amaama
Član broj: 314561 Poruke: 47
|
Ja nisam neki stručnjak ali sam primetio ponešto... u stvari, već je i rečeno, sajt ti uopšte nije prilagođen/optimizovan za google pretragu i rangiranje.
Primer: Unesi u google search "Original ARMBAND oko ruke za BlackBerry 9900-CRNA", zato što identičan artikal-naziv imaš i na kupindu.
Kupindo stranica će biti prva, tvoja negde tek 5ta illi 6ta čak iako je ovako specifičan unos za pretragu (a trebalo bi 1. ili 2.).
Uporedi source kode generisane strane za ovaj proizvod sa tvog sajta i one sa kupinda.
Videćeš da google kod tebe nema šta da indeksira jer si npr. u meta "keywords" stavio "Dodatna oprema za mobilne telefone, oprema za mobilne, oprema za mobilne telefone, sve za mobilni telefon, sve za mobilne telefone" što pokazuje da pisac ovoga ne razume kako ovo funkcioniše već je pisao nešto reda radi. Pogledaj sad kod kupinda - tamo je automatski (!) dakle ne i najbolje što može, u tom tagu generisano sledeće: "Original,ARMBAND,oko,ruke,za,BlackBerry,9900-CRNA,Za,ovaj,artikal,dobijate,racun,i,garantni,list.,**************,Original,ARMBAND,oko,ruke,za,BlackBer". Vidiš li razliku ? Iako ni ovo nije baš ono što bih ja stavio (ali je zato automatski izgenerisano), dovoljno je dobar pokazatelj kako se ovaj tag "puni". Takođe prilično grešiš i što se tiče slika, "unutra" u opis se takođe ubace informacije za pretragu, ništa nije beznačajno, a kod tebe je gotovo svako mesto koje se indeksira za pretragu prazno ili čak i ne postoji.
Ako onome ko ti pravi prodavnicu nije jasno šta i kako čak i za meta tag treba da upiše, a misliš da se ozbiljno baviš online prodajom, moraš nekom drugom platiti za optimizaciju, jer ovo je samo jedan element, i nije jedino što se podešava/prilagođava/optimizuje ako hoćeš da te google prvo uopšte nađe, a zatim što bolje rangira. Nije dovoljno samo instalirati neku commerce skriptu i popuniti bazu. Istini za volju, sa obzirom na relativno malo tržište kao što je Srbija, možda će biti dovoljno da samo svi meta tagovi i naziv stranice budu adekvatno popunjeni, i zato ispravi to, nije neki veliki posao. Ovako kako je sad, tvoja stranica sa pomenutim proizvodom je za google praktično prazna stranica.
Eto, to je neko moje (amatersko) mišljenje. Želim ti prvo da se ne pokolebaš i odustaneš, potom da istraješ, i konačno da uspeš u ovom projektu.
|