Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Besplatni Delphi starter

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Besplatni Delphi starter

Strane: 1 2

[ Pregleda: 4073 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2635



+69 Profil

icon Besplatni Delphi starter24.08.2016. u 12:12 - pre 48 meseci
Embarcadero trenutno ima promociju i Delphi Starter je besplatan do 9.9.
Trenutno moze samo 32bitni Delphi bez multiplatform razvoja i nema DB komponenti (ali se mogu koristiti third party), uskoro ce isto biti dostupno i za C++ Builder.

https://www.embarcadero.com/pr...i/starter/promotional-download

[Ovu poruku je menjao savkic dana 24.08.2016. u 13:24 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 5899

Sajt: pedja.supurovic.net


+1415 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter24.08.2016. u 17:26 - pre 48 meseci
Zbog lose poslovne politike Visual Studio ih je daleko nadmašio.
ovakve promocije upravo pokazuju lošu poslvnu politiku.


 
Odgovor na temu

captPicard
programer
more i planine

Član broj: 216084
Poruke: 1119



+19 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter24.08.2016. u 17:51 - pre 48 meseci
Mislim da se više od šume ne vidi drveće. Idem čitati šta sve ima novi RAD studio i ispada da je svemoguć. A čisto sumnjam (nadam se da griješim) da tu sve radi besprijekorno.

@savkic: jel znaš možda da li u toj verziji ima DBGrid i TDataSource? (pretpostavljam da ne, ali da ne skidam bezveze za provjerit). Tj. da li maknu samo ADO+IB ili šta su već imali u novijim verzijama ili miču sve u VCL-u šta se tiče DB?

I još jedan komentar na cijenu. Ne znam kako stoji VS, ali mislim da je 2000€ malo previše za standard verziju.
F
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2635



+69 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter24.08.2016. u 19:15 - pre 48 meseci
VS vs Delphi je interesantno pitanje, ja lično mislim da je za desktop aplikacija Delphi i dalje nenadmašan u lakoći rada, pa čak i za klasične client/server programe na windows platformi. Što se tiče Androida/iOSa tu dosta kaska za ostalim rešenjima i nije previše konkurentan.

Što se tiče stabilnosti okruženja OK je, verovatno najstabilniji do sad.

Sve data controle (i DBGrid) su tu, kao i TDataSource i TClientDataSet. Neki externi data library se može instalirati pa se može raditi i sa nekom bazom.
Najveći je problem ograničenja u pogledu licence, tipa ako su godišnji prihodi preko 1000$ onda se više ne može koristiti.

Cene u proteklih godinu, dve su prilično povećane (mislim i duplirane u odnosu na recimo pre 5 godina), Professional verzija je stvarno postala preskupa.
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8377
*.ptt.rs.



+2716 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter24.08.2016. u 20:38 - pre 48 meseci
Koja je poenta Delphi-ja u odnosu na C++ Builder? Je li nuđenje najvećeg broja C++ mogućnosti kroz dosta jednostavniji jezik?
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8377
*.ptt.rs.



+2716 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter24.08.2016. u 20:56 - pre 48 meseci
Ovo ograničenje od $1000 godišnje je trulo i daju za dž samo za one koji skinu tokom promocije. To danas nije konkurentno.

Inače, svi ostali nude nekakve besplatne varijante za neograničeno dugo korišćenje pod nekim ograničenjima, odnosno, za dž može da se uči neograničeno dugo, pa i da se naprave prvi komercijalni projekti dok ne porastu apetiti. Toliko za dž nude svi.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Branimir Maksimovic
Senior Software Engineer

Član broj: 64947
Poruke: 4546
109.72.51.*



+947 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter24.08.2016. u 22:33 - pre 48 meseci
Lazarus je besplatan ;)
press any key to continue or any other to quit....
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2635



+69 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter24.08.2016. u 22:44 - pre 48 meseci
> Koja je poenta Delphi-ja u odnosu na C++ Builder? Je li nuđenje najvećeg broja C++ mogućnosti kroz dosta jednostavniji jezik?

Mislim da je tu pre svega pitanje ličnog afiniteta prema jeziku, doduše Builder malo kasni u pogledu opcija i mogućnosti u odnosu na Delphi, prvo urade u Delphiju pa onda u narednoj verziji i u Builderu.

> Ovo ograničenje od $1000 godišnje je trulo i daju za dž samo za one koji skinu tokom promocije. To danas nije konkurentno.

Slažem se, mislim da bi mnogo bolje bilo da imaju neku normalniju pretplatnu cenu (tipa < 500$ godisnje) za punu verziju ispod 100 za starter.

> Inače, svi ostali nude nekakve besplatne varijante za neograničeno dugo korišćenje pod nekim ograničenjima, odnosno, za dž može da se
> uči neograničeno dugo, pa i da se naprave prvi komercijalni projekti dok ne porastu apetiti. Toliko za dž nude sv

Imaju i oni akademske licence gde je sve besplatno ili nešto sitno, VS express je već dugo u ponudi i beše je ograničenje do 5 ljudi u timu (mada verovatno ima i nešto u pogledu prihoda) što je sjajno. Delphi ne može da se meri sa time ali ima neko svoje tržište.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2635



+69 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter24.08.2016. u 22:46 - pre 48 meseci
> Lazarus je besplatan ;)

Da, ne sme se zaboraviti FPC/Lazarus, Delphi IDE je definitivno za klasu bolji ali je Lazarus odličan (najmanje ako ne i bolji u odnosu na D7), plus što ima brdo podržanih platformi (verovatno sve relevatne).
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 5899

Sajt: pedja.supurovic.net


+1415 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter25.08.2016. u 06:48 - pre 48 meseci
Samo treba uporediti besplatnu verziju Visual Studija i ovo. U stvari se ne moze ni porediti.

Kada je besplatno onda ne pricamo u kontekstu ekspolatacije sa velikom komercijalnom dobiti nego urpavo na polju "privlacenja" programera koji rade sitne projekte obicno bespaltne ili ya licnu upotrebu ili malekomercijalne vrednosti tako da ne mogu da priuste da placaju skupe licence. Ali, oni su baza iz koje se regrutuju korisnici koji ce da kupuju licence kada se dovoljno razviju i porastu.

Ko me poznaje zna da sam ja uvek bio zagovornik Delphi-ja, ali sam i ja morao da priznam da su zeznuli stvar i da su usekli granu na kojoj sede. U besplatnom Visual Studiju mozes da radis prilicno ozbiljne projekte i mnogo toga da isprobas i naucis. U besplatnom Delphi-ju mozes samo da se igras programiranja.
 
Odgovor na temu

dogriz
Sombor

Član broj: 29744
Poruke: 259
*.static.isp.telekom.rs.

Sajt: dogriz.blogspot.com


+6 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter25.08.2016. u 06:58 - pre 48 meseci
Suviše je ograničenja u Delphi Starter verziji da bi bio upotrebljiv za praktično bilo šta (možda jedino za učenje Pascal-a).
RAD Studio Berlin Feature Matrix

Ja sam se još pre nekoliko godina prebacio na FPC/Lazarus i prilično sam zadovoljan upotrebljivošću, pogotovo kad se uzme u obzir mogućnost razvoja aplikacija za Linux platformu i embedded sisteme (npr. RaspberryPi i sl.). Jeste da IDE nije ni blizu Delphi-ja, ali je to mali nedostatak u odnosu na ograničenost Delphi-ja po pitanju podržanih platformi i, svakako - cene.
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
more i planine

Član broj: 216084
Poruke: 1119



+19 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter25.08.2016. u 07:33 - pre 48 meseci
Kakav je Lazarus za podršku DB? Firebird?
F
 
Odgovor na temu

dogriz
Sombor

Član broj: 29744
Poruke: 259
89.216.28.*

Sajt: dogriz.blogspot.com


+6 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter25.08.2016. u 08:38 - pre 48 meseci
Citat:
captPicard: Kakav je Lazarus za podršku DB? Firebird?

Da, Firebird je moj definitivni izbor, iako Lazarus podržava mnoge DB Engine (MS SQL, MySQL, Oracle, SQLite, Sybase, Postgres...)
Koristim SQLdb (IBConnection) ili ZEOS. Oba seta komponenti su sasvim dobra i ne bih mogao da kažem šta bi bilo bolje. Samo par zapažanja - ZEOS funkcionalno podseća na BDE, prilično je jednostavan za korišćenje, dok SQLdb po defaultu dolazi uz Lazarus i, meni lično, je pogodniji za rad sa konzolnim aplikacijama.
Jedino još nisam radio sa Firebird verzijom 3, tako da za njega ne mogu da kažem ništa.
 
Odgovor na temu

Rapaic Rajko
Bgd

Član broj: 4105
Poruke: 790
*.e-info.ba.



+61 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter25.08.2016. u 11:58 - pre 48 meseci
Da li Lazarus i dalje radi samo staticko instaliranje komponenata?
To mu je bila velika mana u odnosu na Delphi. Kad instaliras komponentu u Lazarusu, moras da uradis restart da bi nastavio dalji rad. U Delphi-ju svi znamo kako to radi (dinamicko linkovanje package-e).
Medjutim, bio sam vrlo iznenadjen da je isprve radila mala aplikacija koju sam prebacio iz Delphi-ja u Lazarus (upravo se tu patio sa komponentom ). App sam poslao sinu koji je imao xPeriu (se tako pise) na test; procesor sam nabo napamet (bese neki ARM), platforma WinMobile i radilo smesta. Ovo je prica od pre 3-4 godine. Da je mocan Lazarus, bogme jeste.

Trenutno imam task "ucenje VS-a (na Express-u)" i vidim da sad i VS ima multiplatform podrsku. Napravili su .Net Core 1.0, koji je skroz oljusteni .Net Framework - izbaceno sve sto je vezano za konkretni sistem (Windoz naravno). Vrlo je zanimljiv nacin kako pokusavaju da se ukljuce u tu trku. Java ima .class fajlove (skup tokena) , a .Net Core ima IL (intermediate language) itd.itd. Sve u svemu, postaje jako zanimljivo

Pozz
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
more i planine

Član broj: 216084
Poruke: 1119



+19 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter25.08.2016. u 12:29 - pre 48 meseci
Cek cek, Lazarus aplikacije rade na WinMobile???
F
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
more i planine

Član broj: 216084
Poruke: 1119



+19 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter25.08.2016. u 12:43 - pre 48 meseci
Kaze google samo win6, win7 i 8 ne.
F
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8377
*.ptt.rs.



+2716 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter25.08.2016. u 13:26 - pre 48 meseci
Instalirao sam C++ Builder i ne može Delphi pored njega jer daju samo jednu licencu po nalogu.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

dogriz
Sombor

Član broj: 29744
Poruke: 259
212.200.247.*

Sajt: dogriz.blogspot.com


+6 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter25.08.2016. u 14:31 - pre 48 meseci
Citat:
Rapaic Rajko:
Da li Lazarus i dalje radi samo staticko instaliranje komponenata?
To mu je bila velika mana u odnosu na Delphi. Kad instaliras komponentu u Lazarusu, moras da uradis restart da bi nastavio dalji rad. U Delphi-ju svi znamo kako to radi (dinamicko linkovanje package-e).

Da, to ume da bude vrlo iritantno iskustvo, pogotovo na RaspberryPi-u... No, prođeš tu muku jednom i dalje se sve svodi na gimnastiku :-)
Interesantno je da se Lazarus IDE na RPi2 (sd kartica) pokreće za 5-10 sekundi u odnosu na Delphi XEn na core i7 (ssd), koji se pokreće 30+ sekundi. Zahtevnost resursa ne vredi ni komentarisati...
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2635



+69 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter25.08.2016. u 14:51 - pre 48 meseci
> Interesantno je da se Lazarus IDE na RPi2 (sd kartica) pokreće za 5-10 sekundi u odnosu na Delphi XEn na core i7 (ssd), koji se
> pokreće 30+ sekundi. Zahtevnost resursa ne vredi ni komentarisati...

Meni je do 5s za Delphi XE7, ja imam instaliran IdeFixPack što sigurno ubrzava pokretanje.
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8377
*.ptt.rs.



+2716 Profil

icon Re: Besplatni Delphi starter25.08.2016. u 21:42 - pre 48 meseci
Pročitajte naziv foruma. Da li se iko seća šta je to Kylix?
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Besplatni Delphi starter

Strane: 1 2

[ Pregleda: 4073 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.