Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Prebrojavanje tačaka u filtriranim kolonama

[es] :: Office :: Excel :: Prebrojavanje tačaka u filtriranim kolonama

[ Pregleda: 1256 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Bash1711
Milic Nemanja
student
Novi sad

Član broj: 208522
Poruke: 323
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: Nikome ne moze biti bolje dok nekom ne bude gore


+29 Profil

icon Prebrojavanje tačaka u filtriranim kolonama20.06.2016. u 12:09 - pre 80 meseci
Potrebna mi je pomoć oko prebrojavanja brojeva u jednoj koloni ukoliko filtriram drugu. Naime problem je sledeći:

- u prvoj koloni imam nazive novina koje želim da filtriram ( npr. samo jedan list)
- ostale kolone čine poglavlja koje sadrže prekršene tačke. Mene interesuje ukoliko u filterima odaberm list ( npr. Alo), koliko puta je prekršio neku tačku u poglavlju II.

Pošto je u nekim ćelijama uneseno više prekršenih tačaka ( npr. 1,3,6), koristio sam funkciju SEARCH, proširivao je sa funcijom IFERROR, tako da bi ukoliko ne nadje taj broj izbaci vrednost 0. I kasnije bih pomoću funkcije COUNTIF samo prepbrojao sve ćelije uz uslov da su veće od 0. Oko ovog postupka mi je značajno pomogao korisnik Rudy_kv.

E sad problem se javlja kada ja filtriram kolonu sa nazivima dnevnog lista, jer gore navedene funkcije i dalje izbacuju rezultate za celu tabelu. Na primer ukoliko u filterima odaberem list Blic, funkcijom SUBTOTAL izračunam koje je poglavlje najviše puta prekršeno, i želim da u tom poglavlju nadjem tačku koja je najviše puta prekršena.

U prilogu ću okačiti tabelu.

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3263

Jabber: djoka_l


+1400 Profil

icon Re: Prebrojavanje tačaka u filtriranim kolonama20.06.2016. u 12:26 - pre 80 meseci
Stara kompjuterska skraćenica je GIGO (Garbage In, Garbage Out), odnosno od đubreta na ulazu dobiješ đubre na izlazu.

Slično pitanje si već postavljao. Kada bacim pogled na tabelu, vidim da je negde separator zarez, negde tačka. Iz tvog drugog pitanja vidim da nazivi listova nekada imaju trailing blanks nekada ne. Pitanje je kakvih još gluposti ima.

Prva stvar, kada bih ja dobio da nešto radim sa tim đubretom, bilo bi čišćenje. Tabelu bih transformisao iz sadašnjeg izgleda u tabelu sa samo tri kolone:


List |Poglavlje | Tačka |
==========+==========+==========+
Alo | I | 5 |
Alo | I | 2 |
Alo | I | 4 |
Alo | I | 5 |


Ovo bi bilo kako bi se prva dva reda prepisala u tabelu koja je u trećoj normalnoj formi.
Iz ovakve tabele se lako napravi pivot i sve to što te sada muči, reši se samo od sebe.

[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 20.06.2016. u 14:32 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Bash1711
Milic Nemanja
student
Novi sad

Član broj: 208522
Poruke: 323
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: Nikome ne moze biti bolje dok nekom ne bude gore


+29 Profil

icon Re: Prebrojavanje tačaka u filtriranim kolonama20.06.2016. u 15:02 - pre 80 meseci
Djole hvala ti na brzom odgovoru. Da, mozda te primer podseća na nešto slično što sam do sada postavljao.

Da tabela je prepuna grešaka pri unosu, nažalost sa time moram da se nosim. Kolege ne obraćaju pažnju na detalje. Sama promena tabele je bila opcija, ali zbog uštede vremena prihvatio sam gorepomenuto rešenje.

Pošto mi je potrebno da pojedinačno po listu utvrdim:

1. Koje je poglavlje najviše puta prekršeno?
2. Koja tačka u tom poglavlju se najviše javlja?

Filtriranjem bi odabrao list, funkcijom SUBTOTAL bih pronašao koje je poglavje najviše puta prekršeno, medjutim nemam odgovora kako da utvrdim tačku, a da pritom uzmem u obzir filter?

 
Odgovor na temu

Bash1711
Milic Nemanja
student
Novi sad

Član broj: 208522
Poruke: 323
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: Nikome ne moze biti bolje dok nekom ne bude gore


+29 Profil

icon Re: Prebrojavanje tačaka u filtriranim kolonama21.06.2016. u 09:49 - pre 80 meseci
Neko?
 
Odgovor na temu

Ivek33

Član broj: 66174
Poruke: 2898



+66 Profil

icon Re: Prebrojavanje tačaka u filtriranim kolonama21.06.2016. u 10:51 - pre 80 meseci
Citat:
Bash1711: Neko?
Ne znam da li ću ti pomoći jer ovo što sam napravio je vrlo težak file. Ima puno ARRAY formula i puno redova pa Excel treba vremena da to sve iskalkulira.
Ako imaš jak PC i dosta RAM-a kao i kvalitetan procesor možda tebi bude radilo bolje nego meni.

Naravno, pomoću VBA i još nekih formula to se sve može rješiti jednostavnije uz dosta truda (kako je predložio kolega @djoka_I).

Moje rješenje je slijedeće

- Sheet1 su tvoji izvorni podaci (koji su katastrofa, ali ako tako mora biti idemo dalje)
- Sheet2 je sređivanje i čišćenje "viška smeća" iz podataka.
- Sheet3 je rezultat koji si tražio a to je ukupan broj prekršenih točaka za svako poglavlje kao i Koja točka je najčešće prekršena za svako poglavlje. Ovdje imaš pomoćne stupce koje možeš sakriti.
- Ostali Sheets su imenovani nazivom svakog časopisa. Dakle imaš Unique nazive na Sheet3 koje koristiš za ostale sheets. Ovdje je dovoljno promijeniti naziv Sheeta (Tab name) i formule automatski računaju ostale podatke. (nadam se da neće biti više časopisa jer to povećava sporost u radu :)

Excel file postavljam u ZIP formatu jer je datoteka velika cca 1 MB. Raspakiraj i pokreni file.

Ako vršiš neke izmjene tada obrati pažnju na raspone ćelija u formulama.
Eto možda mala pomoć a možda nikakva?

[EDIT]:
Zaboravio sam ti reći. Ako ti težina ovog file ne stvara probleme/sporost u radu, ovo ti može biti template. Samo nove podatke kopiraš na Sheet1 u istom formatu preko postojećih. Sačekaš da Excel iskalkulira i pogledaš rezultate na Sheet3
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Bash1711
Milic Nemanja
student
Novi sad

Član broj: 208522
Poruke: 323
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: Nikome ne moze biti bolje dok nekom ne bude gore


+29 Profil

icon Re: Prebrojavanje tačaka u filtriranim kolonama21.06.2016. u 16:18 - pre 80 meseci
Ivek33, hvala ti na uloženom trudu. Moram priznati, s obzirom na predloženo rešenje, da si veoma dobar poznavalac Excel-a.

Kolege su mi danas promenile zahtev, tako da ih sada interesuje koje je poglavlje najviše puta prekršeno, i samo u tom poglavlju koja je tačka najviše puta prekršena. ( npr. poglavlje I, tačka 3 - 38 puta ).

Ovo je značajno olakšalo situaciju. Tako da ću mislim sada moći sa funkcijom SUBTOTAL da nadjem poglavlje, i zatim tu kolonu ili raščlanim, ili prekopiram u novi list i napravim pomoćnu tabelu pa onda COUNTIF.

Hvala Vam svima na uloženom trudu i pomoći, retka je kolegijalnost danas.
 
Odgovor na temu

[es] :: Office :: Excel :: Prebrojavanje tačaka u filtriranim kolonama

[ Pregleda: 1256 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.