Pa mogu i sa SSD-a bukvalno po istom principu jer uglavnom zabadanje kontrolera dovodi do read-only moda, kao i sad :D
Znaci ostali su mu podaci, samo je brikovan. Sad da ne ulazimo u celu debatu oko toga sta gde da se bekapuje i kako su bekapi vazni, sumnjam da ce iko ista bitno drzati samo na jednom mestu. Bilo da je SSD ili HDD. A to sa elektronikom moze da se radi u vecini slucajeva, osim ako nije teze fizicko ostecenje (padovi i slicno, mada i tad nije nemoguce) ali otprilike jeftinije dodje za ceo zivot platiti cloud storage nego povratiti podatke sa jednog HDDa. Mislim da su cene od 300EUR pa na gore. I to mnogo, mnogo na gore.
Samsung po meni stvarno vredi taj "premium" jer svi modeli dolaze s 5 godina garancije. Uvek ce i za 5 godina moci negde drugde da se gurne jer ce kapaciteti sigurno otici na vise, ali posle 5 godina sigurnosti koju nude, zaista se isplati. A retki su slucajevi da crkavaju.
Sto se tice serverske price, naveo sam taj svoj V300 kao obican, najbudjaviji consumer-grade SSD koji nije propao posle tolikog rada. Ipak je nekih 3 i po godine konstantnog rada, nije 5, ali jasna vam je prica.
Jedino sto mi bleji 2-3 godine apdejt za firmver koji ne zelim da odradim jer stvari rade kako treba, pa da ga ne malerisem. Imajte u vidu i da je kapacitet tricavih 120GB pa je lakse da odapne.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY