Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

array of objects - kako

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: array of objects - kako

[ Pregleda: 3779 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

jankie88
Igor Janošev
Beograd

Član broj: 22935
Poruke: 27
*.verat.net



Profil

icon array of objects - kako09.04.2004. u 14:51 - pre 212 meseci
nov sam u delphy-ju i hteo bih nesto da znam: kako se u delphy-ju prave array-ovi npr. slika ili dugmica?
All it takes is one bad day to reduce the sanest man alive to lunacy!
That's how far the world is from where I am: Just one bad day...
 
Odgovor na temu

morlic
Milos Orlic
Beograd

Član broj: 6081
Poruke: 735
*.196.EUnet.yu



+1 Profil

icon Re: array of objects - kako10.04.2004. u 10:54 - pre 212 meseci
Za slike mozes koristiti TImageList sa palete Win32. Tu mozes staviti seriju istih slika i iscrtavati ih gde zelis preko odredjenog metoda. To je jedan pristup. Drugi ptistup je da napravis instancu klase TObjectList i da u njoj drzis pokazivace na rucno kreirane instance TImage klase za slike i TButton za dugmice. Ako si pocetnik ovo bas i nije jednostavno zbog nekoliko problema. Sta konkretno zelis da resis? Mozda ima boljeg resenja (jednostavnijeg)
 
Odgovor na temu

Bojan Kopanja
Bojan Kopanja
Senior Web Developer, ZeusSoftware
Stara Pazova

Član broj: 6155
Poruke: 507
*.ptt.yu

ICQ: 346697685
Sajt: www.zeussoftware.rs


Profil

icon Re: array of objects - kako10.04.2004. u 15:39 - pre 212 meseci
Code:
For C1 := 1 to 10 Do 
Begin 
  Dugme[C1] := TButton.Create(Self);
  Dugme[C1].Parent := Form1; // Ili kako ti se vec zove forma
// Ovde dodas Button.Left, Button.Top, i sta ti vec drugo padne na pamet 
end; 


To ti je primer za pravljenje Dugmadi na formi kao da su niz...
 
Odgovor na temu

morlic
Milos Orlic
Beograd

Član broj: 6081
Poruke: 735
*.143.EUnet.yu



+1 Profil

icon Re: array of objects - kako11.04.2004. u 10:27 - pre 212 meseci
Dodajem da na kraju koriscenja moras napisati i kod za oslobadjanje memorije:

Code:

For C1 := 1 to 10 Do 
Begin 
  Dugme[C1].Free;
end;


A prilikom kreiranja postavlja se pitanja koja kontrola je roditelj dugmetu tj. da li ce stajati direktno na formi ili na npr. panelu. Pogledaj u help-u sta pise za TButton.Create();
 
Odgovor na temu

sojic
Dalibor Sojic
Makedonija

Član broj: 7051
Poruke: 796
217.24.244.*

Sajt: right-sock.net


+1 Profil

icon Re: array of objects - kako08.09.2005. u 19:14 - pre 195 meseci
Trazio sam to sto mi treba, pa naleteo na ovo (mnogo slicno).

Kako da kreiram vise instance-a jednog objekta?

Recimo imam neki panel, u njega stavim x drugih komponenta i sl. Napravim kako hocu da izgleda. Stavim align=top i hocu da kreiram array od istih takvih panela.

Evo kako sam pokusao, nije to to, ali ukapiracete sta hocu.

Code:

var I: integer;
begin
  for i:=1 to 16 do
  begin
    Kabina[i]:=TAdvPanel.Create(self);
    Kabina[i].:=KabinaSource; // OVO MI TREBA
    Kabina[i].Name:='Kabina'+IntToStr(i);
    Kabina[i].Parent:=MainPanel;
    Kabina[i].Visible:=true;
  end;


Pokusao sam nekoliko varijacija, ali nece.

Da kreiram novi panel nije problem, ali problem je da kopiram vise put stari panel.
routing protocols enable routers to route routed protocols!
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Član broj: 32202
Poruke: 4383
62.108.102.*

Sajt: https://avramovic.info


+45 Profil

icon Re: array of objects - kako08.09.2005. u 23:32 - pre 195 meseci
a jesi definisao:

Code:
var Kabina: array[1..16] of TAdvPanel;


btw, ovo:
Code:
Kabina[i].:=KabinaSource;

ne razumem... sta je KabinaSource?

[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 09.09.2005. u 00:34 GMT+1]
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

sojic
Dalibor Sojic
Makedonija

Član broj: 7051
Poruke: 796
217.24.244.*

Sajt: right-sock.net


+1 Profil

icon Re: array of objects - kako09.09.2005. u 06:48 - pre 195 meseci
Da, jesam definirao Kabina kao array of TAdvPanel.

KabinaSource je jedan TAdvPanel, sa x komponenta u njemu (DBGrid, Drugi panel sa labele, nekoliko tastera....).

Znaci hocu da kreiram nove panele sa svih objekta i istih svojstva kao originalni (KabinaSource) panel.
routing protocols enable routers to route routed protocols!
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Član broj: 32202
Poruke: 4383
*.telekom.yu.

Sajt: https://avramovic.info


+45 Profil

icon Re: array of objects - kako09.09.2005. u 11:33 - pre 195 meseci
Eh pa ne znam da li ce to moci tako lako... mozda moze da se napravi jedna petlja koja ce pokupiti sve objekte sa source panela pa svaki "iskopirati" na novonapravljeni panel.
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

sojic
Dalibor Sojic
Makedonija

Član broj: 7051
Poruke: 796
62.162.222.*

Sajt: right-sock.net


+1 Profil

icon Re: array of objects - kako22.09.2005. u 10:27 - pre 194 meseci
Rešio sam problem, pa da podelim iskustvo.

Otvorim novi form. U njega ubacim panel i sve sto mi treba u njega. Kad završim sve, Component->Create component template i dobijem panel sa sve unutra.

Ali ipak nije to što mi treba. Opet ne mogu ON THE FLY da pravim kopije. Jos uvek nova komponenta je TPanel.

[Ovu poruku je menjao sojic dana 22.09.2005. u 12:12 GMT+1]
routing protocols enable routers to route routed protocols!
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: array of objects - kako

[ Pregleda: 3779 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.