Intel-ov 2800 MHz procesor je baziran na Northwood core sa Netburst arhitekturom koja se samo nalazi na Pentium 4. Da budemo jasni sta znaci koji sufiks.
Intel 2.8A FSB 533
Ovo je osnovni model koji omogucava memoriju u rangu 333MHz (533/4 posto Intel koristi quad-pumped FSB kao osnovu za nalepnice i reklame). Ovo je osnovan Northwood 2.8 model, prilicno obsoletan.
Intel 2.8C FSB 800
Ovaj procesor ima 800FSB, znaci osnovu 200 sto dopusta da RAM funkcionise na 400MHz u Dual Channel modu. 2.8C je vrlo poznat za svoju mogucnost da na vazdusnom hladjenu predje 3500 MHz brzine (znaci 250FSB, citavih 25% iznad standarda) bez mnogo truda, naravno maticna ploca treba da bude solidna.
2.8C ukljucuje HyperThreading tehnologiju za ubrzavano koriscene thread-ova u programima. Ume da bude taj faktor gde XP je brzi, ili Office je malo udobniji za upotrebu, a nekad i usporava na starijim operativnim sistemima kao 2000.
Intel 2.8E FSB 800
Ovo je nova generacija Pentium 4 procesora sa Prescott core, koji ima mnogo ojacanu NetBurst arhitekturu (produzena je) da bi dozvolilo buducim modelima na jacoj klok brzini da rade.
Intel 2.8E nije uopste dobar za overklok u odnosu na 2.8C. Takodje ovaj procesor je mnogo topliji, sto znaci zahteva bolji kuler, ili cak vodeno resenje za neko amatersko overklokovanje.
2.8E ima dupli cache (cache dozvoljava da uz pojacanu arhitekturu Pentium 4 procesor nastavi da koristi instrukcije efikasno. Uglavnom dupli cache nece ti nista doneti zbog loseg dizajna Prescott arhitekture. Branch prediction je pojacana, i to je to, a da toga nema 2.8E bi bio prilicno sporiji od 2.8A ili 2.8C).
Trenutno, 2.8E je brzi 1-3% na osnovnoj brzini sa dobrom 875P plocom, ali 2.8C je mnogo fleksibilinija opcija za ljude koji hoce da stede a da stignu pro-kategoriju masina.
Eto mene, ja imam
[email protected] na jednom air-cooler od Coolermastera i to je to, na 55Celsius.
Ja bi preporucio 2.8C zbog licnog iskustva, nize temperature, manje potrosnje energije, boljeg overklokovanja i bolje stabilnosti.
A za one koje vole Prescott? pa, vas izbor, ali i vasa sahrana.
A message from the system administrator: 'I've upped my priority. Now up yours.'