Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Alert Message iz Javascripta

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Alert Message iz Javascripta

[ Pregleda: 26403 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.97.*



+1 Profil

icon Alert Message iz Javascripta17.01.2017. u 15:11 - pre 37 meseci

zanima me da li postoji neko posebno ogranicenje za koristenje JS-ovog alert message u PHP-u?

Code:
echo "<script type='text/javascript'>alert('Error deleting record!')</script>";


na jednom mjestu radi, a na drugom ne. oba puta unutar PHP.
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 1058
*.tippnet.co.rs.



+209 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta17.01.2017. u 15:44 - pre 37 meseci
Nema. PHP ne zna sta si ti pisao za HTML. Problem ti je ko zna gde. Treba da naucis da debug-ujes.
[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.98.*



+1 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta18.01.2017. u 00:22 - pre 37 meseci
da, radim neku glupost ocito. a sve je funkcionisalo dok nisam poceo da popravljam nepokvareno... :)

evo da pokusam objasniti sa malo vise koda, nadam se da ne gnjavim. rjesenje je sigurno jednostavno samo ga ja ne vidim.

u dbWriteView.php ukljucujem

include ('dbNav2.inc');
include ('dbNav3write.inc');

dbNav2.inc predstavlja samo navigaciju (zadnji dio) i izgleda ovako:
Code:

         <a href="neka_adresa" class="btn btn-default navbar-btn">NAZAD</a>
      </div>
    </nav>
  </div>
 ?>


dbNav3write.inc sadrzi formu preko koje unosim podatke:
Code:
<form action="dbWrite.php" method="post">
      <div class="row">
        <div class="col-md-2">
          <div class="form_div">
            <h3>Raspored</h3>
            <label>id:</label>
            <input class="input" name="id" type="text" value="">
            <label>širina:</label>
            <input class="input" name="sirina" type="number" value="">
            <label>visina:</label>
            <input class="input" name="visina" type="number" value="">
            <label>prvi i zadnji u prvoj koloni:</label>
            <input class="input" name="parFormatA" type="text" value="">
            <label>red (prvi) sa opisima usp.:</label>
            <input class="input" name="redFormatB" type="text" value="">
            <label>prvi i zadnji u zadnjoj koloni:</label>
            <input class="input" name="parFormatC" type="text" value="">
            <label>zadnja kolona:</label>
            <input class="input" name="kolonaFormatD" type="text" value="">
          </div>
        </div>

      <div class="col-md-2 col-md-offset-1">
           <div class="form_div">
          <h3>Fiksni znakovi</h3>
          <label>unesi fiksne znakove (npr. B6,X14,I23,C25):</label>
          <input class="input" name="znakovi" type="text" value="">
          <input class="submit" name="submit" type="submit" value="Upiši!">
        </div>
      </div>
    </div>
   </form>
</body>
</html>


podatke iz forme obradjuje dbWrite.php (nije citav kod):

Code:
<?php
  include ('dbConnect.inc');
  
  // upis u bazu

  if (isset($_POST['submit'])) {
    $id = $_POST['id'];
    $sirina = $_POST['sirina'];
    $visina = $_POST['visina'];
    $parFormatA = $_POST['parFormatA'];
    $redFormatB = $_POST['redFormatB'];
    $parFormatC = $_POST['parFormatC'];
    $kolonaFormatD = $_POST['kolonaFormatD'];


ono sto je meni nejasno:
zasto kada na pocetku ovog zadnjeg koda (dbWrite.php) stavim alert ili echo, ne dobijem nista?
 
Odgovor na temu

Zlatni_bg
Beograd

Član broj: 65708
Poruke: 3982
*.dynamic.sbb.rs.



+443 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta18.01.2017. u 02:41 - pre 37 meseci
Pun kod potreban da bi ti pomogli, a ukljuci u PHPu error reporting
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
 
Odgovor na temu

gost12
Developer

Član broj: 333123
Poruke: 35
213.147.114.*



+27 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta18.01.2017. u 09:52 - pre 37 meseci
PHP nema nikakve veze s javascriptom. PHP se izvršava na serveru i vraća resultat, većinom text(html) u ovom tvojem slučaju i js
Code:
echo "<script type='text/javascript'>alert('Error deleting record!')</script>";

Za browser je svejedno jer on to vidi kao
Code:
<script type='text/javascript'>alert('Error deleting record!')</script>
. JS se izvršava na klijentskoj strani u browseru klijenta.

Još samo da se nadovežem i kažem da je ovo užasno loša praksa
Code:
echo "<script type='text/javascript'>alert('Error deleting record!')</script>";
i ne bi se trebala nikad koristiti.
UI treba odvojiti od logike.
 
Odgovor na temu

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.97.*



+1 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta18.01.2017. u 18:18 - pre 37 meseci
hvala vam. pomogli su savjeti za ukljucivanje error reportinga i malo vise truda oko debug-ovanja. na jednom mjestu, kod citanja podatka za bazu, nisu bili zatvoreni polunavodnici.
samo, nije mi jasno zasto tu gresku nije zabiljezio error_log na serveru? oslanjao sam se na njega jer je u ranijim slucajevima pomogao...

Citat:
gost12
Još samo da se nadovežem i kažem da je ovo užasno loša praksa
Code:
echo "<script type='text/javascript'>alert('Error deleting record!')</script>";
i ne bi se trebala nikad koristiti.
UI treba odvojiti od logike.

kako mislis da bi bilo bolje ovo uraditi?

 
Odgovor na temu

plus_minus

Član broj: 289459
Poruke: 2173
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: https://hardcoder.xyz


+2234 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta18.01.2017. u 18:41 - pre 37 meseci
Umesto alert pop-up prozora, kreiraj neki p element u letu ili u već postojeći `p` u sklopu html-a ispiši poruku...

Code (javascript):

myTargetParagraph.innerHTML = 'Error deleting record!';
 



about:networking
 
Odgovor na temu

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.97.*



+1 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta18.01.2017. u 19:35 - pre 37 meseci
a na to je mislio...
ok, hvala.
 
Odgovor na temu

gost12
Developer

Član broj: 333123
Poruke: 35
213.147.114.*



+27 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta19.01.2017. u 08:09 - pre 37 meseci
Nisam na to mislio, već na pisanje html-a unutar php echo taga.
Za takve stvari se koristi ili template engine, ili se sam php koristi kao template engine.
Vidi malo oko MVC frameworka, ovaj citiran kod nikako ne bi trebao biti ispisan echo naredbom...
 
Odgovor na temu

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.96.*



+1 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta19.01.2017. u 21:53 - pre 37 meseci
a sta da radim ako ne koristim MVC framework?
 
Odgovor na temu

gost12
Developer

Član broj: 333123
Poruke: 35
213.147.114.*



+27 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta20.01.2017. u 08:13 - pre 37 meseci
Počni ga koristit? :D
Nema smisla ne koristiti neki framework u današnje vrijeme.
u najgorem slučaju možeš ovako odvojiti, ali to je još miljama do dobrog koda. Čisto da ti ideju dam.

file.php
Code:

<?php
$title= 'page title';
include 'view.php';


view.php
Code:

<html>
<head>
<title><?php echo $title; ?></title>
</head>
<body>
...
</body>
</html>


Pogledaj malo neke popularne frameworke, možda da probaš sa jednostavnijima, ima ih milijun...
 
Odgovor na temu

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.103.*



+1 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta24.01.2017. u 17:02 - pre 37 meseci
razumijem da framework dosta olaksava kodiranje, ali smatram se jos poprilicno pocetnikom pa ce mi trebati jos vremena i iskustva da dodjem do tog nivoa...

u svakom slucaju hvala ti za prijedloge.
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Cloud Horizon
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4382
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: Nemanja Avramović
Sajt: avramovic.info


+45 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta12.02.2017. u 19:18 - pre 37 meseci
Dok učiš ne moraš da koristiš framework, ali barem počni da koristiš neki template engine:

1) http://www.smarty.net/ - Smarty je mator kao biblija ali i dalje živ, to je valjda znak da valja :) nisam ga koristio jako dugo a i kad sam ga koristio koristio sam ga kratak period tako da ne mogu mnogo da kažem o njemu.
2) http://twig.sensiolabs.org/ - Twig je podrazumevani template engine Symfony frameworka, ali radi i kao nezavisna komponenta tako da ga svako može koristiti u svom php projektu. Takođe sam ga koristio jedno kratko vreme i pokazao se kao odličan.
3) https://github.com/PhiloNL/Laravel-Blade - Blade je podrazumevani template engine Laravel frameworka, koji zvančno ne radi kao nezavisna komponenta ali ga je ovaj lik napravio tako da radi i kao nezavisna komponenta. Probao sam ovaj paket i radi, a Blade koristim u Laravelu svakodnevno i odličan je.
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

svepomalo

Član broj: 306404
Poruke: 186



+21 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta12.02.2017. u 19:42 - pre 37 meseci
U cemu je prednost template engine-a osim da ti uspori aplikaciju? A da izgleda cool.
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Cloud Horizon
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4382
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: Nemanja Avramović
Sajt: avramovic.info


+45 Profil

icon Re: Alert Message iz Javascripta15.02.2017. u 01:29 - pre 36 meseci
Ni jedan od navedenih ne usporava aplikaciju (primetno) jer svi kompajliraju templejte u native PHP kod, tako da do sledeće izmene templejta aplikacija koristi kompajlirani templejt. Pored bolje čitljivosti koda i jasnog razdvajanja business logike od prezentacionog dela aplikacije, jedino što mi pada na pamet je mogućnost nasleđivanja templejta (slično kao OOP nasleđivanje), bez koje ne mogu da zamislim održavanje kompleksnih aplikacija. Meni su ove tri navedene stvari sasvim dovoljan razlog za korišćenje template engine-a.
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Alert Message iz Javascripta

[ Pregleda: 26403 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.