Citat:
Getsbi:
Bilo bi dobro da znamo koliko se ugovora očekuje. Koji je to red veličina. Koliko uređaja, njihovih modela, kartica, korisnika, poslovnih jedinica po korisniku. Ovo zbog odluka oko toga da li PK treba da bude Autonumber ili broj koji ti dodeljuješ. Ovaj prvi zna da bude nezgodan nakon brisanja i eventualnog vraćanja podataka. I sve je izglednije da poslovne jedinice treba da imaju složeni ključ. KorisnikID+PoslovnaJedinicaID.
[Ovu poruku je menjao Getsbi dana 30.10.2022. u 18:19 GMT+1]
Ovu poruku sam tek sad pročitao.
1. Ugovori (koliko se očekuje) - 50 - 100 ugovora godišnje.
2. Koji je red veličina? Ne znam na što točno misliš?
3. Uređaji (koliko uređaja) - 50 - 100 godišnje
4. Modeli uređaja - cca 15-ak
5. Katice prate broj uređaja plus koja viška da se može postaviti ukoliko je suspendirana
6. Korisnici - 300 - 500 korisnika (trebao bi prebrojati), svake godine dolaze neki novi korisnici
7. Poslovne jedinice od 1 do 3 za sada sam imao
Nekako mi se čini da je Autonumber za običnog korisnika elegantno i jednostavno rješenje, ne mora se voditi računa o 'brojčaniku', samo se upisuje.
Kojeg tipa bi bio broj ili kombinacija brojeva i slova pa da se izbjegne duplikat i da se jednostavno unosi? Čini mi se da bi trebala postojati provjera unosa na ovom polju tako da program upozori ako se pokuša unijeti isti podatak. Možda se to radi preko svojstva Indexed da se ne dozvoli unos duplikata?
Citat:
Carduel:
3. otvorim novi dokument (zahtjev o dodjeli uređaja) u kojem dodijelim uređaj firmi ili njenoj poslovnici ovisno od potrebe
U praksi postoji i ovaj korak gdje se zahtjevom za dodjelu uređaja dodijeli uređaj nekoj firmi ili njenoj poslovnoj jedinici.
Pošto ove sve informacije imamo u ugovoru sa operaterom možemo li zanemariti ovaj zahtjev za dodjelu uređaja? U ovom slučaju treba nam forma za unos podataka o firmama, pj, uređajima a kasnije nova forma ugovora za unos ostalih podataka sa operaterom.
Pošto ne znam kako to ide kod baza podataka pretpostavljam da napišem i koji red 'gluposti' pa nemojte zamjeriti. Uzeo sam i nekoliko škola za početnike, srednje i napredne korisnike MS Accessa ali o dizajnu baza podataka i praktičnim primjerima dobiješ informacije na kapaljku. Nekako mi se čini da za druge teme (grafika, design, prijelom, itd...) ima dosta konkretnih primjera ali za baze jako malo ili nisam uspio postaviti prava pitanja na googlu.