Citat:
iculibrk: Ipak je @valjan u pravu.
i da tutnu 20 jura inspektoru u džep 😁. To se dešavalo pre deset i više godina, kada inspektori nisu bili obučeni. Jedino račun i faktura su validni, mada možda se kod nas u Južnobačkom okrugu propisi razlikuju.
Ako imaš OEM, onda račun od kupovine računara.
Zamolio bih tebe ili nekog drugog da prokomentarisete sledece cinjenice:
1. Upravo gledam racun od juce kupljenog racunara od jedne od 5 najvecih maloprodaja racunarske opreme. Nigde na racunu ne pise da ima legalan Windows 10, a ima ga. Na racunu ne pise ni serijski broj racunara. Sta taj racun dokazuje inspekciji u pogledu legalnosti softvera?
2. Zasto se smatra da je problem imati racun? Moja firma moze da kupi koriscen racunar od naprimer programera pausalca. On moze da izda legalnu fakturu sa potpisom i pecatom. A on kao pausalac nikom nije obavezan da dokazuje da li je taj racunar prethodno nabavio legalnim ili nelegalnim putem. Naravno, sad ces ti da kazes da je to mali uzorak, pa ako 30.000 programera pausalaca proda po 1-5 sopstvenih upotrebljivanih racunara, to je i dalje ispod 10% ukupnog broja racunara koji su u upotrebi, ali, bez obzira na to - ako neko na taj nacin kupi racunar, on je legalan, zar ne?
3. Sad se vec postavlja pitanje cemu posrednik - faktura nije jedini nacin legalne nabavke dobara, vec to moze biti i ugovor sa fizickim licem. Ako u ugovoru stoji klauzula da se fizicko lice ne bavi trgovinom vec prodaje svoj koriscen primerak proizvoda, onda zakon propisuje da nema nikakvog oporezivanja. Takodje fizicko lice nema nikakvu obavezu da dokazuje da li je taj racunar legalno nabavilo, ili kupilo od lopova, ili samo ukralo od nekog. Ako je taj racunar proizveden sa legalnim OEM softverom, softver je legalan i uz taj ugovor, jer je ugovor ekvivalent za fakturu. Ako cemo da cepidlacimo, ugovor se moze overiti kod notara.
4. Zakon propisuje da se oprema vrednosti manje od jedne prosecne bruto plate u drzavi (okvirno 60.000 dinara) ne moraju knjiziti kao osnovna sredstva i ne moraju se nalaziti na popisnim listama osnovnih sredstava. Takva oprema se moze knjiziti kao sitan inventar, koji se knjizi kao trosak samim stavljanjem u upotrebu i za takvu opremu nije potrebna vise nikakva dokumentacija. Zakon propisuje takodje koliko godina se moraju cuvati racuni, ja ne mogu sad da se setim koliko, ali u svakom slucaju sitan inventar koji je star 10 godina ne mora da ima nikakav dokument o nabavci i niko ne moze da tvrdi da je takav sitan inventar nelegalno nabavljen, a istovremeno je privrednim subjektima dato pravo da po isteku odredjenog broja godina bace dokumentaciju.
5. Isto kao prethodno, samo jos izrazenije, sta ako inspekcija kontrolise pausalca, koji uopste nije u obavezi da cuva racune o nabavkama? Teoretski, pausalac moze da kupi racunar i da izgubi racun pre nego sto i dodje do svojih poslovnih prostorija, da li to znaci da time softver postaje nelegalan?
Sve u svemu, mi mozemo sad da teoretisemo i tumacimo ovako ili onako, ali sustina ej pitanje - da li postoji primer preduzetnika ili privrednog drustva ciji je legalan softver proglasen nelegalnim zato sto nije imao fakturu po jednom od 5 osnova koje sam napisao? Koliko ja znam, takav primer ne postoji.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.