Citat:
Jorgovan88:E sad ja sam mu ponudio da mu ja dam pola novca i da ja jednostavno nastavim da placam kredit dalje.
Ono sto me interesuje je da li ce OTP banka prihvatiti to da ja nastavim da placam kredit dalje ili moze da me odbije jer mozda nisam kreditno sposoban? Ili je njih bas briga ko ce da placa kredit dokle god se redovno placa? Naravno ja ne bih ni cekao narednih 12-13 godina da to isplatim islo bi to dosta brze...
Da li se sve ovo moze definisati ugovorom kod notara?
1. Prodaja nekretnina koje su pod hipotekom je redovna i česta pojava. Cela procedura je razrađena, banke međusobno razmene podatke
Ti svakako moraš da podneseš zahtev za stambeni kredti, a prodavac će svoje pare da dobije od tebe i od banke gde ti podigneš kredit.
2. OTP banka MOŽE da te odbije, kad je u pitanju zahtav za stambeni kredit, ako po njenim kriterijumima nisi kreditno sposoban.
Svaka banka može da te odbije za bilo koji kredit, bez posebnog obrazloženja, jer itekako ju je briga da li će dužnik da vraća pare.
Pitanje: zašto baš OTP banka? Pretpostavljam, zato što sada imaš račun kod njih.
Imaj u vidu, da možda OTP banka može da te odbije, ali neka druga banka može da ti odobri kredit.
Veoma je bitno da se dobro raspitaš kod svih većih banaka (da ih ne nabrajam sada ovde) o stambenim kreditima: uslovi, kamate, broj rata i sve ostalo.
Za početak, počni da surfuješ, a kad nađeš dve-tri banke za koje smatraš da daju najbolje uslove, zakažeš razgovor i pravac u banku.
Jer, ako ti jedna banka ponudi 1% nižu stopu kredita, to je već oho-ho ušteda za tebe!
Banka koja ti ponudi kredit otvoriće ti račun, poslovni/privatni i to je to.
Takođe, imaj u vidu da, onaj kredit, oni uslovi, ona rata kredita (260€) koju sad plaća vlasnik kuće nema mnogo veze sa tobom i tvojim budućim kreditom.
To je bilo nekad, za njega, pod nekim uslovima, a ti, sada, dobijaš sasvim druge uslove otplate.
3. Da, ovo se može i mora definisati kod notara. Svaki kupoprodajni ugovor za nekretnine ide kod notara i preko njega u katastar.
Kad budeš kupovao, tj, sklapao kupoprodajni ugovor, agencija za nekretnine će angažovati svog advokata, koji će da sastavi ugovor i upiše sve relevantne podatke.
Agencija (koja je sigurno već dosta ovakvih kupoprodaja uradila) će ti reći šta, gde, kako, kad, i generalno, savetovaće te i vodiće te kroz ceo proces.
Ukoliko prodavac već prodaje nekretninu preko neke agencije, javi se njima, za početak, i traži savet: kako početi ceo postupak.
Imaj u vidu da je svaki postupak kupovine nekretnine uvek komplikovan, traje dugo, košta, i veoma je stresan (neki više, neki manje, naravno)
Naoružaj se strpljenjem i srećno!
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 07.06.2023. u 08:52 GMT+1]
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji