[quote]
j.k.: Ne znam ko je Tosic.
Kada si trazio i dobio nostrifikaciju od NOKUT-a dobio si je sa datumom priznavanja na dokumentu, ne i sa datumom kada su dokumenta poslata. Ako si zahtevao dozvolu za rad u posebnoj oblasti, medicina npr, dobio si mail od njih u kojem pise "Cestitamo od danas mozete da konkurisete za radno mesto ...". Pre tog maila, dokumenta, nisi mogao da konkurises. Kada si predao dokumenta za radnu dozvolu, bez obzira da li si trazio preko seme rano zaposlenje, ili standardnim postupkom, morao si da cekas da ti oni obrade dokumenta i izdaju potvrdu, radnu dozvolu. Tek tada si mogao da odes u banku i kod poslodavca da pocnes sa radom. Kada si predao dokumenta za stalnu radnu dozvolu, sve do datuma izdavanja iste za tebe vaze pravila u prethodnoj radnoj dozvoli - mozes da radis iskljucivo u svojj struci, mada mozes da menjas poslodavca. Na sajtu sam procito, trenutno je prosek obrade dokumenata za stalnu dozvolu 11 meseci, trebao si da se strpis toliko. Ovako, radio si nelegalno i moras da se nadas da su vec obradili tvoj slucaj, barem tu proveru radnog staza i boravka, pre nego sto si poceo novi posao van struke. Kako god, ako si predao u martu, u februaru naredne godine bi trebao da dobijes odgovor.
U momentu sam pomislio da komentarisem sa Karleusom zbog inicijala,pa reko red je da pozdravim i Tosica.
Sve ovo sto si napisao-la ja to vec znam,ali je moj put ka dobijanju radne dozvole bio malo drugaciji.Kada sam predavao za radnu dozvolu,ja sam vec imao rezervisano radno mesto.Dosao sam ovde preveo diplomu i svedocanstva, popunjavao skjeme za Udi i predao za faglært,svo vreme je moj poslodavac isao samnom gde god je trebalo npr.Nav Udi,za prevod diplome bukvalno svuda, i ovde predali.Ovde predao i ovde cekao odgovor, koji je stigao nakon 35dana.Dan kasnije pocinjem da radim,a posle nekih 15dana otisao u banku.Ovo predhodno navedeno nije sada toliko bitno,naveo sam samo kratko objasnjenje i razlike od-do slucaja.Ja mislim da jasno pise, da u struci morate da radite 3godine od dana tj.datuma dobijanja radne dozvole.Ja sam to ispostovao cak i dva meseca preko,nigde ne pise da mora 3god.i deset meseci,ja procitao da procedura moze da traje i do 10meseci...Ispravi me ako gresim.
U svakom slucaju zahvalio bih se sto si odvojio-la vreme i komentarisao-la ovaj post.