebuffer u poseban format za strimovanje kroz PIO modul, i kada se za to koriste oba jezgra i double buffering, hardverski FPS opada na 815Hz a prikaz se menja brzinom FPS od 250Hz.

https://i.imgur.com/luCAu5d.mp4

skrol 2 piksela po iteraciji:

https://i.imgur.com/vfu7Pvi.mp4

Bele linije su nacrtane posebnom funkcijom koja pise direktno u format framebuffer-a, nakon konverzije.

Originalna ideja mi je bila da napravim zidni ukras Conway's game of life - kao sto je uradio Voja Antonic https://hackaday.io/project/178482-game-of-life-as-a-wall-poster (moj P2.5 moduli, vojin P6 moduli, gde je Px, x = raster izmedju centara LED-ovki u mm) , ali ce na kraju ipak imati malo vise funkcija i konekciju na internet (dodatni pico sa wifi/bt).
People are the greatest asset.
The dedicated 5% that can compensate for the remaining 95%.
 
Odgovor na temu

mnn
sm

Član broj: 85435
Poruke: 725
86.106.74.*



+25 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?03.02.2024. u 17:21 - pre 5 meseci
ESP32, moćan, jeftin, podrška...
RecimoESP32
 
Odgovor na temu

vucko47
Užice

Član broj: 303041
Poruke: 1559



+176 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?03.02.2024. u 17:54 - pre 5 meseci
Da, Espressif, ESP32 a može i ESP8260. VS i vozi
Sinan Hasan Jašar Šaban...
 
Odgovor na temu

mnn
sm

Član broj: 85435
Poruke: 725
217.138.192.*



+25 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?03.02.2024. u 19:39 - pre 5 meseci
I još što ga možeš da teraš od Arduina pa na više.
 
Odgovor na temu

vucko47
Užice

Član broj: 303041
Poruke: 1559



+176 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?04.02.2024. u 01:33 - pre 5 meseci
Sad videh da sam napisao ESP8260 umesto ESP8266
Sinan Hasan Jašar Šaban...
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?04.02.2024. u 18:23 - pre 5 meseci
gledaj nesto 32bitno
asm zaboravi
uci freertos sa C ili C++

od 32bita sada imas realno
- Espressif (esp32 milion verzija, esp826x ..) koji ima WiFi
- Nordic (nRF*) koji ima BT, BTLE i ostale ultra low power long range komunikacione module
- ARM32 (stm32f*, RP*, LPC*, SAM*..)

vise manje svi arm-ovi su isti .!. ali za razliku od spomenutog RP2040 koji skoro nikad nigde nije na stanju i osim sto je popularan jer ga je pravila RPI ekipa potpuno je beskoristan jer ga nigde nikad nema... pojavi se i nestane preko noci i onda ga preprodaju po 10x vecoj ceni... sa druge strane STM32 imas na aliexpresu bedza originale na raznim dev plockama, imas klonove kineske 1:1 kompatibilne, imas klonove kineske malo promenjene, svi bedza, svi non stop dostupni... tako da ti je, ako ces arm, bolje da se zakacis na ST jer ces imati i bolju podrsku i lakse ces ih kupiti sutra ako za nesto hoces da ih koristis... no realno sve je to sio mi ga djura ako imas rp2040 koristi rp2040 ... esp je sve vise popularan, ima ga da se kupi nije nestasica kao sa ostalim cipovima, dobra je podrska, nije arm ali je odlican i ima wifi ...

 
Odgovor na temu

scoolptor

Član broj: 305514
Poruke: 1664



+596 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?04.02.2024. u 20:03 - pre 5 meseci
Bogdane, RP2040 mozes kupiti u Srbiji.
Malina314 ima barem 600 komada na lageru u ovom trenutku https://malina314.com/product-...y-pi-pico-2/raspberry-pi-pico/
People are the greatest asset.
The dedicated 5% that can compensate for the remaining 95%.
 
Odgovor na temu

vucko47
Užice

Član broj: 303041
Poruke: 1559



+176 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?04.02.2024. u 20:17 - pre 5 meseci
RP2040 je lako dobavljiv ali je realno bolji ESP32. Razlika u ceni kod nase brace kineza je oko 0.5$.

RP2040
https://www.aliexpress.com/item/1005003796653297.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.143.4adc1802YFsnIu

ESP32
https://www.aliexpress.com/item/32807887667.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.731.4adc1802YFsnIu


Sinan Hasan Jašar Šaban...
 
Odgovor na temu

scoolptor

Član broj: 305514
Poruke: 1664



+596 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?04.02.2024. u 20:45 - pre 5 meseci
EPS32 je generalno bolji po karakteristikama i bolje je dizajniran od RP2040.
Zavisno od primene, RP2040 moze biti mnogo bolji izbor, zbog svojih PIO modula.
Oba su dovoljno dobri.

Imam jedno 20-tak ESP32 na lageru, ali za novi projekat sam se ipak odlucio da upotrebim RP2040.
People are the greatest asset.
The dedicated 5% that can compensate for the remaining 95%.
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?05.02.2024. u 01:38 - pre 5 meseci
a vidi, meni je trebao 10tak puta prosle godine i nikada ga nije bilo na lageru... danas mozda ima ali cela ta rpi fondacija je pokazala da imaju problem sa proizvodnjom na veliko i lagerima tako da sam se ja shiftovao na opi za sbc i stm32/gdm32/esp32
 
Odgovor na temu

vucko47
Užice

Član broj: 303041
Poruke: 1559



+176 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?05.02.2024. u 02:27 - pre 5 meseci
Jedno vreme nije bilo ničega a cene su otišle u nebo što je sa raspberry izgleda i dalje slučaj. Obični ATmega328 kod braće kineza bio preko 5$ 🤣 i to neki stari lageri bili.
Ja sam prošle godine radio zamenu nekog mcu sa RP2040 i kod jlcpcb ih je bilo u meni dovoljnim količinama e sad, da li sam ga ubo trenutak il šta je u pitanju bilo ne znam .
Jbg, nakon toga ga uglavnom koristim sa adxl za input shaper u klipperu a klipper vozim na intel nuc. Ispade nuc jeftiniji od rpi

Sinan Hasan Jašar Šaban...
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?06.02.2024. u 13:13 - pre 5 meseci
nuc je vrlo cesto jeftiniji od rpi ... opi ti je tu najbolji odnos cena kvalitet
 
Odgovor na temu

mnn
sm

Član broj: 85435
Poruke: 725
80.66.69.*



+25 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?06.02.2024. u 18:11 - pre 5 meseci
Pošto je bila nestašica PIC-ova a i još se nije stabilizirala sve novo prelazim na ESP. E sad moje iskustva. Ako ti treba više IO pinova - nema ih. Neke ne možeš da koristiš iz raznih razloga. ADC mu je loš. Koristim eksterni. Ako koristiš wifi nema ništa od ADC2 samo ADC1. E al mu zato bluetoot i wifi rade perfektno.
Podrška mu je kako sam naveo perfektna. Sve proradi iz prve.
Ako hoćeš da "guraš kamen" izaberi nešto drugo.
 
Odgovor na temu

stameni
Ivan Stamenković

Član broj: 6739
Poruke: 538



+9 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?10.02.2024. u 16:05 - pre 5 meseci
Hvala svima na detaljnim odgovorima

+1 *.*

Mislim da ću se odlučiti za ESP32, mada vidim da bogdan.kecman već neko vreme hvali STM32; kakva su ova dva kada se uporede?

P. S. Uzgred, dok se predomišljam, da li postoji neka varijanta za učenje "na suvo", bez hardvera (samo simulator)?
 
Odgovor na temu

vucko47
Užice

Član broj: 303041
Poruke: 1559



+176 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?10.02.2024. u 20:48 - pre 5 meseci
Citat:
P. S. Uzgred, dok se predomišljam, da li postoji neka varijanta za učenje "na suvo", bez hardvera (samo simulator)?


Mislim da ne.

Što se tiče toga šta je bolje to sve zavisi od toga šta ti treba. Kreneš sa nečim polako i videćeš u kom smeru ti odgovara da ideš i šta ti je najbolje za igranje. Sve te ploče bilo da su esp, stm, rpi su po par dolara i to nije neki udar na budžet. Moraćeš verovatno da pokupuješ i kojekakvih senzora i raznih ploča da imaš šta da povežeš na mcu a i da ti radni sto bude uvek pretrpan
Sinan Hasan Jašar Šaban...
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?11.02.2024. u 01:31 - pre 5 meseci
Citat:
stameni:
Hvala svima na detaljnim odgovorima :)

+1 *.* :)

Mislim da ću se odlučiti za ESP32, mada vidim da bogdan.kecman već neko vreme hvali STM32; kakva su ova dva kada se uporede?


pa esp32 ima wifi i ima 2 jezgra i to je to ... ima malo pinova i gotovo nikakav drugi hw (ima spi i seriski port i par brojaca i neupotrebljiv adc)
stm32 moze da ima staoces ima 10000 verzija pa uzmes koji ti treba, os low power, os brz, os 500gpio os can os 5 spi portova 3 can-a i 6 seriskih, oces eternet, oces usb... stm32 je serija ARM kontrolera koje pravi ST i imas iljade verzija sa kombinacijama hw-a koji ti treba i kod relativno lako prebacis sa jednog na drugi (relativno) ... esp32 je 1 cip u nekoliko verzija koji tera neki blob za koji nemas source koji tera taj wifi modul u njemu i pored njega se paralelno sa tim kodom vrti tvoj kod koji je ubildovan zajedno sa tim blobom nad kojim nemas nikakvu kontrolu...

realno ne postoji razlog da se limitiras na samo jedan ... uzmes jedan esp32 i uzmes jedan stm32F103 ... imas oba za po par dolara na aliju i vezbaj..

Citat:
stameni:
P. S. Uzgred, dok se predomišljam, da li postoji neka varijanta za učenje "na suvo", bez hardvera (samo simulator)?


hahahhaha ma jok, svi ti simulatori nisu ni za .!. ... samo ziva masina
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?11.02.2024. u 01:47 - pre 5 meseci
ali ako dozvoljavas sebi krekovani sw ili imas novca da kupis legalan https://deepbluembedded.com/st...uepill-simulation-stm32f103c6/

ima i nesto free https://wokwi.com/
https://maker.pro/everything-e...ator-online-free-browser-based

 
Odgovor na temu

stameni
Ivan Stamenković

Član broj: 6739
Poruke: 538



+9 Profil

icon Re: Koji mikrokontroler da učim?08.03.2024. u 21:01 - pre 4 meseca
Ipak mi treba malo F1...

Elem, instalirao sam Proteusa Professional v8.16 SP3. Obišao sam prvi link koji mi je preporučio Bogdan, i došao do zaključka da je Bluepill već ugrađen u sam Proteus, pa da nema potrebe da dodajem BLUEPILL.IDX i BLUEPILL.LIB u sistemske direktorijume. (Bar tako meni izgleda.) Takođe, izgleda da su u ovoj verziji malo promenili sadržaj Proteusovog direktorijuma, pa ne mogu ni da lociram gde treba iskopirati ova dva fajla; staza C:\Program Files (x86)\Labcenter Electronics\Proteus 8 Professional\DATA\LIBRARY ne postoji!

Bez obzira na to, Bluepill kao komponenta postoji u Proteusu, ali je njegov simbol predstavljem kao na šemama (OrCAD i sl.), a ne kao "šarena sličica"

Dalje, uspeo sam samo jednom da poteram jedan "led blink" program, ali se više ne sećam kako sam to uradio (I tom prilikom kontroler jeste bio "šarena sličica".)

Ima li neki jednostavan, a siguran primer?

Imam još nekoliko pitanja:

1. Kako se uopšte ovde kompajlira kod? Je l' treba da ide neki eksterni kompajler?

2. Šta je još od procesora "podržano"? Pitam, jer je "stvar" počela pomalo ("na kvarnjaka" da mi se dopada...
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Mikrokontroleri :: Koji mikrokontroler da učim?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 3263 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.