Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?

[es] :: PHP :: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?

[ Pregleda: 1950 | Odgovora: 19 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

TheSpiridon

Član broj: 340665
Poruke: 138
*.dynamic.vipmobile.rs.



+32 Profil

icon Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?06.10.2019. u 18:58 - pre 26 meseci
Code (php):

$years = range(2019, 3019);

$date = date('Y-m-d');
$date = explode('-', $date);

$y0 = $date[0];

if ($years[0] == $y0) {

     $yd = $y0;
} else if ($years[0] == $years[0] + 1) {

     
}
 


Ovako pokušavam ali mi stao mozak.

Šta želim da postignem? Sada je 2019, za par meseci biće 2020, e sad želim da skripta automatski doda tu godinu u footer, kao simbol trajanja sajta. Pa kad dodje 2023 i ona da bude uvrštena tu i tako redom. A da se ne brišu prethodne godine.

primer:

Copyright (c) 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 Richard Stallman
 
Odgovor na temu

bojan_bozovic

Član broj: 29028
Poruke: 3292
87.116.178.*

Sajt: angelstudio.org


+392 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?06.10.2019. u 19:08 - pre 26 meseci
PHP nije resenje za to, evo zbog cega. Umesto da task scheduler (cron) potera skriptu u odredjeno vreme, recimo u tvom slucaju 01-01-2020. i doda godinu 2020. php skriptu treba posetilac sajta da pokrene preko webservera. Ukoliko uopste ne bude posetilaca u toku 2020. nece godina ni biti dodata ispravno, vec ce mozda biti dodata tek naredna 2021. a 2020. preskocena, ili 2020. dodata tek 2021. kad posetilac dodje, vec u zavisnosti od toga kakvo je resenje primenjeno.

Ono sto ti treba je php (za webserver) koji generise staticki html, i posebna perl ili python skripta koju ce terati cron i koja ce u footer (recimo <div id='footer'></div>) ubaciti godinu kad dodje vreme - recimo godisnjica je sajta - a to moze biti prvog januara, ili ako je 6 oktobra sajt napravljen, narednog sestog oktobra.

Ono sto ce php moci bez bagova da kada posetilac ucita sajt ispise nesto kao 'Copyright 1995-2019 taj i taj' jer uvek imas tacno trenutno vreme.
 
Odgovor na temu

TheSpiridon

Član broj: 340665
Poruke: 138
*.dynamic.vipmobile.rs.



+32 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?06.10.2019. u 19:13 - pre 26 meseci
Slazem se da je cron dobar za to. Ali sinula mi je ideja da moram to da radim preko baze. A siguran sam da ce biti posetilaca bar jednog za svega godinu dana, ako ništa drugo bar bot.

Možda može i bez baze ali onda mora neki fajl gde se cuvaju godine.
 
Odgovor na temu

Deunan

Član broj: 338178
Poruke: 80
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+21 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?06.10.2019. u 20:03 - pre 26 meseci
Samo da dodas od pocetne do sadasnje godine?

Code:

$startYear = 2015;
$years = range($startYear, date('Y'));  // array [2015, 2016, 2017, 2018, 2019]


Za sta ti treba baza? Ili sam te pogresno razumeo...
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6092

Sajt: pedja.supurovic.net


+1476 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?06.10.2019. u 22:20 - pre 26 meseci
Što komplikuješ?

Code:
<?php echo "Copyright (c) 1996 - " .  date('Y'); ?>




 
Odgovor na temu

TheSpiridon

Član broj: 340665
Poruke: 138
*.dynamic.vipmobile.rs.



+32 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?07.10.2019. u 07:42 - pre 26 meseci
Deuan mi je dao dobar primer, baš to ću da uradim. Hvala. Jer bitno mi je da je svaka godina napisana.

edit: Ipak ću ovo od Predraga :) jednostavno je i lepo.

[Ovu poruku je menjao TheSpiridon dana 07.10.2019. u 09:33 GMT+1]
 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1867
*.static.sbb.rs.



+412 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?07.10.2019. u 20:21 - pre 26 meseci
Možeš i vako:

Code:

<?php echo "Copyright (c) " . implode(', ', range(1996, date('Y'))); ?>
 
Odgovor na temu

only1_PO
Aleksandar
nezaposlen
Srbija

Član broj: 141563
Poruke: 24

Sajt: www.azivanovic.com


Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?30.08.2020. u 20:33 - pre 15 meseci
Kao neko ko tek uci PHP, imam jedno pitanje. Da li je bolje ovo odraditi u JavaScript-u, da ne bi koristio resurse servera (znam, da je ovo neznatno za server, ali zrno po zrno poagaca, kako kazu nasi sari)?
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2421



+641 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?31.08.2020. u 11:13 - pre 15 meseci
Ako se koristi JS, upisuje se datum/vreme lokalnog računara na kome se prikazuje strana u web browser-u, koje može, ali i ne mora biti tačno, plus zavisi od lokalizacije i vremenske zone podešene na računaru. Ako nije bitno vreme i datum, već samo godina, u većini slučajeva će to biti OK, ali ako se sav sadržaj na strani sklapa dinamički u PHP-u, dodavanje godine neće biti problem, naročito ako se godina javlja na više mesta, ali se koristi jedna ista promenljiva u PHP-u, onda je jednostavnije održavanje, tj. eventualne izmene u prikazu tog podatka se odrade samo na jednom mestu, dok kod JS-a ne mora biti tako (može ako u eksternom JS fajlu upišeš taj podatak na svakom mestu nakon učitavanja strane).
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

gost12
Developer

Član broj: 333123
Poruke: 36
*.broadband.mtnet.hr.



+29 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?01.09.2020. u 11:42 - pre 15 meseci
jaoo, o čemu uopće pričamo...
ovakve optimizacije ne brinu ni google...

ovaj kod koji milijun puta poziva date će se izvršiti za manje od sekunde...


Code:
<?php

$start = microtime(TRUE);

for($i=0; $i<1000000; $i++) {
    date('Y');
}

echo 'executed in: ' . (microtime(TRUE) - $start);


sa (new DateTime())->format('Y'); oko 2 sekunde

Ovdje razmišljat o ikakvoj optimizaciji nema nikakvog smisla.
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2421



+641 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?01.09.2020. u 21:01 - pre 15 meseci
Ne radi se o optimizaciji, nego o principu. Ako sutra bude menjao podatak (npr. hoće da prikaže i mesec, ili je u pitanju neka druga izmena), onda će morati da menja kod na svakoj stranici.
A na ovako banalnim stvarima se uče principi, jer se kasnije navike dosta teže menjaju.

Sutra će da uradi nešto zahtevnije po istom principu kao za prikaz aktuelne godine, pa će da zakuca server...
Zbog tako nonšalantnog odnosa prema osnovnim principima u web programiranju imamo situaciju da neki dodaci za Wordpress postavljen na Azure bukvalno jedu resurse k'o ludi, na besplatnom nalogu korisnik ima 60 minuta na 24h (60 minuta punog opterećenja vCPU-a), i to šljaka za neko igranje sa WP-om, ali neki dodaci (plugin-ovi) za WP pojedu to vreme za nekoliko minuta, bukvalno pogledate potrošeno vreme, otvorite stranicu na sekund, ponovo pogledate vreme, otišlo 3 minuta - sad pitanje i za ove koji su pravili to "brojanje" potrošenog vremena na Azure, kako se to za par sekundi potroši par minuta, ne može WP da optereti vCPU 500-600%?
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 1083
*.tippnet.co.rs.



+215 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?08.09.2020. u 15:18 - pre 14 meseci
Ma kakvi principi i ma kakvi resursi. Komodor 64 kao server ne bi osetio milion poseta dnevno ovakvoj stranici.

U pogledu odrzavanja koda i principa bas je svejdno da li pisao u js ili php. Ako si dobro napisao onda ti je svejedno kod odrzavanja i izmena.
Stvar je u tome da li pises sajt kojeg nosi PHP a JS pomocno servisira ili obrnuto i u kojoj meri je taj odnos.

Cisto sumnjam da bilo kakav WP plugin moze da pojede toliko resursa zbog nacina na koji je napisan, cak i "nogom". Siguran sam da su resursi pojedeni zbog nekog bug-a.

[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6092

Sajt: pedja.supurovic.net


+1476 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?09.09.2020. u 13:02 - pre 14 meseci
Citat:
gost12:
jaoo, o čemu uopće pričamo...
ovakve optimizacije ne brinu ni google...


Pravi programeri su picajzle do najsitnijih detalja.

Kad god možeš pravi dobar kod, čak i ako ga nikad niko neće videti osim sebe.


 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 1083
*.tippnet.co.rs.



+215 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?10.09.2020. u 07:31 - pre 14 meseci
Dobar kod nema veze sa bespotrebnom optimizacijom. Barem da necemu koristi.,,, Kada bi svaki programer brinuo o takvim detaljima prosecna plata bi bila 50e.
[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

nkrgovic
Nikola Krgović
Beograd

Član broj: 3534
Poruke: 2762

ICQ: 49345867
Sajt: https://www.twinstarsyste..


+644 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?10.09.2020. u 07:51 - pre 14 meseci
Citat:
Predrag Supurovic:
Pravi programeri su picajzle do najsitnijih detalja.

Kad god možeš pravi dobar kod, čak i ako ga nikad niko neće videti osim sebe.

Keep It Simple, Stupid.
You Aint Gonna Need It

Cisto da potsetim na Agile. :) Premature optimization je problem - jer trosi vreme. Ako vam se vise svidja, ima i Unix way:

Do one thing, and to it well.

Ovo ne znaci da se pise los kod, samo da se ne gubi vreme na corner cases, ako znas da ti nece trebati. Kako znas? Na zalost - samo iskustvo. Ali realno, partial refactor je deo svakog sprinta za svaki projekat koji sam video stariji od godinu dana... :)
Please do not feed the Trolls!

Blasphemy? How can I blaspheme? I'm a god!'
 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Moderator
Član broj: 31848
Poruke: 1792
2a04:983:80a1:401:.*

Sajt: norway.dakipro.com


+190 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?10.09.2020. u 08:16 - pre 14 meseci
Slazem se sa premature-optimizacijom. Pisanje dobrog koda je prioritet, bez obzira ko vidi taj kod. Ali optimizovati Date funkciju mi nema bas puno smisla.
Ok je provoditi vreme na optimizaciju delova koji su poznato skupi, paziti na tipicne greske oko baze podataka i slicno, ali ne i optimizovati Date funkciju.
Po obicnoj logici date nije najkompleksnija operacija na stranici (a nije, jer budimo realni sajt kome je date najkomplikovanija funkcija nece daleko da dogura), znaci da ima toliko puno stvari u aplikaciji koje imaju mnogo veci impact na performance nego Date().
Prioritizacija je podjednako vazna vestina kao i optimizacija
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6092

Sajt: pedja.supurovic.net


+1476 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?10.09.2020. u 12:42 - pre 14 meseci
To je slično kao kad ženska pristane da ti da za 1000 evra ali neće za 100. Jasno je šta je ona samo je pitanje cene.

Tako i kad programer ošljari na detaljima, samo je pitanje kad će početi da ošljari i na krupnim stvarima.



Kod ljudi koji nemaju velikog iskustva je naročito bitno da se trude da uvek pišu dobar kod jer tako stiču manir pisanja dobrog koda. Tek kad imaju dosta iskustva mogu da zaključuju šta je manje ili više bitno i šta mogu da ostave za refaktoring.

A nešto je i do samopoštovanja, da li ćeš sebi da dozvoljavaš kljotine u kodu ili ne.


 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 1083
*.tippnet.co.rs.



+215 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?10.09.2020. u 14:03 - pre 14 meseci
Kada bih seo za kod gde je optimizovana date funkcija izgubio bih 3 sata da skontam zasto je to programer uradio jer mi nikada ne bi palo na pamet da je zbog brzine ucitavanja stranice.
Nikada se ne bih primio da odrzavam sajt koji ima optimizovanu date funkciju. Obicno za takve sajtove preporucim da se napise nov kod jer je jeftinije, bolje i brze.

Dobar kod nije onaj kod koji brine o nebitnim optimizacijama vec onaj kod koji je citljiv, lako se odrzava, menja i prilagodjava i optimizovan je za heavy stvari.
Optimizovanje date funkcije da se sajt brze ucitava je skolska "kljotina" u kodu i rekao bih programeru da nema samopostovanja niti postovanja prema drugima :)
Nikome na svetu nije palo na pamet da optimizuje date fuknciju da bi se sajt brze ucitavao. Voleo bih da vidim takav primer. Jednostavno to je stvar o kojoj se ne razmislja u pogledu brzine ucitavanja sajta.

Treba brinuti o detaljima, to nije sporno, ali ovo je detalj koji mnogo vise stete nanosi nego sto ima koristi.

A ovo sa zenskama... ako imas dve iste zenske i jednako dobro rade posao zasto bi onda neku placao 1000e ako mozes 100? Imas brdo dobrih zenski za 100e a ove sto kostaju 1000e su neke koje su mozda i losije i losije rade posao
ali su uradile self-marketing na Farmi, Parovima itd.... Budele sa kompleksima ce da ih placaju 1000e.... to vise ne pricamo o kvalitetu vec o self-marketingu a toga ima dosta i medju programerima...
Uvek se setim one price oko Narodne biblioteka Srbije, PR 10, a onpage SEO uradjen katastrofalno. Cak i posle te bruke to je ostala jedna dobra referenca za seminare na koje se ide da se popije pivo i izbegne radni dan na poslu.

[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2421



+641 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?11.09.2020. u 03:09 - pre 14 meseci
Ne kontam čemu ovolika rasprava, ne radi se o optimizaciji zbog brzine, nego ne treba na svakoj strani posebno ubacivati ručno kod za datum, dakle ako se koristi PHP (bilo nešto budženo ručno ili framework), datum se ubaci u futer koji postoji kao poseban HTML fajl i dodaje se na svaku stranu koja se generiše. Tako datum postoji samo na jednom mestu u kodu.

Napomenuo sam negde ranije da je problem ako su kompletne strane individualno rađene (čest slučaj kod jednostavnih sajtova koji imaju 5-6-7 strana), čisto prakse radi može da se kod za datum ubaci pomoću JS na svaku stranu tako što se uradi u posebnom JS fajlu, a u futeru svake strane se pozove funkcija.

Dakle, nije reč o "optimizaciji", nego da kod koji ima istu funkciju ne postoji na više mesta, jer kasnije izmene (npr. u formatu datuma) moraju da se odrade na svim mestima umesto samo na jednom mestu.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

Tpojka
Ratio, Logic

Član broj: 60114
Poruke: 205

ICQ: 491318095


+32 Profil

icon Re: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?11.09.2020. u 06:37 - pre 14 meseci
&tldr; Ovo se ne radi sa JS-om.

Meni je suludo da se ostavi klijentu da generiše podatke.
Server je tu da ispostavi sve što treba da se pročita, kakav crni JS.
U redu je opteretiti browser i sa sessionStorage-om i localStorage-om zarad optimizacije [AJAX poziva i] serverske strane.
Ali dopustiti mu da predoči i generiše podatke je isto k'o uzdati se u client side form validation -
client side validation pomogne katkad i u optimizaciji koda jer sprečava preuranjene pozive serveru
al' jedini ispravan način je imati server side validation pa makar pozivi dolazili i preuranjeni, neoptimizovani, sa klijenta lošeg UX-a.

Btw. dobri postovi.
-A Tpojke su Đuro - šta?
-Osnovne jedinice diverzantskih grupa!
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Kako da automatski dodajem godinu, kad je ta godina?

[ Pregleda: 1950 | Odgovora: 19 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.