Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?

[ Pregleda: 3367 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bachi
Vladimir Vučićević
System administrator
Beograd, Srbija

Član broj: 17912
Poruke: 4866

Sajt: www.bachi.in.rs


+2693 Profil

icon Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?31.01.2016. u 14:02 - pre 49 meseci
http://www.theverge.com/2016/1...-java-plugin-deprecation-jdk-9

Nakon što je Chrome izbacio NPAPI podršku i nakon što Firefox planira to isto, a Edge ni nema podršku za pluginove, sada i sam Oracle najavljuje plan da potpuno eliminiše plugin za Javu u browserima.

Neko vreme ćemo moći da furamo IE11 i java plugin, ali će i to biti kratkog daha.

Obzirom da se većina online poslova sa državom a i sa gomilom banaka obavlja preko java pluginova, ima li država (čitaj: Comtrade) neke planove šta i kako, a šta mi korisnici možemo činiti?

Koje su alternativne tehnologije kojim bi se prestala koristiti Java?
... Vladimir Vučićević aka. Bachi
~~~ www.bachi.in.rs <<<<>>>> [email protected]
>>> It's nice to be important, but it's more important to be nice...
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 2751+1123 Profil

icon Re: Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?31.01.2016. u 14:41 - pre 49 meseci
https://en.wikipedia.org/wiki/Java_Web_Start
 
Odgovor na temu

dejanet
Beograd

Član broj: 19240
Poruke: 987
*.dynamic.sbb.rs.+704 Profil

icon Re: Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?31.01.2016. u 15:35 - pre 49 meseci
Nije mi jasno zasto nisu ranije krenuli da prave plugin za Chrome, odnosno FF.
Znalo se vec godinama, da ce da kickass -uju javu iz browsera.
 
Odgovor na temu

bachi
Vladimir Vučićević
System administrator
Beograd, Srbija

Član broj: 17912
Poruke: 4866

Sajt: www.bachi.in.rs


+2693 Profil

icon Re: Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?01.02.2016. u 07:29 - pre 49 meseci

Šta sa ovim?
... Vladimir Vučićević aka. Bachi
~~~ www.bachi.in.rs <<<<>>>> [email protected]
>>> It's nice to be important, but it's more important to be nice...
 
Odgovor na temu

zoranix
Micro Business DOO
Knjaževac

Član broj: 243111
Poruke: 147
*.static.isp.telekom.rs.

Sajt: www.micro.co.rs


+33 Profil

icon Re: Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?01.02.2016. u 08:25 - pre 49 meseci
Po mom mišljenju nema nikakve opasnosti. Definitivno će programerska kuća, koja je izradila softver za državnu upravu, morati da izvrši manje prepravke i da od Appleta naprave aplikaciju, koja će preko veb-starta da funkcioniše.
To znači:
1. i dalje će "prilaz" aplikaciiji biti preko internet pretraživača (u ovom slučaju bilo kog!);
2. pomoću "Web Start" tehnologije, se pokreće aplikacija (morate da imate instaliran JRE!);
3. "Web Start" proverava da li imate poslednju verziju aplikacije na Desktop-u, a ako nemate prevlači je sa Interneta;
4 pokreće se Java aplikacija i dalji rad je isti, ili uz manje vizuelne izmene, malo različit, sa "možda poboljšanom funkcionalnošću u smislu proširenja na ostale operativne sisteme.

Dakle nema bojazni da će se išta radikalno menjati, jer za to i nema bitnijih razloga. Korišćenje Java Appleta je i onako bilo diskutabilno i svedeno samo na par internet pretraživača. Web Start nije baš dosledana tehnologija, jer i sam proizvođač ne može garantovati da će se uvek preuzeti nova aplikacija sa servera, u šta sam se i sam uverio, pa smo morali da pravimo neka svoja rešenja. U 90% slučaja je sve funkcionisalo sa Web Start-om, ali ponekada se dešava da se ne preuzme nova aplikacija sa servera. Moram da priznam da nismo imali vremena da proučavamo ovaj slučaj, jer smo već ranije radili na sličnom privatnom rešenju, pa smo ga ukombinovali sa Web Start-om na zadovoljavajući način. To sigurno može i programerska kuća koja je pravila softver za državnu upravu.

Ostaje jedina dilema da li će ta kuća obratiti pažnju i na ostale operativne sisteme, ili neće. Ako se napravi Java Web Start, koji će raditi na svim platformama, onda je to pravi pogodak i evo idealne prilike. Ako neko od prozvanih programera prati ovaj forum i temu, neka se javi, da čujemo (vidimo!) iz prve ruke šta imaju da kažu o tome.
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 2751+1123 Profil

icon Re: Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?01.02.2016. u 09:52 - pre 49 meseci
Citat:
ima li država (čitaj: Comtrade)

Citat:
Definitivno će programerska kuća, koja je izradila softver za državnu upravu, morati da izvrši manje prepravke i da od Appleta naprave aplikaciju, koja će preko veb-starta da funkcioniše.


Nemam neke preterane želje da branim Comtrade, ali moram da reagujem na ovo. Mi sa Comtradom nekad idemo zajedno, nekad protiv njih, ali je glupo da se nekakva odgovornost svaljuje na jednu konkretnu IT firmu.

Znam mnoge manje firme koje su PROPALE zato što su se uhvatile izrade softvera za državu. Naša država nema nikakvnu strategiju IT razvoja, a ako se čak pojavi i neka najava strategije razvoja, onda nema para. Svi veliki projekti se rade tako što se nekako namaknu pare od neke donacije, pomoći itd.

Retko kada se ugovori održavanje za softver. Male firme se zeznu, krenu da rade projekat za državu računajući da će prvim projektom "staviti nogu u vrata" državnog organa, ali kada posle završetka projekta shvate da su novi poslovi na dugačkom štapu, da je inicijalni razvoj bio neverovatno potcenjen i plaćen manje nego što su stvarni troškovi firma se raspada.

Stanje softvera u državnoj upravi je takvo da se on ne održava, firma koja ga je napravila ili više ne postoji ili više nema nameru da ga održava besplatno. A sistem funkcioniše tako što administratori "drže prst u brani" da se ne bi sve raspalo. Ili traže drugi posao.
 
Odgovor na temu

bachi
Vladimir Vučićević
System administrator
Beograd, Srbija

Član broj: 17912
Poruke: 4866

Sajt: www.bachi.in.rs


+2693 Profil

icon Re: Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?01.02.2016. u 11:10 - pre 49 meseci
Ne svaljujem odgovornost na Comtrade, već na državu. I zbog ovoga što si naveo me i plaši da će "sudnji dan" dočekati potpuno nespremni, a Comtrade to neće sam od sebe da ispravlja jer su dobre volje.

Znači u suštini rešenje ipak postoji da se zadrži Java, a iz korisničke strane će to biti po sistemu "nije šija nego vrat", sad samo zavisi od države kao naručioca i Comtrade-a koji je napravio inicijalni softver.
... Vladimir Vučićević aka. Bachi
~~~ www.bachi.in.rs <<<<>>>> [email protected]
>>> It's nice to be important, but it's more important to be nice...
 
Odgovor na temu

zoranix
Micro Business DOO
Knjaževac

Član broj: 243111
Poruke: 147
*.static.isp.telekom.rs.

Sajt: www.micro.co.rs


+33 Profil

icon Re: Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?01.02.2016. u 14:59 - pre 49 meseci
Tačno je što @djoka_I navodi:
Citat:
Naša država nema nikakvnu strategiju IT razvoja, a ako se čak pojavi i neka najava strategije razvoja, onda nema para

U to se možemo uveriti na svakom koraku, da ne nabrajam sada ovde...Ranije smo imali ministra za informatiku (ili ako nešto...), a sada nemamo. Ne govori to ništa strašno jer ga nismo imali ni pre toga, a ni sada, nego je to bio dobar pokušaj da se jedna grana industrije, sa najvećim prirastom, izdvoji iz opšteg "blata" i, s obzirom na nameru države da razvija IT, da konkretan "vetar" u leđa domaćem IT-u. Mislim da sam se smučio ljudima s tom mojom idejom, koju sam često iznosio u diskusijama po raznim forumima, ali time bi se barem pokrenulo nešto s mrtve tačke.

Pokretanje domaćeg IT-a outsource-ingom nećemo mnogo postići, osim uvoza "know/how", ali oslanjanjem na strategiju razvoja državnih projekata, koje će finansirati država za potrebe države, usvajajući GPL ili FLOSS rešenja za osnov, doprinelo bi upošljavanju i razvoju domaćih firmi.
Dobro se krenulo izborom Java tehnologija, jer su te tehnologije i u svetu primenjene dosta, ali je greška što toga nema u nekoj strategiji, koju pominje @djoka_I, što nema trajnih nosilaca razvoja, pa ako to bude CT, neka bude. On će okupiti inženjere i programere oko tog projekta, od koga će oni moći da žive.

No država na taj posao gleda kao na kupvinu sira na pijaci: "Sad ću da uzmem kilo, toliko imam para..., a drugi puta ću da kupim ponovo (ne mora kod istog prodavca!)." Time se jedna stvar pravi iznova i svaki put se ponavljaju iste greške uz dodatak novih.
Ako CT-u ne plaćaju, totalno je neozbiljno, što baš liči na kupovinu sira na pijaci. Sutra će da taj isti posao daju Informatici, ili nekome drugom i oni će sve iz početka, pri tome će možda izabrati i neku drugu tehnologiju, što će nas naterati da za poslove sa državom kupujemo nameske računare i operativne sisteme, što već i činimo sa e-porezi i CROSO.

Naravno, ovde nisam ni pomenuo e-banking...
 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1814
*.static.sbb.rs.+407 Profil

icon Re: Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?01.02.2016. u 22:41 - pre 49 meseci
Problem je u naopakom modelu autentikacije. Korišćenje smart kartica i Jave je potpuno promašeno rešenje. Ako je to rešenje došlo od naše vlasti, to može da se razume jer je nekako normalno da tu nema kvalitetnih ljudi ni u jednoj oblasti ali da je to rešenje prošlo implementatore, to je već za brigu.

Autentikacija je prosto trebalo da se odradi preko aplikacije za mobilni telefon. Odete na sajt da podnesete prijavu, prilikom logina izađe poruka na telefonu koju treba potvrditi i sajt vas pušta dalje. Osim aplikacije na telefonu, to je moglo biti rešeno i preko tokena ili preko obične sms poruke gde bi sistem poslao šifru koju treba ukucati na sajt i slično... Mnogo lepih i jednostavnih rešenja a onda se neko uhvati za sistem koji podrazumeva drndanje sa sertifikatima i javom.

To je Srbija. U vlasti sede ljudi sa kupljenim diplomama a poslove implementacije dobijaju firme preko "burazerskih veza", znanje i stručnost su negde drugde.
 
Odgovor na temu

Mister Big Time
The Consigliere
enterparadajz
Belgrade

Član broj: 15306
Poruke: 4747

Sajt: www.go2bed.net


+43 Profil

icon Re: Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?30.05.2016. u 23:29 - pre 45 meseci
LOL.


Citat:


Dear Java SE customer:

We’re sending you this message because you may have downloaded, installed, or updated Java SE software on your computer. The Federal Trade Commission, the nation’s consumer protection agency, has sued us for making allegedly deceptive security claims about Java SE. To settle the lawsuit, we agreed to contact you with instructions on how to protect the personal information on your computer by deleting older versions of Java SE from your computer. Please take the suggested steps as soon as possible.
http://java.com/en/uninstall/attachmentA.xml

Prica sa javom u burazerima je odavno proslost - ali ovo je sada vec pateticno

Koliko neko treba da nema mozga da napravi update koji zapravo samo instalira novu verziju a staru suplju kao sito ostavi na izvol'te i to bez znanja korisnika. Strucnjaci iz Orakla. A bogme i oni iz Sun-a su to sve zakuvali, a ovi samo nasledili sistem.


Zbogom Javo!
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Oracle planira da ukine java plugin za browsere - Država Srbija u panici?

[ Pregleda: 3367 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.