vidi ovako, nijedan ne valja free
xc8-pro je odlican kada ga kupis (ili krekujes), radi odlicno sa microchip alatima i sada pokriva i atmega cipove ali kosta 40$ mesecno ... za te pare jedino ako posalju neku naprednu plavusu bez gag refleksa .... krek za xc8 v2.40 postoji i radi, ja ga licno nesam koristio
mikroC je $%^@^$^ kompajler ... jeste nase gore list ali je uzasan kompajler, biblioteke su uzasne, ceo princip rada je uzasan, sve vezano za taj kompajler je pogresno osim IDE-a, IDE je skroz ok, ali jbg .. steta, cena nebitna (krek je postojao za neku stariju verziju) ali bas je nekvalitetan
CCS PICC kompajler - CUDAN!!! jako cudan kompajler, generise jako dobar kod, poskup (350$ za prof use), ima posebnu hobi verziju za 100$ koja podrzava "bilo kojih 13 pic cipova koje odaberes" i mozes za jos 20$ da dodas dodatne cipove (20$ po cipu), takodje ima cmd verziju 50$ za 12bit instrukcije (pic10/12 i neki pic16 ne svi) ili $150 za 14bit instrukcije (sve ispod pic18, dakle svi 10/12/14/16), krek postoji i radi odlicno
ja licno imam neki verziju proff PCW-a (verzija za sve ispod pic18) od pre hrista koju sam kupio uz neki skupi dev board za 100$ pre jedno 15 godina i imam ovu krekovanu najnoviju verziju za sve
ako nemas problem sa legalnim/ilegalnim - krekovan picc je po meni najbolja opcija
ako imas problem sa ilegalnim sw-om - predji na STM32Fxxxxx cipovi su mnogo mocniji, mnogo jeftiniji, svi alati su extra i bedza su (posebno za STM32Fxxxx imas stm32cubeIDE .. to je vrhunski spakovan IDE + konfigurator + sve sto ti treba da radis, vrhunski kompajler, biblioteke - SVE za STM arm-ove ... ostali armovi su isto free ali nemaju tako dobar tako dzaba alat (taj alat je bio poskup onda je ST kupio tu firmu i prebacio alat da bude 100% free) posto za 8bita vise realno nema iskusnog alata free, microchip je kupio atmel uzeo dominion nad tim marketom i dere kozu onima koji odbijaju da predju na arm... realno jasno im je da ce svi preci na arm ali jos uvek ima legacy hw-a koji ne moze tek tako i sada koriste svoj monopol da njih oderu, ako nisi vezan za legacy hw migriraj na vreme