Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Jedna forma za vise prikaza

[es] :: .NET :: .NET Desktop razvoj :: Jedna forma za vise prikaza

Strane: 1 2

[ Pregleda: 3296 | Odgovora: 26 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

alfa-pro
Pancevo

Član broj: 241818
Poruke: 476
*.dynamic.sbb.rs.



+7 Profil

icon Re: Jedna forma za vise prikaza16.01.2018. u 11:35 - pre 28 meseci
Sve sam ja ono uradio kako treba i funkcionise super.

E sada ja sam kreirao da kada kliknes na neki row u datagridview da ti se otvori kartica kupaca npr u novom tabu (tabControl) kojoj prosledjujem ID i tableName i na osnovu toga ja generisem textBox i Label controle uz pomoc SHOW COLUMNS FROM artikal. Sve to super sljaka i pokazuje sve kontrole ali sta ako je upitanju neka relacija? npr on meni sve vraca kao string ali sta ako hocu combobox npr grupa artikala?

Dali je mozda bolje za ovo da kreiram posebnu formu za UPDATE/CREATE za svaki sifrarnik? Malo je zeznuto nauciti je po tipu gadja neku relaciju
Kada vidjamo uvek ista lica, na kraju ona postaju deo našeg života. A kada postanu
deo našeg života,
onda žele i da nam ga izmene. I ako ne bude po njihovom, nije im pravo. Jer, svaki
čovek ima tačnu predstavu kako bi trebalo da živimo svoj život. A nikad nemaju pojma
kako treba da prožive sopstveni život.
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12637



+4628 Profil

icon Re: Jedna forma za vise prikaza16.01.2018. u 11:43 - pre 28 meseci
Sta koristis za rad sa bazom?Imas neki ORM ili ides pdsaka?
 
Odgovor na temu

alfa-pro
Pancevo

Član broj: 241818
Poruke: 476
*.dynamic.sbb.rs.



+7 Profil

icon Re: Jedna forma za vise prikaza16.01.2018. u 12:59 - pre 28 meseci
MySQL a app mi je N-Tir. Za Bazu imam DBA Layer gde imam klasu npr Artikli i sve pesaka GetAllArticles(), FindArticleByID() ...itd

Code:


        private DataTable GetData(string q)
        {
            using (var conn = new MySqlConnection(Db.connStr))
            {
                try
                {
                    conn.Open();

                    using (MySqlDataAdapter adapter = new MySqlDataAdapter(q, conn))
                    {
                        dt = new DataTable();
                        adapter.Fill(dt);

                        return dt;
                    }
                }
                catch (MySqlException e)
                {
                    MessageBox.Show(e.Message);
                }
            }

            return dt;
        }

Kada vidjamo uvek ista lica, na kraju ona postaju deo našeg života. A kada postanu
deo našeg života,
onda žele i da nam ga izmene. I ako ne bude po njihovom, nije im pravo. Jer, svaki
čovek ima tačnu predstavu kako bi trebalo da živimo svoj život. A nikad nemaju pojma
kako treba da prožive sopstveni život.
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 5867

Sajt: pedja.supurovic.net


+1404 Profil

icon Re: Jedna forma za vise prikaza16.01.2018. u 13:21 - pre 28 meseci
Citat:
alfa-pro:
Sve sam ja ono uradio kako treba i funkcionise super.

E sada ja sam kreirao da kada kliknes na neki row u datagridview da ti se otvori kartica kupaca npr u novom tabu (tabControl) kojoj prosledjujem ID i tableName i na osnovu toga ja generisem textBox i Label controle uz pomoc SHOW COLUMNS FROM artikal. Sve to super sljaka i pokazuje sve kontrole ali sta ako je upitanju neka relacija? npr on meni sve vraca kao string ali sta ako hocu combobox npr grupa artikala?

Dali je mozda bolje za ovo da kreiram posebnu formu za UPDATE/CREATE za svaki sifrarnik? Malo je zeznuto nauciti je po tipu gadja neku relaciju



U jednoj pd prethodnih poruka sam rekao da univerzalna forma ne treba da dobije podatke (ili daih ona izvlači iz baze po dobijenomključu) nego objekat koji već sadrži i podatke, ali pored podataka sadrži i opis tih podataka na osnovu koga forma može da zna šta i kako treba da prikayuje, validira, obradi...

Shadowed te je pitao za ORM jer ako korsitiš ORM, njegove klase već sadrže neke podatke koji bi mogli da ti pomognu.

Što se CRUD operaciaj tiče to je apsolutno izvodivo da bude sve univerzalno. Komplikacije nastaju kada se prave složeni upiti nad bazom.

 
Odgovor na temu

alfa-pro
Pancevo

Član broj: 241818
Poruke: 476
*.dynamic.sbb.rs.



+7 Profil

icon Re: Jedna forma za vise prikaza16.01.2018. u 13:29 - pre 28 meseci
@Predrag Supurovic sada sam skontao sta si hteo u toj poruci da kazes.

Sve u svemu ja bi trebao da napravim neku Entity klasu npr Artikal koji ce da sadrzi sve clanove kao i baza tipa kao sto je ORM i onda formi prosledjujem samo objekat i na osnovu objekta on generise sve sto mu treba?

A dali je pametno umesto CUID i custom query classe da koristim EntityFramework?
Kada vidjamo uvek ista lica, na kraju ona postaju deo našeg života. A kada postanu
deo našeg života,
onda žele i da nam ga izmene. I ako ne bude po njihovom, nije im pravo. Jer, svaki
čovek ima tačnu predstavu kako bi trebalo da živimo svoj život. A nikad nemaju pojma
kako treba da prožive sopstveni život.
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12637



+4628 Profil

icon Re: Jedna forma za vise prikaza16.01.2018. u 15:36 - pre 28 meseci
Ta klasa Artikli koju imas ti je prakticno ArticlesRepository klasa i ok je glede postojanja i metoda koje ima.
ORM bi ti jako znacio i olaksao posao. Sa EF-om bi ti se taj GetAllArticles() metod (bolji naziv je GetAll jer se svakako odnosi na artikle) sveo na new MyDbContext(connectionString).Articles.ToList().

Ako bi koristio EF, imao bi ovako nesto:
Entities (Article, Customer, ...)
DbContext (klasa koja sadrzi DbSet<Article> Articles, DbSet<Customer> Customers, ...)
Repositories (ArticleRepository, CustomerRepository, ...).

Ovo poslednje imas i tu bi ostavio metode koje imas, samo bi promenio sta vracaju (umesto DataTable bi vracao liste ili IEnumerable tih objekata koji ti trebaju).
Ono sto mozes ali sto ti sada verovatno nije potrebno a i da se ne pretrpavas odmah, mozes imati i interfejse IArticleRepository, ICustomerRepository itd. koje implementiraju ovi tvoji repositoriji. Onda sve deklarises sa tim interfejsima i mozes da zamenjujes konkretne implementacije. Ali da ne idem daleko u tom smeru. Uci korak po korak :)



I da, ako si ikako u mogucnosti, kreni malo sa WPF-om (i MVVM paternom). Jednom kada udjes u stos, mislim da ce ti se prilicno svideti :)
 
Odgovor na temu

alfa-pro
Pancevo

Član broj: 241818
Poruke: 476
*.dynamic.sbb.rs.



+7 Profil

icon Re: Jedna forma za vise prikaza16.01.2018. u 20:07 - pre 28 meseci
Ok instalirao EF malo se prisetio jer sam zaboravio malo davno sam ga radio u kombinaciji sa ASP MVC-om.

Sada imam EF entitete Artikle, Dobavljace itd... DB-First!

Napravim jednu blanko formu kojoj cu kroz konstruktor da prosledjujem Artikle objekat na neki klik event? I na osnovu toga objekta da prikazujem listu rezultata?


Kada vidjamo uvek ista lica, na kraju ona postaju deo našeg života. A kada postanu
deo našeg života,
onda žele i da nam ga izmene. I ako ne bude po njihovom, nije im pravo. Jer, svaki
čovek ima tačnu predstavu kako bi trebalo da živimo svoj život. A nikad nemaju pojma
kako treba da prožive sopstveni život.
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: .NET Desktop razvoj :: Jedna forma za vise prikaza

Strane: 1 2

[ Pregleda: 3296 | Odgovora: 26 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.