Predpostavljam da govoriš o MS SQL Serveru. Tehnologija Razvijana paralelno sa MS Access-om ali za mnogo složenije poslovne probleme. Inače oba imaju virtuelne poglede na tabele. Access ima query-e, SQL Sqrver view-e.Upoređenja iz mog iskustva bi bila sledeća:
Dok Access fajlovi tipa .mdb ili u novije vreme .accdb imaju ograničenje veličine fajla na 2 GB, dotle SQL Server fajlovi .mdf i ldb nemaju ograničenja.
Kod Access-a performanse opadaju kada previše klijenata “napada“ bazu. To je situacija kad je Access back-end na jednoj mašini, a klijenti na drugim mašinama. Access front-end (do desetak klijentskih mašina) povlači celu tabelu (sve zapise) da bi uradio prostu pretragu i to bude ponekad jako sporo.
Zbog toga se praktikuje za pomenute veće poslovne probleme i veći broj klijenatskih mašina kombinacija sa back-end na MS SQL Serveru, a front-end na MS Access-u. U svakom slučaju MS SQL Serveru treba platforma za front-end. To je ono što klijent vidi (meniji, forme, izveštaji, .....).
Sam SQL server ima tabele, relatioship, i poglede ili viewe koji su pandam query-ima u Access-u, programski jezik Trasack SQL za pisanje trigera, stored procedura funkcija.... Nema forme, zveštaje... Zato mu treba klijentska strana. Mislim da nije nužno da to bude Access. Mogu i neke druge platforme. Ali sa tim nisam imao iskustva.
Osim MS SQL Servera postoje i MySQL, Postgre SQL, Oracle......
Nekad davno dok sam koristio MS SQL Server 2005 imao sam sledeća iskustva:
Dobrom organizacijom poslovnog problema može da se donekle izbegne prelazak baze na MS SQL Server. Kontingenti od približno oko 10.000 dokumenata ili fajlovi sa manje od 2 GB organizuju se u periodične poslovne celine. Posebni fajlovi za svaku kalendarsku godinu ili svaku veću organizacionu jedinicu. Istorijski aspekt i prelinkovanje tabela anulira mnoge probleme koji teže ka MS SQL Server rešenju.
MS Access prosečnoj tabeli sa 10 tekstualnih kolona potrebno je oko 5 miliona zapisa da dostigne ograničenje od 2GB.
U svakom slučaju moja preporuka je da se prvo dobro pozabaviš SQL upitima (objektima tipa query) u Access-u. Kad to apsolviraš sam prelazak na ozbiljnije tehnologije će ti biti mnogo laganiji. I dalje je najveća prednost Access-a što u jednom kontejneru ima sve neophodno.
P.S. Na mom sajtu dole u potpisu imaš u odeljku Knjge, "SQL praktikum". U odeljku Preuzimanja ispod Case Alati postoji fajl "Baza uz SQL zbirku" koju možeš da skineš i uz knjigu dosta toga da naučiš.
[Ovu poruku je menjao Getsbi dana 04.11.2022. u 11:09 GMT+1]