Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem sa charset-om. Da li mogu sva evropska pisma na istoj str ?

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Problem sa charset-om. Da li mogu sva evropska pisma na istoj str ?

[ Pregleda: 1878 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

torb-d-man

Član broj: 156284
Poruke: 124



Profil

icon Problem sa charset-om. Da li mogu sva evropska pisma na istoj str ?14.08.2014. u 00:43 - pre 71 meseci
Šta treba da uradim pa da mogu na istoj stranici da prikazujem naša slova , danska, nemačka, švedska, finska, turska .. tj sva evropska pisma??
Imam i drugo pitanje vezano za grešku u štampi naših slova:

Imam file dbconn01.php u kome čitam podatke iz baze i file dbconn02.php u kome pozivam dbconn01.php da uradi echo ..

dbconn01.php:
Code:

...

if($db_found){
                        
            $result = mysql_query("SELECT * FROM klubovi");            
            
            while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
               $output_str = "Id kluba: ".$row{'klubid'}." // Klub naziv: ".$row{'klubime'}.
               " // Država: ".$row{'zemljalige'}." // Liga naziv: ".$row{"liganaziv"}.
               " // Slika: ".$row{"slikagrb"}." // Rang takmičenja: ".$row{"rang"}.
               " // Datum modifikacije: ".$row{"datum_modifikacije"}."<br>";
                              /*primetite reči Država i takmičenja - tu će biti problema*/
               echo $output_str;               
            }        
            mysql_close($db_handle);        
        }
...


i fajl dbconn02.php:

Code:

<html>
<head>
<title> bezimeni </title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> 
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">

</head>
<body>

<?php             
            header('Content-type: text/html; charset=iso-8859-2');
            
            require_once('dbconn01.php');              
                        
?>

čćžšđ  &aelig; &oslash; &aring; ö  

</body>
</html>


Kao rezultat dobijem ovo:

Code:

Id kluba: 1 // Klub naziv: FC Kopenhagen // DrĹžava: Denmark // Liga naziv: Superliga // Slika: kopenhagen.png // Rang takmičenja: 1 // Datum modifikacije: 2014-07-28 22:08:13
Id kluba: 2 // Klub naziv: Bröndby IF // DrĹžava: Denmark // Liga naziv: Superliga // Slika: // Rang takmičenja: 1 // Datum modifikacije: 2014-07-28 22:08:13
 čćžšđ æ ø å ö


Eto kod reči "država" i "takmičenja" imaju neki čudni karakteri. Zašto se to dešava ?
Ali ako poziv baze i echo premestim u jedan fajl -> dbconn02.php ovako:

https://gist.github.com/3da39add5d3e17ff4a26

Znači u ovom slučaju ne includ-ujem prvi php fajl u drugi -> i dobijam normalan rezultat bez onih čudnih karaktera kod reči sa našim latiničnim slovima like so:

Code:


Id kluba: 1 // Klub naziv: FC Kopenhagen // Država: Denmark // Liga naziv: Superliga // Slika: kopenhagen.png // Rang takmičenja: 1 // Datum modifikacije: 2014-07-28 22:08:13
Id kluba: 2 // Klub naziv: Bröndby IF // Država: Denmark // Liga naziv: Superliga // Slika: // Rang takmičenja: 1 // Datum modifikacije: 2014-07-28 22:08:13
 čćžšđ æ ø å ö



E sad imam dva pitanja:

1) Zbog čega ova razlika? tj zašto se u prvom slučaju (sa dva php fajla) pojavljuju oni čudni karakteri a u drugom (slučaj kada je sve u jednom fajlu) se normalno odštampa? Zar ne bi trebalo da je sve jedno gde se radi ECHO ?

2) Šta treba da uradim pa da mogu na istoj stranici da prikazujem naša slova , danska, nemačka, švedska, finska .. tj sva evropska pisma??

Hvala na svakoj pomoći.
 
Odgovor na temu

vuxor
sistem administrator
Arilje

Član broj: 308009
Poruke: 34
*.com
Via: [es] mailing liste



+3 Profil

icon Re: Problem sa charset-om. Da li mogu sva evropska pisma na istoj str ?14.08.2014. u 06:14 - pre 71 meseci
Probaj da za charset koristiš UTF 8.
 
Odgovor na temu

torb-d-man

Član broj: 156284
Poruke: 124



Profil

icon Re: Problem sa charset-om. Da li mogu sva evropska pisma na istoj str ?14.08.2014. u 11:59 - pre 71 meseci
Aham , mislim da sam prvo probao sa tim ali evo sad sam opet stavio utf-8 i u mesto Bröndby IFje odštampao Br�ndby IF (umesto ö je stavio onaj kvadrat prazan , ovde mi ga pejstovo kao ovaj crni romb). Inače sva ostala slova su ok. A ovo Bröndby IF stoji u bazi ovako i sa pređašnjim charsetom je bilo normalno štampano. Verovatno bi isto uradio i sa sličnim slovima skandinavskim.
 
Odgovor na temu

vuxor
sistem administrator
Arilje

Član broj: 308009
Poruke: 34
*.com
Via: [es] mailing liste



+3 Profil

icon Re: Problem sa charset-om. Da li mogu sva evropska pisma na istoj str ?14.08.2014. u 12:17 - pre 71 meseci
Mislim da će ti ovaj link pomoći
http://www.mysql.rs/2010/07/smece-u-bazi-po-ko-zna-koji-put/
 
Odgovor na temu

torb-d-man

Član broj: 156284
Poruke: 124



Profil

icon Re: Problem sa charset-om. Da li mogu sva evropska pisma na istoj str ?14.08.2014. u 18:23 - pre 71 meseci
Aham, link je bio od pomoći, samo sam, nakon otvaranja baze, dodao ovo:

Code:

mysql_query ("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_unicode_ci'");


i sada je lepo sve odštampao. Nego sam ja već namestio da kolacija svih tabela i tekstualnih kolona bude cp1250_croatian_ci (mislio sam baš zbog naših slova da ovako treba), pa ću sad da nađem mysql komandu za modify svake tabele i kolone posebno, predpostavljam da je to izvodljivo. Ustvari vrlo jednostavno iz PhpMyAdmin-a..

[Ovu poruku je menjao torb-d-man dana 14.08.2014. u 19:52 GMT+1]
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Problem sa charset-om. Da li mogu sva evropska pisma na istoj str ?

[ Pregleda: 1878 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.