planiram da na jesen otvorim svoju firmu, legalizujem poslovanje i vršim naplatu usluga preko interneta. Što više čitam o tome, sve više uviđam koliko katastrofalni uslovi poslovanja u ovoj napaćenoj zemlji. I svi vi ćutite? Zar vam je svima toliko dobro? Mi smo predstavnici jedine industrije koja nije pogođena krizom, koja donosi čist profit u ovu zemlju, a nemamo nikakvu organizaciju koja bi štitila naše interese?
Zar je moguće da ste baš toliko introvertni? Zar je moguće, da u 2015. godini, PayPal ne funkcioniše u potpunosti u Srbiji i vi svi sedite i ćutite i čekate? Snalazite se kako znate i ćutite?
Palo mi je na pamet da bi možda najjednostavnija naplata na sajtu koji želim da postavim, bila putem SMS poruka, ali kada sam video koliko uzimaju mobilni operateri, nisam mogao da verujem. Da meni operater skine 60%? Pa to je pljačka.
Zašto mi ne bi tražili neke poreske olakšice? Zašto se ne bi organizovali i tražili bolje uslove od mobilnih operatera? Zašto ste vi svi toliko snuždeni, zašto slobodno vreme provodite igrajući igrice, umesto recimo da se okupimo i da napravimo neki protest? Ako mogu prosvetari, advokati, zašto ne bi mogli i mi? Znam već, zauzeti smo mnogo više nego oni, ali može se naći pola sata u toku dana.
Hoćete li uvek biti autsajderi, ili ćete nekad preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke? Zašto da ne osnujemo sindikat? Znate li vi koliko smo mi moćni u stvari, samo što smo razjedinjeni? Mislim da smo svi dovoljno ogorčeni zbog stanja u ovoj zemlji da se niko od nas ne bi prodao za šaku dolara i da bi se principijelno borili za poboljšanje uslova u kojim radimo, koji su očajni. Nije bitno ko bi bio predsednik tog sindikata, evo mogu i ja

Taj sindikat bi mogao da pomogne i ljudima koji žele da osnuju svoju firmu, da pripremi konačno neku zvaničnu dokumentaciju oko otvaranja firme, da se bori za interese informatičkih radnika koji poštenim radom zarađuju za hleb. Moramo da prestanemo da budemo toliki individualci, jer kao individualci ne možemo ništa da promenimo. Naravno, mnogi ne veruju da ne mogu ništa ni udruženi da promene, jer je Srbija ovakva, ili onakva, ali Srbija je bedna baš zato što su joj ljudi klonuli duhom.
Ja nisam klonuo duhom i nikad neću klonuti duhom. Ako ima možda 20 ljudi na ovom forumu sa sličnim shvatanjima, možda bi mogla da se stvori kritična masa koja bi pokrenula ostale.
Eto, ja napisah ovo što mi se vrtelo u glavi poslednjih dana. Verovatno će ovo što sam napisao ostati samo mrtvo slovo na papiru, ali je meni bar savest čista. Bar sam kao pojedinac probao nešto da uradim.
Smeta mi što su ljudi ogorčeni, željni promena, a kad se pojavi neko novo lice, gledaju ka kao da je pao s Marsa, u fazonu koji je sad pa ovaj? Ja sam Nikola Radovanović, imam 34 godine, živim u Kragujevcu, inače sam PHP developer koji radi za strance. Ako želite neki sindikat, ali da ga vodi neko zvučnije ime, neki profesionalno ostvareniji čovek, izvolite, izaberite, ali pobogu, organizujte se već jednom, promenite nešto.
Srdačan pozdrav,
Nikola Radovanović