Pazi, ja sad koristim NVMe, rekao sam da cu biti ovih par meseci na lap topu iz xy razloga. Apsolutno nemam pojma koji je SSD u ovom HPu, znaci nigde nema informacija o onome sto mogu da iscitam iz njega. No, brzine su oko 2800MB/s read i 1100MB/s write. S tim sam extra zadovoljan.
Sto se tice 4k, sto je nama naravno i bitnije, sta znam. Apdejti se instaliraju instant skoro ali sintetika ne govori u neku veliku prednost NVMe. Maltene je Q1T1 4k isti kao sa SATA interfejsom.
Ako bi neko da se igramo sa brojevima u nekim testovima, moze. Iskreno meni znaci zbog 20k fajlova koje mi Laravel napravi sa sve npm-om, ali da li ima razlike, bas je tesko reci dok ne uporedimo. Naravno kada povecam threadove dobijam mnogo bolje rezultate. Sad, sta se u realnosti desava bas zavisi od aplikacije do aplikacije.
Ipak sam misljenja da je SATA i dalje bolji zbog kapaciteta za novac. Ali na ovom laptopu gde imam max 50GB popunjeno od 250GB, ako mi kapacitet nije bitan i necu ga trpati filmovima, serijama, igrati igrice na njemu i slicno, NVMe nije losa opcija. Ne mogu da garantujem ovo, ali mislim da je potrosnja struje takodje dosta manja - osim ako se ne przi nvme.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY