Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

php provera punoletstva konstuktor klase, metod, boolean

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: php provera punoletstva konstuktor klase, metod, boolean

[ Pregleda: 7299 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

alessandroistriano
nigde
nigde

Član broj: 336825
Poruke: 2
*.exe-net.net.



Profil

icon php provera punoletstva konstuktor klase, metod, boolean30.05.2017. u 12:13 - pre 33 meseci
imam zadatak:

Napraviti klasu User koja ima sledeća svojstva: id, first_name, last_name, age. Klasa mora posedovati:

Konstruktor klase
Metodu koja vraća ime i prezime korisnika
Metodu koja vraća boolean vrednost u skladu sa tim da li je korisnik punoletan ili nije


Nakon kreiranja klase potrebno je kreirati i objekat koji predstavlja instancu kreirane klase. Nad objektom pozvati obe metode i prikazati rezultat izvršavanja na strani.

Zadatak sam resio, ali bez konstruktora klase, metode i boolean-a.
Da li bi neko mogao da mi pomogne oko koda?
Unapred hvala, pozdrav!
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 5823

Sajt: pedja.supurovic.net


+1384 Profil

icon Re: php provera punoletstva konstuktor klase, metod, boolean30.05.2017. u 13:22 - pre 33 meseci
Pa okači kod....

 
Odgovor na temu

anon115774

Član broj: 115774
Poruke: 1656



+920 Profil

icon Re: php provera punoletstva konstuktor klase, metod, boolean31.05.2017. u 11:02 - pre 33 meseci
Citat:
alessandroistriano:Zadatak sam resio, ali bez konstruktora klase, metode i boolean-a.


Gde je zapelo sa konstruktorom?

Sto se tice metode za proveru godina:

Code:

public function punoletan() {
  return $this->age >= 18 ? true : false;
}

 
Odgovor na temu

alessandroistriano
nigde
nigde

Član broj: 336825
Poruke: 2
*.exe-net.net.



Profil

icon Re: php provera punoletstva konstuktor klase, metod, boolean31.05.2017. u 11:58 - pre 33 meseci
Code:
class User {     
  private $id;     
  private $first_name;     
  private $last_name;     
  private $age;     

  public function __construct($id, $first_name, $last_name, $age) {
         $this->id = $id;
         $this->first_name = $first_name;
         $this->last_name = $last_name;
         $this->age = $age;     
  }
     
  public function fullName() {
         return $this->first_name . " " . $this->last_name;     
  }     

  public function isNotMinor() {
         return $this->age > 18;     
  } 
}


hm, interpreter javlja gresku

i takodje, kako da dodam onaj deo, unesite vasum datum rodjenja, onda on odabere iz padajuceg menija, pa da se klikne na dugme i da sistem javlja, punoleti ste ili niste pounoletni?

[Ovu poruku je menjao Nemanja Avramović dana 05.06.2017. u 00:41 GMT+1]
 
Odgovor na temu

anon115774

Član broj: 115774
Poruke: 1656



+920 Profil

icon Re: php provera punoletstva konstuktor klase, metod, boolean31.05.2017. u 12:28 - pre 33 meseci
Citat:
alessandroistriano: class User { private $id; private $first_name; private $last_name; private $age; public function __construct($id, $first_name, $last_name, $age) { $this->id = $id; $this->first_name = $first_name; $this->last_name = $last_name; $this->age = $age; } public function fullName() { return $this->first_name . " " . $this->last_name; } public function isNotMinor() { return $this->age > 18; } }

hm, interpreter javlja gresku


Pa i ja bih, da sam interpreter, javio gresku. Ovo uopste nije citljivo. Napisi kod kako treba pa ga okaci jer ovo ne moze da se cita.
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Cloud Horizon
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4382
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: Nemanja Avramović
Sajt: avramovic.info


+45 Profil

icon Re: php provera punoletstva konstuktor klase, metod, boolean04.06.2017. u 23:48 - pre 32 meseci
@alessandroistriano: Sredio sam ti kod malo.

Citat:
i takodje, kako da dodam onaj deo, unesite vasum datum rodjenja, onda on odabere iz padajuceg menija, pa da se klikne na dugme i da sistem javlja, punoleti ste ili niste pounoletni?


Taj deo uopšte ne treba da radi klasa nego deo koda koji obrađuje form (i koristi ovu klasu), ovako nekako (pišem napamet, nisam testirao):

Code:

<form action="?" method="POST">
<input type="number" name="id" placeholder="ID" />
<input type="text" name="ime" placeholder="Ime" />
<input type="text" name="prezime" placeholder="Prezime" />
<input type="number" name="starost" placeholder="Starost" />
<button>OK</button>
</form>
<?php

if (!empty($_POST)) {
  $osoba = new User($_POST['id'], $_POST['ime'], $_POST['prezime'], (int)$_POST['starost']);
  if ($osoba->isNotMinor()) {
    echo "Osoba " . $osoba->fullName() . " je punoletna";
  } else {
    echo "Osoba " . $osoba->fullName() . " je maloletna";
  }
}


?>


Btw, metoda isNotMinor() bi trebalo da proverava >= 18

p.s. Ako već hoćeš da korisnik unese datum rođenja a ne starost (u godinama), onda i klasa treba da prihvata (i čuva) datum rođenja korisnika (kao DateTime objekat recimo) i onda na osnovu toga da računa starost, odnosno da li je osoba punoletna ili ne. To je svakako bolje rešenje jer će provera raditi u svakom trenutku, dok sa ovakvim kodom kakav je sad, starost moraš stalno da ažuriraš.

[Ovu poruku je menjao Nemanja Avramović dana 05.06.2017. u 01:02 GMT+1]
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

Semonjara
Ivonna ilic
student
Beograd,Srbija

Član broj: 338169
Poruke: 1
87.116.176.*



Profil

icon Re: php provera punoletstva konstuktor klase, metod, boolean07.03.2018. u 16:37 - pre 23 meseci
I koji je na kraju kod za ovaj zadatak? Hvala :)
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: php provera punoletstva konstuktor klase, metod, boolean

[ Pregleda: 7299 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.