Potrebno mi je da kupim i instaliram server na kome ce raditi Apache i PHP (i mozda FTP i File share i slicni servisi) ali PHP mora da se kaci na Informix bazu koja je na fizicki drugom serveru.
Imam veoma malo iskustva sa konektovanjem na Informix bazu ali imam OK iskustva sa PHP-om i MySQL-om i MSSQL-om. Internet je prepun upustava u vezi ovih konekcija ali, nazalost, ima veoma malo upustava za konekciju ka Informix bazi (sa Linux-a).
Moje pitanje vama je koji mi operativni sistem savetujete da stavim na server sa kojim cu se najlakse spojiti sa Informix bazom?
Probao sam iz Ubuntu Linux-a ali sam se namucio zestoko (skidao razne verzije Jave i IBM SDK paketa) i na kraju mi nije uspelo. Shvatio sam na kraju da moram PHP source kod da rekompajliram i onda sam shvatio da nema sanse da ja to uspem za kratko vreme

Takodje sam pokusao i sa Windows 10 x64 da naravim ODBC konekciju (a to je valjda najsporija moguca varijanta) i to sam jesva uspeo da uradim. Imao sam poprilicnih poteskoca jer je Windows 64-bitni... ma uzas... Ne mogu da verujem da je to sve toliko komolikovano.
Da stavim neki stariji Windows ili mozda postoji neka posebna distribucija Linux-a na kojoj je ovo lakse odraditi?
Verovatno sam ja promasio temu/forum gde sam postavio ovo pitanje, ali ko pita ne skita.