Pre dva dana odlučih da probam Linux Parrot OS, prvo live pa potom i odlučih da ga instaliram na SSD SanDisk od 240 GB.
Na pomenutom disku sam imao;
1 FAT Sistemsku particiju Windowsa,
2 NTFS OS Windows 10,
3 Swap particiju,
potom extended particiju i na njoj;
4 EXT4 Linux Mint 19.1 Mate,
5 NTFS Windows Server 2016,
6 NTFS za virtualne diskove i OS koje sam koristio u okviru WinServera.
Uglavnom kako mi Windows server 2016 više nije trebao, odlučih da na njegovo mesto instališem pomenuti Linux Parrot.
Tu mislim sada da sam napravio ključnu grešku, umesto da prvo obrišem tu particiju, pa da na praznom prostoru formiram novu EXT4 particiju, ja sam jednostavno postojeću NTFS particiju "pregazio" EXT4 fajl sistemom.
Prilikom instalacije Parrot OS-a, Debian-ov instaler mi je prijavio da ne može upisati Grub u boot sektor diska - preskočio sam ovo i posle restarta računara apdejtovao i instalirao ponovo Grub Linux Minta, koji je uredno našao i Parrot kao i Windows 10.
Posle ovoga Windows 10 radi isto kao ranije ali se Parrot, rekao bih, ucitava nesto sporije, nego što bi trebalo, možda 8 do 10 sekundi (nisam siguran za ovo jer ga ranije nisam koristio), ali zato Linux Mint "štuca samo tako" u odnosu na ranijih 5-6 sekundi, sada preko dva minuta???
Clonezzilom sam napravio bekap svih particija na eksternom HD i mogao bih ponovo sve formatirati ali bih volio da nađem način kako ovo da popravim bez formatiranja.
Prvo sam mislio da je u pitanju particiona tabela, a sada nešto mislim da je u pitanju ipak Grub i možda neka njegova stara podešavanja koja nije u potpunosti "pregazio" apdejt?
GParted i Disks ne prijavljuju nikakav problem. Proverio sam disk i HD Sentinelom i isti je, po istom, u fizički besprekornom stanju.
Svaki savet i mišljenje je dobrodošlo.
Hvala unapred,
blaki